Cowell: Nova pravila oko ispuha će poboljšati zvuk

Nova pravila vezana uz ispuh, koja će biti uvedena 2016. godine, će povećati zvuk trenutnih pogonskih jedinica u bolidima Formule 1. Tvrdnja je to upravljačkog direktora Mercedesa, Andyja Cowella.

Još od uvođenja 1.6-litrenih V6 pogonskih jedinica 2014. godine, motori imaju samo jednu ispušnu cijev koja izlazi na stražnjem dijelu bolida. Zbog mnogih briga oko zvuka motora nove generacije, novi pravilnik navodi kako momčadi moraju koristiti najmanje još jednu ispušnu cijev, a najviše još dvije dodatne cijevi.

Andy Cowell, upravljački direktor u Mercedes AMG High Performance Powertrains, očekuje da će ova promjena utjecati i na kvalitetu i na razinu zvuka pogonske jedinice.

“Mislim da će povećati zvuk, učinit će ga urednijim. Trenutno imamo glavnu cijev koja izlazi iz turbine i ostale cijevi se spajaju pa imamo samo jednu ispušnu cijev. Te ostale cijevi se ponašaju kao završetak glavne cijevi i ponašaju se kao rezonator na bočnoj grani ispuha, to utječe na frekvenciju zvuka u glavnoj cijevi. Kada to maknemo, kvaliteta zvuka će se raščistiti i poboljšat će se jačina zvuka u glavnoj ispušnoj cijevi,” rekao je Cowell.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dani

Frajer konstruira tehnološka čuda od motora, a ne može si zube popraviti. Svašta.

Downforce

A možda nije opterećen nebitnim stvarima poput izgleda, kao recimo ti? Postoje ljudi kojima nije najbitnije u životu kako izgleda pred ogledalom, da li je gledao Farmu danas i je li propustio pročitati gdje je Sinan Sakić izgubio novčanik. Trebao bi možda naučiti nešto od njega.

Dani

Ovo nije pitanje estetike već pitanje zdravlja. To je jasno svakome sa imalo mozga.
Osim ako naravno ne smatraš da je u redu imati umjetno zubalo, a mogao si si priuštiti potrebnu njegu za zdrave zube.

garfield

dajte SHOW. bez show-a nista.

najboljif1fan

Neka samo daju.

Related Posts