Whiting pozvao vozače da kažu što misle o novom kvalifikacijskom formatu

Vozači Formule 1 već neko vrijeme govore kako žele biti uključeni u brojne rasprave čiji je cilj promijeniti ili donijeti potpuno novi sportski, pa čak i tehnički pravilnik. Međutim, novi kvalifikacijski format je uveden bez da se vozače išta pitalo, ali lavina negativnih reakcija je, sasvim logično, šefove Formule 1 potaknula da pitaju vozače što misle o novom eliminacijskom formatu kvalifikacija.

Novi sustav neće biti spreman do VN Španjolske zbog promjena koje je potrebno učiniti na softwareu, pa se FIA pojavila s novom idejom koja bi trebala zaživjeti već u Australiji, a to je održavanje Q1 i Q2 po novom formatu, ali neznatno izmijenjenom, dok bi Q3 ostao isti kao i dosad. Ova ideja za sobom opet povlači pitanje ranije spomenutog softwarea, ali s obzirom na to da se Međunarodna automobilistička federacija može predomisliti još nekoliko puta, valja istaknuti da je danas nakon testa održan sastanak s vozačima. Direktor utrka Charlie Whiting je pozvao grupu vozača, a Kevin Magnussen objašnjava da je tema razgovora bio i novi sustav kvalifikacija. Što su vozači točno rekli i koliko je snažna njihova riječ, još uvijek nije poznato.

“Radi se samo o tome da je Charlie skupljao mišljenja vozača o brojnim stvarima”, rekao je Magnussen potvrdivši kasnije da su kvalifikacije također bile tema. “Naravno da bi bilo lijepo znati kakav će biti kvalifikacijski format, to bi nam olakšalo pripreme, ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Dali smo svoje mišljenje, ali nije na nama da odlučimo.”

Nije poznato hoće li se mišljenje vozača na tu temu tražiti još jednom prije VN Australije, ali Renaultov vozač kaže kako je lijepo vidjeti da se vozače pita za njihovo mišljene.

“Mislim da je to pozitivno. Nadajmo se da će biti više toga u budućnosti.”

Njegov bivši timski kolega Jenson Button je također jedan od vozača koji smatra da kvalifikacije uopće nisu trebale biti stavka koju je bilo potrebno mijenjati.

“Sviđaju mi se nova pravila, mislim da ih je zabavno učiti. Vozači će praviti pogreške, a to će nam pomoći jer mi nemamo najkompetitivniji bolid. Međutim, mišljenja sam da postoje važnije stvari i druga područja Formule 1 koja treba pogledati prije nego što počnemo prčkati po kvalifikacijama, za koje mislim da su bile poprilično dobre. Dapače, smatram da su se subote tijekom zadnjih nekoliko godina dosta isticale.”

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Groff

Prvo svojim blesavom pravilima doslovno ubiju ovaj sport a sada ga na blesave načine žele revitalizirati. Ovim novim pravilima o kvalifikacijama samo su još dublje potonuli.
Bravo FIA…imate još koji biser u rukavu?

modesto

najbolje tko osvoji zadnje mjesto više nikad neće vozit u f1,ili tko bude 1 gađanje rajčicama,

Hurin

Ta neodlučnost FIA-e je pokazatelj da oni nemaju pojma šta da rade. Zabrinjavajuće…

Related Posts