[Video] Mercedesova halo-style solucija zaštite glave vozača

Međunarodna automobilistička federacija nakon nesreća Henryja Surteesa i Felipea Masse naporno radi na solucijama pomoću kojih će još više zaštititi područje glave vozača, a sljedećeg mjeseca će provesti još jednu seriju ispitivanja. Međutim, bilo kakva ideja čiji je cilj zatvaranje kokpita sa sobom povlači velike minuse. Zatvoreni kokpiti, poput onih koji se nalaze na borbenim zrakoplovima, u jednosjedima bi predstavljali veliku opasnost; odbijena krhotina bi mogla ozlijediti nekoga u publici ili bi vozač u slučaju nesreće teško mogao izaći iz svog kokpita.

Turistički i sportski automobili imaju vrata pa je medicinskim timovima lakše pristupiti vozaču, a u slučaju zatvorenog kokpita u bolidu Formule 1, jedino rješenje bi bilo skidanje istog. Međutim, ako bi kokpit bio oštećen, bolid okrenut naopačke ili ako bi se drugi bolid nalazio na njemu, medicinske posade bi gubile dragocjeno vrijeme skidajući kokpit kako bi prišli i na kraju pomogli unesrećenom vozaču.

Jedna od ideja je niz okomitih ‘oštrica’ ispred vozačeve glave, koje bi trebale odbijati krhotine u slučaju nesreće, a tu je i prijedlog o ‘strukturi’ oko prednjeg dijela kokpita koja bi vozaču i dalje dozvoljavala lak izlazak.

Jedna ideja, koju ju predstavio Mercedes kao dio projekta u kojem je sudjelovalo više momčadi, predstavlja halo-style soluciju koju možete pogledati u videu. Taj koncept bi mogao povećati sigurnost te bi pomoću mehanizma za zaključavanje lako mogao biti uklonjen kako bi vozač kokpit napustio brzo i jednostavno.

 

 

Cijenjeni šef momčadi Trevor Carlin, koji je radio u svim razinama sporta, tvrdi da ne postoje isprike:

“Nema sumnje da će moje mišljenje izazvati mnogo kritika, ali volio bih da sam ovo pisao ranije jer gubitak našeg prijatelja Henryja Surteesa sa mnom ostaje svaki dan i strahujem od sljedeće neizbježne tragedije. Okrutni gubitak Justina Wilsona me je konačno potaknuo na komentar.”

“Novac ovdje nije problem. Mi se nalazimo u industriji/sportu koji bilježi godišnju potrošnju u milijardama funti. Sigurno je da se vrlo brzo između svih nas može pronaći rješenje; sve momčadi i svi proizvođači mogu proporcionalno doprinijeti za dobrobit sporta. Ne postoji razlog zašto ne može biti dizajniran i proizveden sustav koji će na kraju odgovarati svim modernim jednosjedima, F4 vozač je jednako ugrožen kao i vozač u IndyCaru. Inženjeri će uvijek pronaći isprike zašto to neće funkcionirati, ali ako umjesto razgovora o problemima vrijeme utrošite na pronalazak solucija,prije bi došli do odgovora, a životi će biti spašeni. Nisam drama queen, samo otac koji osjeća veliku odgovornost prema mladim dečkima i djevojkama koji svaki dan voze moje bolide.”

Bivši Marussijin vozač Max Chilton dijeli njegovo mišljenje te smatra da će zatvoreni kokpiti sigurno biti implementirani u bolide Formule 1, i to u roku od pet do 10 godina. 24-godišnji Britanac je ove godine izgubio svog timskog kolegu Julesa Bianchija te dodaje da su promjene neizbježne.

“To je jedno slabo područje koje smo ostavili i dio koji trebamo učiniti malo sigurnijim. Postoje opasnosti jer ne možete izaći ako ostanete zarobljeni u kokpitu, ali s obzirom na ono što sam vidio u snimkama, oni su izuzetno jaki. Moramo samo pronaći način kako bi to izveli pa da nakon bilo kakve nesreće možete izaći 100%. Da ste pokriveni, ne bi uopće pomišljali da će vas pogoditi krhotina, ne bi ni znali jer vjerojatno ne bi ostavila trag. Mislim da je to smjer kojim definitivno trebamo ići. To se može dogoditi za pet ili 10 godina, ali mogu vam garantirati da će na kraju postojati nekakva zaštita.”

