Marchionne: Slažem se sa novim promjenama Libertyja

Predsjednik Ferrarija, Sergio Marchionne, podržava Liberty Mediju u provođenju novih regulacija u Formuli 1, ali i dalje ne mijenja mišljenje o odlasku iz sporta sve dok se ekonomski problemi ne adresiraju.

Prošle godine u studenom, Marchionne je zaprijetio da će Ferrari izaći iz Formule 1, ali nove promjene koje bi nastupile 2021. godine bi mogle promijeniti njegovo mišljenje o izlasku.

Tijekom vikenda za vrijeme VN Bahreina, Liberty je prezentirao svoje ideje za budućnost koje bi se provele nakon 2020. godine kada završi trenutni Concorde sporazum. Zadržali bi V6 hibridne motore, ali bi standardizirali komponente kako bi trošak za momčadi bio što niži.

Talijan se slaže s tim promjenama, ali još uvijek očekuje od Libertyja da će predložiti i neke promjene oko preraspodjele prihoda.

“Ohrabruju me nove regulacije i pogled Libertyja prema boljoj budućnosti. to su pokazali sa uvođenjem novih regulacija u vezi motora koji bi trebali biti pokazatelji prirode ovog sporta,” komentirao je Marchionne.

“Ne možemo baš toliko smanjiti troškove u prilog novim pridošlicama koji bi naštetili razvoju motora, ali ovo što su novi vlasnici stavili na stol je održivo. Ali ekonomska pitanja nisu. Mislim da ćemo sa Libertyjem morat još raspravljati o tome,” dodao je Talijan.

Liberty Media želi još izdvojiti određenu količinu sredstava, trenutno 150 milijuna dolara, koja bi se pravednije distribuirala na sve momčadi kako bi ih potaknuli da budu konkurentniji i motivirali za natjecanje.

Šef Mercedesa, Toto Wolff, prvi je koji se nije složio s tim prijedlogom. Trenutni troškovi za proizvodnju njihovih motora premašuju predviđene troškove, a i Ferrari se isto slaže s time.

Međutim, Claire Williams oduševljeno je prihvatila taj prijedlog jer tvrdi kako će preraspodjela prihoda značajno pomoći Williamsu.

Ferrari trenutno raspolaže s najvećim dijelom prihoda Formule 1 kojeg su prikupili kroz posebne povijesne isplate, bonuse konstruktorskih naslova i momčadskih rezultata.

Predsjedniku Ferraiju se sviđa smjer u kojem bi ovaj sport išao, ali i dalje stoji iza svojih riječi da će izaći iz Formule 1 ako njegovi zahtjevi neće biti prihvaćeni.

“Mislim da smo sad postavili dobar temelj za buduće rasprave. Nadam se da ćemo riješiti sve probleme do kraja ove godine . Trebamo dalje nastaviti raditi sa Libertyjem i FIA-om kako bi se uspostavila ravnoteža. Ako nećemo moći surađivati sa njima, povući ćemo se,” dodao je Marchionne.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
modesto

treba f1 radikalno promijeniti

Related Posts