Newey: Stalne restrikcije ubijaju bit Formule 1

Adrian Newey je upozorio da bi Formula 1 zbog stalnih restrikcija mogla postati nalik GP2 ili GP3 seriji, gdje svi bolidi izgledaju isto te imaju isti motor, samo drugu boju. Podsjetimo, genijalni dizajner će na kraju sezone napustiti Formulu 1, ali ostaje u Red Bullu zbog nekih novih projekata. Sljedeće sezone će vrijeme za zračni tunel i CFD (računalna dinamika fluida) biti dodatno ograničeno, što je jedan od razloga zašto Newey više neće dizajnirati bolide.

“Mnogo čimbenika je igralo ulogu u mojoj odluci da napustim Formulu 1, ali i mnogo pomiješanih osjećaja. Osjetio sam da je vrijeme za novi izazov u nekim drugim stvarima.”

“Ali u isto vrijeme mislim da su restrikcije postale prevelike. U opasnosti smo da šasije Formule 1 postanu GP1 šasije. Pravila ne dozvoljavaju inovacije pa bolidi svake godine izgledaju sve sličnije. U budućnosti bi se F1 bolidi mogli razlikovati samo po boji. Sljedeće godine će biti još gore, jer ćemo izgubiti trenutne noseve.”

Poslije je na humorističan način opisao trenutnu situaciju u F1:

“Moji kolege tehničari su kao purani koji čekaju Božić.”

58 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
kimi car

Zašto moja pokojna baba (Ivka se zvala) nikada nije shvatila internet i nije ga ni koristila? Pretpostavljam da joj nije ni trebao cijeli život (82 g.) Bila je sretna ,pozitivna i ne bi vjerovali ,jako uspješna u svome vremenu.Danas bi baba Ivka bila jedna nazadna,primitivna i neuspješna žena,majka,bakica u usporedbi prohtijeva i trenutačne “publike”.Što to “pisac” želi reći ovim primjerom? Možda da svako vrijeme ima svoje prohtijeve,igre,zakonoznance,majstore,alate,majstore,znalce i znanja punoglavce 🙂 Danas dijete od godinu-dvije kad vidi mobitel,odmah “ZNA” ono prstom,lijevo-desno,gore-dolje,ja još uvijek muku mučim.Nije to dijete pametnije od mene,ali sve se svodi na buduću “publiku”.F1 u budućnosti ni u… Read more »

enc

F1 je trebala imat V8 biturbo motor sa 1200ps + 300ps KERS. Bolidi bi bili puno brzi, samo pravi vizaci bi imali muda stisnit do kraja. A ovako svaki vozac izvlaci 100% iz bolida i poredak se i prije trke zna napamet jedino odustajanjem se narušava.

Chik

A šta ti misliš da ovih 22 vozača nemaju muda, ili želiš reči da samo 3 vozača od
nekoliko milijuna vozača imaju muda?Bilo bi puno zanimljivije da bolidi idu 500km/h?

enc

imaju muda izvlačit maksimum iz bolida, dodje vozač iz gp2 serije i u pravom autu osvoji naslov prvu godinu. F1 po mom mišljenju triba bit puno teža prije su automobili imali po 300-400 konja seriski cestovni a f1 kada je senna vozao 1200. a danas imaš seriske automobile s više konja od f1. f1 nije više toliko brutalna kao nekada a da imaju snagu bolida koja bi bila normalna po meni za f1 sigurno se nebi dogodila dominacija red bulla ili sada mercedesa. tada nebi aerodinamika odlučivala o pobjedniku nego o vozaču koji je spreman uzeti najviše rizika svojom vožnjom.… Read more »

Groff

Ode nama naša draga Formula 1 u k….

oreo

problem f1 je u predvidljivosti.

seva

situacija je zapravo vrlo jednostavna samo je velika vecina ne shvaca ili pogresno tumaci.. f1 je u prvom redu natjecanje među momcadima,i u tom pogledu komparacija između mocadi moze se radit.i u tom pogledu newy ima pravo zalit se,,, a generalna komparacija između vozaca,tj rec x vozac je najbolji na svijetu je totalna glupost. Zasto? Pa valda zato sto ne voze svi iste bolide! Kako moze pobjedit neki “jadnik” sa zacelja sa 5 sec sporijim bolidom?Nikako! -to bi trebalo bit i jasno i malom djetetu, da ako auto vozi 10km/h ama bas nikako i nikad ne moze stici auto koji… Read more »

Ferrariforever

.nek si ti nama objasnio…pa kad več očekuješ da te razumijemo, pročitaj malo komentare unazad par godina pa češ vidjeti kako si otkrio toplu vodu.

modesto

ricciardo je ove sezone uništio vettella više red bull nikad nece bit onako dominantan ,vettel ce otići ubrzo iz red bulla jer ricciardo je sve iznenadio .

