Hamilton odgovara: Vettel je imao dovoljno prostora

Nakon komentara njegova suparnika u osvajanju naslova prvaka, Lewis Hamilton čvrsto stoji pri tvrdnji da je ostavio “dovoljno prostora” pri prolasku koji je rezultirao izvrtanjem Sebastiana Vettela u prvom krugu VN Italije.

Hamilton se kvalificirao s trećim vremenom, iza Ferrarijeva dvojca, te je na trećem mjestu ostao pri prolasku kroz prvu šikanu.
S Vettelom zbijenim iza Räikkönena, ulaskom u šikanu Variante della Roggia Britanac je prošao s vanjske linije te je uslijedio dodir i Vettelovo okretanje kojim je izgubio poziciju i ostatak utrke proveo sanirajući nastalu štetu.

Nijemac je izvukao deblji kraj, dok je Mercedesov vozač bez oštećenja nastavio utrku i naposljetku ugrabio pobjedu.

Kako to najčešće biva, nakon završene utrke, uslijedilo je prebacivanje krivice.

Vettel, koji je utrku završio peti te Verstappenovom kaznom pomaknuo se na četvrto mjesto, time povećao svoj zaostatak za Lewisom na 30 bodova, izjavio da je krivnja za incident na Hamiltonovim leđima jer mu nije ostavio dovoljno prostora, no 33-godišnjak je hladnokrvno odbacio te tvrdnje jer smatra kako nije učinio ništa što nije smio.

“Mislim da smo svi u utrku krenuli sa sličnim startom, imao sam spin i ušao sam u prvi zavoj, bio sam iznenađen što je Seb krenuo u lijevo.”

“Dogodio se malen dodir u prvom skretanju, te ponovno u četvrtom, želim naglasiti da me stvarno iznenadio Sebov izbor unutarnje, umjesto prolaska s vanjske Kimijeve strane,”  dodao je Lewis.

“I taj je trenutak bio moja prilika koju sam morao iskoristiti, prošao sam s vanjske strane i pobrinuo se da ostavim prostora. Prije koju godinu imao sam iskustvo s druge strane, one unutarnje, nije završilo nimalo lijepo i baš zbog toga znam da sam u ovom slučaju bio dovoljno daleko.”

“Pretpostavljam da je blokirao gume, iako je bilo dovoljno prostora između nas i tada je došlo do kontakta, no bio je kratak, bolid mi se malo oštetio, no mogao sam nastaviti utrku.”

“Nakon sudara, bilo je dosta pomaka sa stražnje strane mog bolida, to je malo otežalo situaciju no nije bilo nemoguće za savladati i odvoziti utrku do kraja.”

Ferrarijeva momčad je cijelog vikenda prednjačila nad momčadi iz Brackleyja, tijekom svih treninga i kvalifikacija, pa je trenutno vodeći u prvenstvu priznao kako nije očekivao pobjedu na domaćem terenu crvenih bolida.

“Stvarno nisam mislio da ću vikend u Italiji završiti usponom na pobjedničko postolje, počeo sam na trećem mjestu, a usporedbom tempa s prošle i ove utrke, nisam mogao pretpostaviti gdje ću se nalaziti.”

“Cilj mi je bio ostati unutar 1,5 sekunde, razmišljao sam kako će ovo biti ozbiljna bitka penjanja kroz poredak, a tijekom cijelog vikenda osjetio se ogroman pritisak za ostvarivanje dobrog rezultata nad cijelom momčadi, sponzorima i meni samom.”

“Nisam računao s pobjedom no naravno, cijelo vrijeme sam se nadao. U utrku sam ušao s jasnim ciljem, no nekada cilj jednostavno izmakne, kao što se to dogodilo na Spa prošlog vikenda.”

Hamilton je dodao kako je morao biti oprezan pri riskiranju tijekom bitke na stazi u Monzi s Fincem, jer mu je borba za naslov prvaka protiv Kimijevog momčadskog kolege prva na listi prioriteta.

“Jučer sam pokušavao odvagati koliko agresivno i snažno moram odvoziti jer moja utrka nije ona protiv Kimija, već protiv Sebastiana.”

“Pokušao sam preteći Kimija, a nakon utrke sam mu rekao kako je odradio fenomenalan posao, vozio je iznimno sportski i jako ga poštujem. Uživao sam utrkujući se s njim,” pohvalio je Lewis svog rivala u Monzi.

“No činjenica je da je prolaz Sebastiana u početku bila velika prekretnica koja mi je dala vjetar u leđa.”

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
west 44

Ma šta te uopće boli kita jel imo il nije,njegov problem!!!

josip599gtb

i ti si i mao dovoljno prostora u silverstonu

Related Posts