Chilton vjeruje da će Wilsonova nesreća samo ubrzati daljnje testove.

“Tek sam prošlog tjedna na YouTubeu gledao FIA-ine videozapise u kojima se testiraju zaštite kokpita u stilu mlaznih borbenih zrakoplova. Mislim da možemo izaći s idejom i dizajnirati nešto zahvaljujući čemu ćemo biti sigurniji od krhotina, od udaraca u glavu i u sudarima s gumenim zidovima te da poslije svega možemo izaći van. Mislim da će ova nesreća sigurno dodatno potaknuti rješavanje ovog problema.”

 

Trebaju li Formuli 1 zatvoreni kokpiti ili nekakve druge solucije?

Rezultati

Loading ... Loading ...
39 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Schumi1

Ovo je najgluplje riješenje od svih koje sam vidio.

najboljif1fan

Po meni također nepotrebno kako i velite bilo bi još možda i opasnije za vozača kao i da je to takav opasan sport.

modesto

najbolje ukinite f1 i gotovo .

F1 Karthikeyan

nema brisaca,kak ce po kisi vidjet di vozi 🙂

Mrav074

Netriba bit inzinjer da skuzis kako ovo nema smisla.
1. tesko da ce podnit nalet bolida pri vecoj brzini, ili neda Bog opet podljetanje pod bager
2. krhotine, dijelovi bolida ce bez problema uletit unutra
3. sta svi s logikom u glavi vec spominju… Vidno polje pri toj brzini

FerrariAlonso

Naravno da će imati prednosti, ali treba obratiti pozornost i na mane kojih bi moglo biti puno( izdržljivost, krhotine nastale pri lomu, zaklanjanje vidnog polja, poteškoće pri hitnim izlascima…)
Ako je problem u glavi, zašto zatvoriticijeli kokpit neka zaštite samo glavu, postavljanjem štita od plexiglasa samo oko kacige.

FerrariHR

Čitav sustav ne izgleda toliko ružno ni loše,daje i neku agresivnu notu,tako mi se čini,još kad je u službi sigurnosti,ok. Samo ovaj prvi stup isprid vozačevih očiju koliko god tanak bio ograničava vidno polje,ipak su to brzine od 300km/h. A i materijal mora bit čvrst da posluži namjeni. Živi bili pa vidili šta će dalje bit od čitave ideje.

zgrobnika

Još jednu stvar sam zaboravio naglasiti zbog čega je ovo glupost na kub. Problem vidnog polja vozač ne gleda samo ravno naprijed nego jako često zbog uzbrdica/nizbrdica tornjeva zastava oznaka svijetla… mora gledati prema gore a taj dio mu je potpuno zapriječen.

otto

Kubica je u Kanadi nakon one strahote,prošao s ne prevelikim ozljedama,što mi daje pravo govoriti kako pasivna sigurnost bolida F1nikad nije bila veča nego zadnjih godina.Od crtanja ovih bedastoća,bilo bi im pametnije da povedu računa o aktivnoj sigurnosti i za prvu ruku nek počnu od guma.Nije teško.

zgrobnika

Od kakvog bi materijala ovo trebalo bit napravljeno da izdrži silu jakog udarca? Presjek ove konstrukcije je nekoliko desetaka cm2 s gomilom pravih kutova ako ovo slože od karbonskih vlakana raspat će se jer je to samo malo deblje krilo. Jedino im ostale titanijum jer je lagan i žilav ali i on se savija i šarke , lock sistem se mogu zaglaviti. Ovaj dizajn ne disperzira silu nego ju koncetrira u dvije točke a kad popusti srednj nosač objekt koji ga je slomio pretvara se u giljotinu. Čitam da bi trebalo napravit srednji nosač od plexija (valjda su mislili od… Read more »

crkni06

Ne mogu da vjerujem kakve sve komentare sam upravo procitao. Imam osjecaj da bi idealno bilo da na kraju utrke prije proglasenja pobjednika, svi potegnu revolver i odigraju Ruski rulet, ipak kakav je to sport ako niko ne pogine.
Pa pogledajte samo kroz sta je sve bolid formule 1 prosao i kakve su promjene sve usvojene, a sve radi sigurnosti vozaca. Premalo se cijeni ljudski zivot…

vlado

Ne, nije u tome poenta vec neka vozaci odluce. Njih nesto ne cujem u ovoj prici. Oni su ti koji si ranije potezali ta pitanja prvi neka tako i ostane.

croatic f1

Čista glupost, kao da krhotina ne može proći kroz to. Vozači ne bi bilo puno sigurniji s tim.