Ronin

Ricciardo nije iznenadio. Već se u TR vidjelo da zna voziti i sad je samo dobio pravi stroj u ruke i uz malo sretne okolnosti tu je gdje je.
Dali je bolji od Vettela ? za to je još prerano donositi bilo kakve zaključke.
Kak bi rekli Zagorci “mora on još puno žganci pojesti”

Redbulovac

Vettel ce iz Red Bulla otic jedino ako ga netko otjera.Previse je on napravio i previse on znaci Red Bullu da bi ga se odrekli nakon jedne lose sezone.

modesto

vidjet ces uskoro da ce sam otići pa kakve sretne okolnosti čovjek pretjece i alonsa i hamiltona, pa zar nije i vettel imao 4 godine dobar bolid i splet sretnih okolnosti daj red bulovci budite realni sad kad vettel ne pobjeduje sad je ricciardo slučajno dobar,a vettel je bio sta?

Ronin

Normalno da su sretne okolnosti. 😉 bez toga nema ništa. Pretjecanja su bila vrhunska ali u drugim okolnostima ne bi pretekao tu Hamiltona i sa boljim bolidom.
Riccardo nije imao sto izgubit Hamilton puno, a Alonsa bi i ja prestigao kad vozi krntiju od Ferraria.

biga

samo da te malo ispravim, odnosno objasnim to preticanje Hamiltona i Alonsa. ne osporavam odlična preticanja Rica, ali treba biti iskren i samo pogledati svježinu guma što su tada bile na spomenutim bolidima. Ric trza iza Alonsa, bolid ide gdje ga ovaj postavi, ni proklizavanja, ni išta.. a Alonso se muči samo da ostane na stazi. onda, uzmi u obzir da je Vettel skoro iskoristio dozvoljene dijelove za ovu sezonu, zbog crkavanja pojedinih komponenti, za koje se mislim njega ne može kriviti. naravno da on sad neće goniti nego će pokušati razvući da do kraja sezone bar zbog toga ne… Read more »

F1 fanatik

Sa jedne strane volio bih vidjeti par trka gdje svi imaju iste bolide pa da se KONAČNO stane u kraj nagađanjima ko je bolji vozač.Ali opet F1 je sinonim za inovacije i nove tehnologije tako da je gospodin donekle i u pravu.

Ferrariforever

.to je ipak utopija. Vidimo da ni bolidi iste ekipe nisu isti. Čak i da jesu, opet je velika vjerojatnost da jednom vozaču takav isti bolid više odgovara nego drugome.

avalon

koja je ovo dilema …ako bi svi imali iste bolide onda bi to bija GP 2 . dallarine šasije i mecachromov V8 za sve ! pa ni onda se ne bi moglo reč ko je najbolji jer NIKAD sve na ovisi samo o vozaču i njegovoj vještini . npr hungaroring …ricciardo dokazuje da je odličan ali baš ne virujem da je najbolji na gridu i zahvaljujući 2 X SC , strategiji i NA KRAJU njegovoj vožnji je pobjedija . to bi se moglo desit i kad bi svi vozili unificirane bolide zar ne ? večina stručnjaka (bez obzira na područje… Read more »

Ferrariforever

.avalon…ovo je jedan od boljih komentara. Izvanredno si analizirao sizuaciju vezanu uz godine vodečih inžinjera i zaista se nemogu sjetiti što bih više tome dodao. Več sam i ja čitao komentare tipa da bi trebalo u bolide nakrcati snage za jedan SaturnV pa nek onda ekipa “ima muda” i pokazuje pravu vještinu. Takvo razmišljanje je naravno, prilično neozbiljno. Danas, dakako, postoji tehnologija koja omogučava i veče brzine od 500km na cesti al na sreču, ili na žalost, fizika je tu neumoljiva pa bi u takvim slučajevima kontrolirano usporavanje na poziciji kontakta kotača i podloge jednostavno bilo izvan kontrole. Osim toga,… Read more »

otto

#17.2-#17.2.1-Naprednajci i jednako tako vrlo napredan način razmišljanja.No možda sam ja prenazadan,pa mi ne pada na pamet određivati koja bi dobna granica bila adekvatna izazovima nečega što se još uvjek zove formula1.Valjalo je pažljivo pročitati naslov uvodnog članka iz kojeg strši bar za mene očita poruka,a možda Mr.Adrian Newey poručuje kako ne želi sudjelovati u nečem,što zahvaljujuči debilnim pravilima,izgleda ko da su djeca napravila za domaču zadaču.O tome niste razmišljali a u wikipediji još ne piše……

