Todt: Marchionne je bio optimističan oko budućnosti Formule 1

Jean Todt je izjavio kako je pričao s pokojnim Sergiom Marchionneom u lipnju neposredno prije njegove smrti. U razgovoru su se dotakli teme budućnosti sporta te je pokojni Marchionne izjavio kako ne osjeća strah zbog onoga što dolazi.

Unatoč velikim kritikama koje je bivši predsjedavajući direktor uputio prema marketinškoj strategiji Liberty Medije, pred smrt se njegovo mišljenje o trenutnom vodstvu navodno jako popravilo. Jean Todt je ispričao novinarima o posljednjoj večeri sa Sergijom na koju je išao zajedno s Chaseom Careyjem.

“28.6. smo ja i Carey imali posljednju večeru u mom uredu u Ženevi. Tema je bila budućnost sporta.”

“Dan kasnije sam od Marchionnea primio SMS u kojem naglašava kako je vrlo zadovoljan zbog našeg sastanka i vjeruje kako ćemo “pomaknuti sport u pozitivnom smjeru”. Znam kojih datuma se to odigralo. No, nisam siguran kada su ga točno primili u bolnicu,” izjavio je Todt.

Bio je to jedan od posljednjih susreta za talijanskog biznismena. Umro je nešto manje od mjesec dana kasnije jer mu se stanje pogoršalo nakon operacije. Todt smatra kako je to bio jedini raspoloživi termin kada su se mogli naći i razgovarati.

“Isprva smo se trebali susresti na dan VN Austrije. Poslao mi je poruku kako ne može onda. Tražili smo neki raniji datum. Tako smo se našli 28.6. Vrlo brzo nakon toga ga više nije bilo,” ispričao je Todt.

Todt ističe kako smrt Marchionnea nije bila samo tragičan događaj za cijeli sport, već i za njega samoga. Naglašava kako je između njih bila iznimna veza.

“Ovo je veliki gubitak. Ne samo zbog doprinosa sportu, nego i strasti kojom je obavljao dužnosti i pokazivao svoj stil. Uvijek sam smatrao da je izniman karakter,” objašnjava Todt.

Prisjeća se dana provedenim s njim u Ferrariju. Premda nisu uvijek mogli naći zajednički jezik, s vremenom je odnos urodio velikim poštovanjem.

“Prije funkcije predsjednika FIA -e, radio sam s njim u Ferrariju. Nismo se baš uvijek slagali. Zapravo mi je bio prilično drag i poštovao sam ga.

“Govoreći o njemu, stavljam ljudski život prije svega ostalog što čovjek radi na ovom svijetu. Što god da to bilo, život je osnova. Zato je njegov odlazak vrlo žalostan. Sve priče o budućnosti Formule 1 postaju sporedne,” izjavio je Todt.

Novi izvršni predsjednik Ferrarija Louis Camilleri je, za razliku od Marchionnea, prilično popustljiv po pitanju budućnosti Formule 1. Jean Todt pohvaljuje njegov način komunikacije s izvršnim tijelom te vjeruje kako će se s novim odnosima Ferrari uspjeti održati u sportu.

“Camilleri je veoma bistra osoba. Ljubitelj je svijeta utrka. Ima drukčiji pristup ali je i dalje sjajan, talentirani biznismen,” zaključuje Todt.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
White Lion

Salary Cup jednostavno mora biti slijedeci korak u F1 jer ovo pomalo gubi svaki smisao. Imamo 2 momcadi koje su iznad ostalih jer su ujedno i proizvođaci motora, a uz to imaju i svoje B momcadi koje to zvanicno kao nisu ali svi mi znamo da jesu. Razlika je jednostavno prevelika jer je financijska moc jednostavno prevelika i to se mora uskladit da svi imaju bar podjednaku sansu. Ja obozavam americke pro sportove bas zato sto svi imaju sansu za stvoriti svoju buducnost preko draftova i salary cupa, konkurentnost je ono sto privlaci navijace. Ako se nesto ne poduzme uskoro… Read more »

Related Posts