F1ALONSO

Zamislite ovo, UFC borci idu u štrajk zbog toga jer su borbe postale previše opasne, a saniranje ozljeda dugotrajno. Ako ste izabrali UFC tucite se, ako ste izabrali F1 vozite i točka pa kom obojci kom opanci.

crkni06

Po tvom razmisljanju su i crash testovi suvisni, prihvatili su da budu vozaci F1 ko ih hebe :/

F1ALONSO

Nemoj iskrivljavat napisano ako san reka da je nepotreban cockpit nisan reka da netribaju testiranja naprotiv volia bi da ih ima više

KOve

UFC borac se ne ztabije u ogradu sa silom od 200G.

zgrobnika

kokpit ne spašava negativnu akceleraciju od 200g to jednostavno ništa ne spašava. Kod direktnih sudara pomažu zone lomljenja u krilu i nosu bolida i to što je vozač dobro vezan sve to smanji sile koje djeluju na vozača. Pomaže ali samo do granice kad mozak udari u lubanju i popucaju moždane stanice kao što se desilo JB. Kod sudara ne djeluju jednake sile na sve djelove bolida npr na onaj dio koji se prvi dotakne s preprekom djeluje akceleracija daleko veća od 200G. Što se tiče UFC-a neamortizirani udarac nogom u grogiranog borca u glavu između sljepoočnice i uha ima… Read more »

MJ512

F1 treba ostati natjecanje s otvorenim kokpitima. Vozači sami pristaju na rizik da poginu ili se ozlijede onoga trenutka kada sjednu u bolid. Zvuči brutalno, ali je tako. Zatvoreni kokpit mi se ni malo ne sviđa jer u slučaju požara ili prevrtanja gube se dragocjene sekunde koje mogu napraviti razliku između života i smrti. I da, imam iskustva s osobama ozlijeđenima u sudarima i padovima s motocikla, i mogu samo reći da Bianchija ne bi spasio nikakav zatvoreni kokpit. I zanima me još jedna stvar, kako će onda riješiti pitanje sigurnosti vozača u drugim kategorijama automotosporta, prvenstveno u nižim kategorijama… Read more »

Hammersmith

Meni ovo OK izgleda samo bi umjesto centralnog nosača ubacio plexi koji bi išao ispod te konstrukcije skroz okolo. Gornji dio bi ostao otvoren.

Sa ovime se u potpunosti slažem “Inženjeri će uvijek pronaći isprike zašto to neće funkcionirati, ali ako umjesto razgovora o problemima vrijeme utrošite na pronalazak solucija”…

Groff

Ako se ovo usporedi sa potpuno zatvorenim kokpitom onda je bolje rješenje.

Ronin

Ovo riješenje je prvoklasna glupost! Na to neće pristati ni jedan vozač da mu zaklanja vidno polje.

Ronin

A da ne govorimo kod mehaničkoga oštećenja može doči do zaglavljivanja i vozač ostaje unutra tog kaveza

zekohonda

2001. u četvrtak monacu su arrows i jordan imali zanimljive spojlere. nije bilo problema s vidljivošću (jos: You can still see very well and it doesn’t disturb the view so it’s fine) , ali su isto zabranjeni. ””I feel that this constitutes a dangerous construction as described in article 2.3 of the 2001 Formula One technical regulations,” he said in a statement. ”
redni broj 8: http://richardsf1.com/2010/06/30/top-10-seriously-ugly-design-concepts/ .

Chik

Ništa mu se tu ne zaklanja, tj ovo je zanemarivo..Od naprijed može doći plexiglas pa nema straha ni od krhotina. Netreba biti 100% zatvoreni kopkit.