avalon

hehehehe..dobar ali hehehehe nigdi ne vidim naprednjaka ni vrlo napredan način razmišljanja , samo su iznesene neke činjenice bez određivanja koja bi dobna granica bila adekvatna izazovima u ovom slučaju F 1 😉 jer ako napišem “u 55 MOŽDA newey više ne želi vatat “konce” onda….. pojam možda ne određuje ništa , a možda sve . ko kaže da naslov nije pažljivo pročitan ? iz čega bi se to dalo zaključit ? ka sam poruku protumačija da AD MOŽDA ne želi vatat konce na “novom terenu” , a tebi je OČITO da AN MOŽDA poručuje kako ne želi učestvovat u… Read more »

otto

Vidiš,valjalo je pažljivo pročitat tekst na kojeg se referiraš,pa nebi došlo do nikakve zbrke.Da,meni je u spornoj rečenici do zareza OČITO,a poslje zareza MOŽDA.Nije komplicirano.U istoj tečenici,u prvom djelu spominjem tvrdnju,vezano za f1-a u drugom aproksimaciju-vezano za Neweya.Wikipedija je puna F1″novotarija” ,več viđenih u raznim područjima ljudskog djelovanja-ne pišu mi se poveznice-tako da češ teško prethoditi bilo čemu.

QFlash

Btw koji qrac svi laprdate o tome kako je F1 loša ? Sam koncept F1 je narušen, koriste se dijelovi koji ne predstavljaju najbolje/najbrže/najskuplje, no imamo fantastičnu sezonu u kojoj ima rekordan broj pretjecanja, iz utrke u utrku. Sjetimo se u kakvom je stanu bila F1 u pet godina dominacije 99-04′, sa neograničenim buđetom, manje pravila, v10 motorima, sve ono za čim sad neki plaču…imali smo uspavanke od utrka, uzbuđenje bi splasnulo u trećem krugu kad bi vidjeli da ništa od eventualnog ‘bar sudara na startu’ i svi bi zaspali uz ekran nakon nedjeljnog pretrpavanja. I onda dođa Adrian, sa… Read more »

seva

QFLASH uzalud objsanjavas kad se boris sa navijacima chetmachera i vettela,to ti je kako borba sa vjetrenjacama…

bitno da je za vrijeme pedermachera i vettela prevenstvo bilo ultara zanimljivo i i nepredvidivo!!hahaha

Zeus

Auh, kako krasan tekst, tako se poštuju drugi vozači. Tako treba, a ne oni hejteri.

Ferrariforever

.seva,,,kad govoriš o pedermaherima, chetmahetima, Vettelima, vjerojatno misliš na višestruke svjetske prvake u F1, najelitnijem razredu motosporta.
Ili?

sennacher

Dijagnoza – simpatije ili sklonost prema nekom vozaču nadjačava mržnja prema svima ostalima što zapravo može biti izvor nevjerojatne destruktivne energije (česta bolest na ovim prostorima) čiji je najveći domet prišivanje ovakvih epiteta.
A destrukcija je zapravo mnogo lakši način za izbijanje na površinu, barem u glavama takvih likova, a ima ih u svim navijačkim taborima

Ferrariforever

.QFLASH…kometar ti nije tako loš…valjda zbog podcjenjivačkog stava prema Sebastianu skupljaš minuse. To razumijem.

seva

zeus

jerez 1997

snimka govori vise od tisucu rijeci,…

sta to ti postujes????

(borim se protiv vecine zavedene fenomenom psiholigija mase,u prevodu brojacima naslova)

sennacher

Jerez 1997 je samo repriza nekih Suzuka iz daleko ranijih godina. Kasnije je to regulirano toliko omraženim pravilima, do tada je bilo pravilo da nema pravila

F1 Karthikeyan

Meni se cini da F1 mora dotaknuti samo dno da bi se izdigla iz pepela

seva

to su dvije krajnosti koje obje imaju negativne strane. restrikcijama se bolid priblizavaju jedan drugom,kao npr u gp2,razmaci u brzini bolida su manje i samim time vozaci vise odlucuju o ishodu prvenstva.. ako je pak sloboda genijalnim inzinjerima neogranicena desava se da se stvori nepobjediv stroj bez konkurencije ,pa imamo situaciju u kojo vettel osvaja 4 naslova zaredom ili prije schumaceher kojem niko nije mogo ni primirisat dugi niz godina.. tesko je rec sta je gore,ja bi osobno vise volio da uvjek ima 4,5 bolida u samom vrhu i da do zadnje utrke traje borba za naslov unutar 20-tak bodova.tek… Read more »

otto

Opet jedan genijalan komentar.Nemoraš ti brinut.Formulu1 preuzima Briggs&Stratton,dolaze neki drugi kosiličari koji če svi imati jednak broj bodova,a tvojoj sreči neče biti kraja.

