Dogovoren novi aerodinamički paket za 2017.

Williamsov tehnički direktor Pat Symonds je potvrdio da je novi aerodinamički paket za 2017. sada potpuno definiran te je uvjeren da će zeleno svjetlo Svjetskog motorsportskog vijeća i ovoga puta biti samo formalnost. Podsjetimo, momčadi su surađivale s FIA-om kako bi stvorile novi paket koji će ubrzati bolide za nekoliko sekundi po krugu i koji će vozačima pružiti veći izazov. Symonds dodaje da izmijenjena verzija članka tri tehničkog pravilnika Formule 1, koji definira karoseriju i dimenzije, nailazi na odobrenje struke, a taj će potez pratiti i šire gume ekskluzivnog dobavljača Pirellija.

“Postoji set pravila, nacrt članka 3. On sljedećeg tjedna ide momčadima, ali važno je da sve to što je dogovoreno sada stavimo u jedan dokument. On potpuno definira aerodinamička pravila. Ne regulira veličinu gume, ali dogovorili smo se po tom pitanju, a pravilnik je složen upravo oko tih veličina. Iako članak tri ne određuje veličine guma, razne širine krila i karoserije su povezane s tim. Vjerujem da sada imamo potpuno definiran set pravila koji se odnosi na svu karoseriju. Vjerujem i da imamo dogovor s Pirellijem vezan za veličinu guma koje ćemo koristiti.”

“Postoje neka različita mišljenja kada je riječ o performansama paketa, kao što su bila i u 2008. Koliko ja znam, zadovoljni su i u Strateškoj grupi i u Komisiji Formule 1. Pravila trebaju biti potvrđena prije ožujka, a vremena ima. Učinili smo ono što smo bili zamoljeni.”

“Većina toga je uzeta iz Red Bullovog prijedloga. Završili smo s većim difuzorom, pozamašnim prednjim krilom i nekim dosta atraktivnim stajlingom. Malo vuče na retro, ali želja Strateške grupe je bila ubrzati bolide i popraviti dizajn. Mislim da smo napravili ove dvije stvari. Nije na meni da kažem jesmo li učinili stvar ili ne, ali članovi TRM-a (Technical Regulation Meeting) su napravili ono što je od njih traženo.”

Symonds tvrdi da je paket fleksibilan i da se može prilagoditi novim zahtjevima ako bude postojala potreba i želja za većim brzinama.

“Da budem iskren, imamo dosta široku aerodinamičku platformu, neće trebati puno da dodamo još performansi na nju. Zapravo mislim da dodajemo malo više nego što je potrebno, ali ovog trenutka Pirellijeve procjene o povećanju gripa nisu dovoljno dobre pa trebamo pritiskati s aero strane.”

Ipak, Britanac je priznao i jedan problem, a to je praćenje bolida koji se nalazi ispred.

“Što više downforcea imate na bolidu, teže je pratiti drugog vozača, a ovaj bolid ima više downforcea.”

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KLiK

Nikako neće naučiti, a čini mi se kako i ne mogu (ili ne žele)! Kao netko tko je mehaniku fluida rasturio, potpuno je jasno kako postoji samo jedan način…a to je način kako su napravljeni bolidi krajem 80tih i početkom 90tih:
– mala krila
– mega difuzor
Zašto?
Manji otpor zraka, manje ubuđivanje fluida od krila…dok difuzor lijepi za podlogu, ali ujedno osigurava svježi zrak za bolid iza sebe! 😉

RapptorTeam-BiH-F1

Pa…ja ipak mislim da ce osim sto bolidi budu kao ljepsi, sitnice ce presuditi kao i uvijek. Opet ce mo gledati brze trke, i brze bolide.Recimo Madjarska ove godine je pokazala da DRS nije prrsudan u nekim momentima.Ali kazu vece prednje krilo…veci difuzor. Da li je ovo slamka spasa za RBR? Znamo da oni prave dobre sasije. Mozda ih to ubrza na ustrb slabijeg motora? Dobro kako ce kroz to plivati Mercedes? Ovo nikako mercu ne pashe! Kome pashe onda? Indiji. Rosu. Pa i Ferrariju. Tesko je reci, mozemo samo polemisati, ali cekajmo jan/feb da vidimo bolide. A HAAS? Oni… Read more »

aprenrecaj

znas citati i pisati kineski jezik …. svaka cast!!!??

override667

No super.. Opet ces moci dostici bolid ispred ali ga neces moc pratit premda si dovoljno brzi.. Jako interesantno..

Mrav074

Sad ce se pokazat tko je dpbar vozac. Radije bi gleda jednu borbu kroz 5 zavoja nego 30 drs pretjecanja

Chronosus

Ovi idioti nikako da nauče. Prave fanove ne zanima atraktivni izgled bolida koliko atraktivno utrkivanje. Dakle jedino na ćemu su trebali raditi je kako omogućiti što bolje praćenje bolida kroz zavoje a ovi naprave suprotno. Ali bolidi će biti ljepši i brži. Who gives a fuck ak će voziti na po 5 sekundi razmaka jedni između drugog a najveća gužva u vikendu će biti kad izlaze u 3. kvalifikacijsku rundu? Umjesto da rade na načinu da ukinu DRS oni se koncentriraju na iskrice. Što se desilo s ovim dizajnom koji bi jednostavno, jeftino i učinkovito smanjio količinu prljavog zraka iza… Read more »

Related Posts