Prije točno 59 godina u Sao Paulu rođen je Ayrton Senna da Silva, vozač koji je 80-tih i 90-tih godina oduševljavao publiku i simpatizere širom svijeta u sportu u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

Sa svoje 23 godine počeo je ulaziti u svijet Formule 1 testirajući za Williams, McLaren, Brabham i Toleman. Upravo mu je posljednja spomenuta momčad ponudila mjesto vozača 1984. godine za koju je debitirao upravo na domaćem terenu. Međutim, radi mehaničkih problema tada je morao odustati u osmom krugu.

Senna se vrlo brzo izgradio u kvalitetnog vozača pa je tri godine kasnije završio kao treći u poretku vozača vozeći za britanski Lotus. Sljedeće sezone prelazi u McLaren i tu počinje njegov put do zvijezda.

Tijekom svoje karijere je osvojio mnoge nagrade, tri puta je bio svjetski prvak, a dva puta viceprvak. Na mnogim stazama je postavio mnoštvo rekorda koji ni do dan danas nisu oboreni, ali ono po čemu je ostao upamćen je njegova strast prema onome što voli, a volio je Formulu 1.

“Drugi je prvi od gubitnika.”

To je rečenica koja je veliki broj puta ponovljena, tiskana, prepričavana, a koju je rekao Senna naglasivši svoju želju za pobjedama.

Ono što je Brazilca krasilo su bile njegove ljudske vrline. Tijekom treninga za VN Belgije 1992. godine spasio je Erika Comasa nakon stravične nesreće kojem je držao glavu ispravljenu do dolaska medicinskog tima. Kasnije se ispostavilo da je taj potez Comasa spasio od većih komplikacija, čak i smrti.

Među prijateljima je bio poznat kao šaljivdžija, a svoju pozitivnu energiju je širio na ostale. Jedno od najvećih rivalstava Formule 1 bilo je ono između Senne i Alaina Prosta. Rivalstvo ne bi bilo rivalstvo da između ova dva velikana nije bilo trzavica, a dvije sezone su bili timske kolege, istina, samo na papiru.

Nakon što je 30. travnja 1994. godine Roland Ratzenberger izgubio život tijekom kvalifikacija za fatalnu VN San Marina Senna je pronašao Prosta s kojim je izgladio sve nesporazume i želio je s njim graditi prijateljstvo.

Nažalost, to se nije dogodilo jer je dan kasnije Senna tragično preminuo tijekom utrke. Ono što je uradio za sport kojeg svi oni koje vole doživljavaju emotivno ostat će uvijek zapamćeno. Nove generacije dolaze i dolazit će, a njegov Williams će ga uvijek pamtiti noseći njegov logo ili lik na svakom bolidu. To im je tradicija od 1994. godine.

4
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
4 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
1 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
4 Autori komentara
avataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
Pratiteljcro

Za mene je Fernando veci i od Senne. Ajmo minusi

avatar
Član
bibinjac

Najveći od najvećih!
Počivaj u miru Božjem.

avatar
Član
mody

da je ayrto ziv danas bi imao 59 godina ismijao se ovakvoj danasnjoj sterilnoj f1

avatar
Član
FerrariHR

Sretan rođendan legendo.