Kako će se VN Australije voditi nakon Whitingove smrti

FIA je utvrdila kako će ispuniti potrebne uloge vodstva utrke na otvaranju sezone u Australiji, nakon iznenadne smrti Charlieja Whitinga. Sportski propisi F1 zahtijevaju od FIA-e da imenuje direktora utrke, osobu koja označava start svake utrke i koji moraju biti prisutni na početku utrke, te delegat za sigurnost. Budući da je Whiting trebao obavljati te sve tri pozicije, moralo je doći do reorganizacije.

Michael Masi, jedan od dva zamjenika direktora utrke, imenovan je za sve tri pozicije. Masi je bivši službenik Supercarsa koji je prošle godine radio kao Whitingov zamjenik na nekoliko utrka. Osim što je nastavio to raditi i u 2019. godini s kolegom zamjenikom Scottom Elkinsom, Masi je prihvatio ulogu i ravnatelja Formule 2 i Formule 3 za ovu sezonu.

Masijeve dužnosti kao direktora utrke postavljaju ga na čelo vodstva sudaca i upravljanja VN Australije. To uključuje odlučivanje o tome hoće li se obustaviti neka vožnja, kontroliranje korištenja sigurnosnog automobila i upućivanje incidenata sucima na pregledavanje. Kako će stalno označavati početak utrke, bit će naravno odgovoran za upravljanje svjetlima koja signaliziraju početak utrke. Njegove sigurnosne dužnosti uključuju zadnju riječ o svim pitanjima sigurnosti, npr. promjene ograničenja brzine u boksevima kako bi se osiguralo poštivanje propisa o sigurnosti posada u boksevima.
Whiting bi da nije bilo ovakve nesretne okolnosti, dovršio druge elemente te uloge, uključujući opsežne provjere prije vikenda.

Stavljanje Masija u ulogu glavnog direktora je logičan potez, pošto je on zamjenik direktora utrke, ali FIA to još uvijek nije službeno priopćila.

Te dužnosti, kao zamjenik, uključuju zaduženost za formiranje startnih pozicija, krug zagrijavanja, praćenje starta i početnih krugova – uključujući aktiviranje crvenih zastava i sigurnosnih automobila u tom razdoblju. Za to vrijeme, direktor utrke započinje utrku.

Direktor Haasovog tima Gunther Steiner pozvao je timove da pomognu FIA-i što je više moguće. Rekao je da moraju izazvati što je moguće manje problema.

“Mi smo ovdje da bi pomogli, jer za nas su takvi ljudi veoma važni. Na kraju ćemo pronaći rješenje, bit će sastanaka kako bi se osiguralo da sve prođe bez problema. Ono što ćemo raditi je da podržavamo ono što FIA odredi za ovaj vikend. Kakvo god rješenje smislili, podržat ćemo ga i pokušati iz njega izvući najbolje. Za ovaj vikend naš je cilj: ako im treba naša pomoć, mi smo tu da vam pomognemo,” rekao je Steiner.

Related Posts