FIA više neće tolerirati lažni ‘pit stop’

Motorsport.com je otkrio da FIA više neće tolerirati lažni pit stop kakvog je Mercedes izveo na VN Velike Britanije prošle nedjelje. Nakon starta utrke na Silverstoneu gdje su se dva Williamsa probila u sam vrh, Mercedesovi mehaničari su odlučili izvesti trik i prevariti svoje konkurente s lažnim izlaskom u prostor gdje se obavljaju promjene guma. Međutim, Williams nije nasjeo iako su nakon prvih ulazaka u boks svejedno izgubili prvu poziciju.

“Znali smo da Williams ima više problema kada se radi o stanju guma pri kraju utrke i znali smo da bi ih naš rani ulazak u boks mogao natjerati na istu stvar. To je bila igra koja nije funkcionirala”, rekao je nakon utrke šef aktualnih svjetskih prvaka Toto Wolff.

Iako se ova praksa provodila posljednjih godina, protivi se pravilima koja nalažu da osoblje može biti u pit laneu samo onda kada mehaničari obavljaju posao na bolidu.

“Momčadsko osoblje u pit laneu može biti samo neposredno prije posla kojeg su dužni obaviti na bolidu te moraju napustiti prostor čim je posao završen”, stoji u članku 23.11 sportskog pravilnika.

Međutim, nemoguće je znati je li momčad Mercedesa pokušala izvesti trik ili je u posljednji trenutak došlo do promjene plana. Kada je saznala za njihove namjere, FIA je odlučila poručiti da lažne promjene nisu dozvoljene. Tvrde da u budućnosti neće tolerirati takve izlaske te da će na sastanku prije VN Mađarske momčadima potvrditi da će se ubuduće bilo kakvo ponavljanje lažnog pit stopa tretirati kao kršenje pravilnika.

Ako dođe do ponavljanja slične situacije, momčadi će FIA-i morati dokazati da je postojao opravdani razlog za otkazivanje promjene guma. Kao ključni dokaz će se koristiti radio komunikacija između pitwalla i vozača.

“Odlasci u pit lane poput ovoga, bez valjanog razloga, nisu dozvoljeni, ali teško je dokazati da je to kršenje pravilnika. U Mađarskoj ćemo razgovarati sa svim momčadima te ćemo ih upozoriti da želimo vidjeti (i čuti) dokaze da su se stvarno htjeli zaustaviti”, rekao je FIA-in glasnogovornik.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
junuz

Ja više ne tolerišem fiu.I trke uglavnom prespavam,što u krevetu što u bazenu.Trebaju završiti kao mamići,pa da uskrsne formula1 a ne trka advokata.

najboljif1fan

Ovo je najgluplja vijest koju sam čul ikad od Formule 1,a pratim ju jako dugo.
Pa ja ne vjerujem ako netko ima drugačiju strategiju od drugoga onda je to ta.
Zašto bi se u ovom slučaju Williams toga uplašio oni su na svojoj strategiji.
Pa nije Mercedes glup da ide npr2 krug u boks i da se Williams uplaši.

joshuazg04

Zašto to smeta ? Smrdljivci dosadni, sve bi zabranili…
No, što ako se krene u pripremu pit stopa a vozač se u posljednji trenutak predomisli ? Jel se to smije? Ma i u ku….i ovakva F 1

Renault_F1_team

pa evo pise ti, procitaj prije nego komentiras

“Ako dođe do ponavljanja slične situacije, momčadi će FIA-i morati dokazati da je postojao opravdani razlog za otkazivanje promjene guma. Kao ključni dokaz će se koristiti radio komunikacija između pitwalla i vozača.

“Odlasci u pit lane poput ovoga, bez valjanog razloga, nisu dozvoljeni, ali teško je dokazati da je to kršenje pravilnika. U Mađarskoj ćemo razgovarati sa svim momčadima te ćemo ih upozoriti da želimo vidjeti (i čuti) dokaze da su se stvarno htjeli zaustaviti”, rekao je FIA-in glasnogovornik.”

modesto

f1 rasulo

kive

hahaha pa koja hrpa pajsera vodi ovu F1…najbolje da FIA stavi svoju ekipu mehaničara da svim vozačima mjenjaju gume, pa u bubanj po redne brojeve i nemojte slučajno ne iskoristi svoj red!

Fangio

Ma ajte kvragu, samo kazne, prijetnje, kazne, pravila. Ubijaju svaki takmicarski duh. Bezveze

Related Posts