Tilke stao u obranu ulične staze u Bakuu

Poznati dizajner Hermann Tilke odgovorio je na kritike koje je F1 zajednica uputila na račun nove staze u Azerbajdžanu koja će 2016. ugostiti VN Europe. Staza je dugačka šest kilometara te se sastoji od 20 zavoja, a službeno je predstavljena tijekom ceremonije u listopadu prošle godine.

Iako su neki doveli u pitanje izgled same staze, Tilke tvrdi da su temeljni aspekti poput pripadajućih objekata skriveni pa stazu ne možemo ocjenjivati na temelju prvih skica.

“Morate ju vidjeti u sve tri dimenzije, ne možete gledati samo te slike. Staza ide uzbrdo do starog dijela grada, zatim slijedi gradske zidine iz 1200-tih – bit će veoma uzbudljivo. U cijelosti je čine postojeće prometnice, neke od njih ćemo obnoviti, ali ne sve.”

Osim toga, Tilke svoje djelo u Bakuu ne doživljava kao još jednu klasičnu uličnu stazu.

“Staza je vrlo brza. Predstavlja potpuno drugačiji izazov i razlikuje se od svake druge ulične staze na svijetu. Drugačija je od Monaka i Singapura, bit će izvanredna.”

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avalon

kad na ovoj stazi za koju godinu s obzirom na 1,6 km pravca bude oboren top speed montoye i pizzonie možda će mnogi kritizeri pivat drugačiju pismu …a možda i neče zbog svoje konzervativne progresivnosti . baš bi me zanimalo šta bi mnogi kazali da je npr tilke “složija” stazu ka monza na kojoj je huan postavija rekordni top speed ? vjerovatno bi bila proglašena tilkedromom jer samo 11 krivina i dugi pravci !?!?!? ali kad je to staza sa tradicijom onda je automatski i super staza . a možda je problem šta je staza u azerbajđanu ? da je… Read more »

otto

Stvar doživljaja.Zašto u reference staze navodit zidine iz 1200te?Za pojačanje dojma još samo fali jednako star asfalt.Največi apsurd je što hibridnu formulu prezentiraju u zemlji u kojoj ima više nafte nego vode i u kojoj javni prijevoz i transport bazira na autobusima i kamionima benzincima,što znam iz vlastitog iskustva.Jbg na lovi ne piše porjeklo a Bernardu svaka jednako miriši.

sennacher

Bit će da je lakše dobiti GP Europe nego članstvo u EU. U Schumijevo zlatno vrijeme vozile se dvije utrke u Njemačkoj (GP Europe i Njemačke), u Alonsovo zlatno vrijeme dvije utrke u Španjolskoj (GP Španjolske i Europe)…
Sad najednom GP Europe u Azerbejdžanu…
Jel itko zna što je s tilkedromom kod Zaprešića, da li će biti ikada što od toga i čija će GP to biti (na Snježnoj kraljici najjači smo valjda u svijetu, pa ispada da imamo para, a sve nam se predstavlja kao nevjerojatna dobit za ZG i HR)?

Alen Šmit

Protiv staze nemam ništa loše za reći,provozao sam blizu 100 krugova sa 2014spec bolidom na njoj i mogu vam reći da je vrlo izazovna,jedinstvena i nudi poseban izazov. Takođe ova staza ima najduži pravac i duži je od svih pravaca sa aktuelnog kalendara-čak 1.6 km.No ako možete proći celu sekciju od poslednje krivine na izlasku iz starog grada (krivina 16.) do prve krivine punim gasom to znači 2.2 kilometara flatouta-to je najduža flatout sekcija u kalendaru,duža čak od moćne Spa (sekcija od Lasource pa do Les Combes je dugačka ravno 2 kilometra). Jedino što me smeta kod ove staze je… Read more »

Alen Šmit

GP1 ekipa,stavite bolju sliku staze,ova je netačna.3 krivina bi trebala završiti ulicu daje.

http://images.autosport.com/editorial/1412756065.jpg

zekohonda

zanimljivi podaci, pogotovo o top speedu. 🙂

Alen Šmit

Izvinjavam se svima,uzeo sam vreme pol pozicije sa pogrešne beleške.Pravo vreme pol pozicije je 1:47.000 pa shodno tome sam promenuo projektovano vreme trke u 1 sat i 36 minuta.

dino_sa

🙂

dino_sa

eh kljuc za unistavanje f1 ovo vise nema smisla sve nekakvi krugovi i kvadrati kao da je cas geometrije 🙂 .ma nisam protiv novih staza ali brate ovo je katastrofa previse ulicnih utrka.nebi me cudilo da u dubaiu ne izgrade pontonsku f1 stazu :).a te gradejvine ah kakve ce selfie radit vozaci u toku utrrke :_))

modesto

još jedna ulična ,tako je govorio i za mnoge svoje tilkedrome,uništio je hockenheim.uhvatio se azijskih utrka. šta će nam još jedna ulična .jedina staza koju je napravio je a bila dobra je turska .ne bih se čudio da i vn vietnama se vozi u džungli,vn tibeta u planinama i vn sj koreje.

ciki-f1

Možda za vrijeme utrke uzmu fotić u kokpit pa uslikaju zidine.
A možda pruži super utrku, vidjet ćemo.

F1 Karthikeyan

Izgleda ko kljuć 🙂

wilson

Mogla bi jedna utrka biti u Nepalu, na nekih 3500 metara nadmorske. Pogled na lanac Himalaja. Sigurno su nastale prije 1200-e.

Marlon Brando

Kad će utrka oko Stonehengea? 😛

otto

S turističkog a osobito s takmičarskog aspekta,VN Straduna bila bi kudikamo zanimljivija. 😀

zekohonda

tako je!!!
mada, ja sam vazda želio napravit stazu na lokrumu! ekocid biblijskih razmjera! 🙂
btw, u dubrovniku su se nakon rata vozile ulične utrke (1993-1995).

otto

Eto vidiš.Tradicionalna VN Straduna!Baku je za romobile. 😀

Iceman

Veoma je uzbudljivo voziti pored zidina iz 1200-tih. To je samo jedan od razloga zašto F1 mora biti u Baku-u. Staza izgleda fenomenalno. Vrlo je uzbudljiva, evo sav sam se naježio.

Related Posts