Luka Tunjić

Najbolje da uvedu laserske zrake na kacigu vozača pa kada bilo koja krhotina luta stazom vozač je ukloni.

zgrobnika

nikakve zaštite ni kokpiti ne bi spriječile da Jules Bianchi nastrada. Ovo je sve šarada.

avalon

nastrada bi ali bi danas možda bija živ . da kaciga nije doživila X evolucija u mnogim segmentima možda sad ni massu ne bi gledali . šta je trebalo posli onih starih “kožnih ušiju” doč do nekakve integralne kacige ka šta se može kupit u svakoj prodavaonici moto opreme i tu se zaustavit sa poboljšanjima kacige ? uostalom ako su u kokpit mogli implementirat protupožarni sistem i kad razmišljaju o kokpitu zatvorenom ka u lovačkih aviona zašto i tu ne bi implementirali sličen sistem “nasilnog” otvaranja ka i kod lovaca ?

otto

Na lovačke avione kupole nisu stavili kako bi pilota zaštitili od sudara,već iz drugih razloga a nasilno otvaranje ne postoji,već postoji odbacivanje pirotehnikom-explozivom,tak da svaku implementaciju tog tipa možemo zaboraviti.I za današnju F1 bi bilo previše.

zgrobnika

Julesu to ništa nebi pomoglo jer mu je glava jednostavno prebrzo usporila i struktura mozga mu se podjelila na slojeve koji su se međusobno pomakli trgajući spojeve neurona.

Pomoglo bi mu jedino da je dizalica imala “suknju” od debele gume koja bi skrenula ili polomila bolid.

avalon

ma da ja sam malko mlad i neuk pa sam mislija da kupola na lovačkim avionima služi za zaštitu pilota od sudara . moga sam ja crtat šta mislim pod nasilno otvaranje ali rezultat bi bija isti jer vidim da pojam nasilno stavljen u navodnike nije značija ništa . kad neko ne želi shvatit svako objašnjenje pa i najpodrobnije bude irelevantno . no naivan kakav jesam i dalje mislim, da to “nasilno” otvaranje u slučaju največe nuže “igra” ako “blagi” eksplozivni naboj pri odbacivanju kupole ne ugrožava pilota čisto sumljam da bi ugrozija i vozača bolida . možda bi to… Read more »

otto

Kad se već sam toliko tituliraš,zašto se ne složiti s tobom a što se crtanja tiče,radi boljeg razumjevanja nacrtaj sebi,možda shvatiš sav besmisao uvođenje kupole u F1.Eksploziv odbacuje kupolu da je pilot nebi morao razbijati glavom,kad ga opet eksploziv zajedno sa sjedalom lansira iz aviona.Hoće li taj ćitav sklop involvirati u F1 da Berni dođe na svoje što se zabavnog djela tiće,ili nas sve zajedno neko zajebava s glupotima.Najprije da je ovo zadnje.

avalon

otto … je li ti to meni demostriraš znaje o aero tehnikalijama pišući “Eksploziv odbacuje kupolu da je pilot nebi morao razbijati glavom,kad ga opet eksploziv zajedno sa sjedalom lansira iz aviona.” ? 🙂 aj baš ti fala … eksploziv bi u “gustim” situacijama “odbaciva” kupolu da povrjeđenog vozača mogu šta brže izvadit iz bolida , a taj naboj bi se moga aktivirat i iz vani ako je npr vozač u nesvjesti . dodatak ( prezentacija znanja valjda ) o dodatnom naboju koji koji izbacuje sjedalo/pilota posli odbacivanja kupole je nebitno za ovu “priču” jer bolid nije avion koji pada… Read more »

otto

Jedna riječ-Uživaj!

otto

avalone,kolko je trebalo da ti ovako pametnom sjebu znanje?Zanimljivo,autori su ovom,po tebi genijalnom poklopcu po uzori na lovačke avione,u roku 24 sata našli više mana nego vrlina.Kako li su se samo usudili?E vidiš,sad sam zločest,ne zbog gore navedenog,već iz razloga tvoje bezobraštine i podcjenivačkog odnosa prema sugovorniku.Siđi s tog mjehura od sapunice prije nego što pukne i slobodno pitaj,sve ču ti objasniti,jer nisi svjestan s kolkom količinom neznanja vezano za današnju F1 živiš.

Chik

Dobro je ovo Mercedesovo rješenje!

prosti

… što je slijedeće, roll barovi na motociklima?

Related Posts