seva

otto hvala na podrsci!

koliko treba bit brzi bolid od svih drugih da bi prvenstvno bilo ZANIMLJIVO/USPOREDIVO/PRAVEDNO?

KOLIKO 3SEC,5SEC ILI MOZDA 20SEC ???

RECI BISERU

sennacher

Ti si sretnik koji je dobio internet pa možeš svoje mišljenje predočiti cijelom svijetu.
A mišljenje je kao šupak – svatko ga ima!

Blackhawk

F1 je također postala prava znanost za gledanje, a pravila poput ograničenog protoka goriva samo zbunjuju prosječnog gledatelja. I tada se čude što im pada gledanost.

Deyo

Ne bih rekao da je bit F1 da svake godine postoji jedan tim, koji ima bolid koji je za sekundu ili dve brzi od ostalih.
F1 jeste tehnika i inovacije, ali takodje i vozac. A ovim sto se desavalo u poslednjih 5 godina, vozac i njegove sposobnosti su stavljene u drugi plan.

ivanh

Da,samo kad usporediš sad i od samo prije deset godina, volan( sa min.30-ak gumbića ) i prednje krilo …čovjek se pita…čemu sve to??:-)

Guedes

Neweyu je od estrikcije otpala kosa, možda i on ode u GP2…

modesto

to govori zato što red bull nije više dobar. jer uvijek je za neke f1 dosadna cak im je 2012 bila dosadna i 2010 ,2007, uvijek netko plače, tko bi kome više ugodio,kakvu f1 zele? i ja bi volio da se vrati kao prije 20 godina ali nece samo previše je glupih pravila,poput bodova, umjetnih brzina, i vozacki incidenti se kaznjavaju, a f1 trebaju nova lica,i povratak starih staza samo je to može spasiti, f1 bi imala vecu gledanost u americi kad bi bilo bar 2 američka vozaca, tako da u americi nitko ne prati f1 samo nascar, i 500… Read more »

QFlash

Hm….nekako se ne sjećam da je ovako nešto govorio dok je Šunje Mali osvajao četri uzastopna svjetska naslova….hm

modesto

da točno samo su turbo motorima mogli zaustavit red bull jer da nije turbo motora red bullovci bi se borili za naslov seb i riciardo ,ova nova promjena dobrodošla je mercedesu tako su se u ferariju bunili zbog one famozne 2005 i ne smiju se promijeniti gume a samo su ih tako mogli zaustaviti jer je padala gledanost ,tako će i u mercedesu za dvije godine kako je krenulo izmislit ce pravilo da startaju iz boksa, a sami stvaraju jace bolide i nema konkurencije

avalon

u FIA su znali da renault neče napravit motor konkurentan mercedesu ( jer i nemaju baš nekog iskustva sa turbo motorima ) i tako su zaustavili RB . s obzirom da su tako vidoviti onda im neče bit problem bacit još jedan pogled u budučnost da osmisle nešto šta će interes za F 1 ponovno vratit na stari nivo možda i uvečat .

otto

Avalone shvačam tvoj sarkazam i defenitivno nisam pristalica terija zavjere,ali se ipak ponekad zapitam,dali su stvari u F1 stvarno onakve kako izgledaju.Dali je moguče da u 12 dana testiranja u realnim uvjetima netko,tko godinama nije znao napraviti konkurentan bolid,bude najmaštovitiji i od nule napravi auto neuhvatljiv za konkurenciju.Gdje im je ta mašta bila svih ovih pustih godina,najjačem motoru unatoč? Dali je slučajno,napravljeno pravilo o zamrzavanju?Previše je tu preočitih slučajnosti s tim da se RBR mogao zaustavit na više drugih,manje uočljivih načina.Ali da bi se nekom pogodovalo postoji samo jedan način.Zakoči druge i sve po zakonu,po presvetim pravilima.Nisam time opterečen i… Read more »

Zeus

Neka je rekao to što je, nije im ništa dužan, naprotiv, F1 je dužna njemu i sličnima.

avalon

misliš…nisu im isplatili sve šta su zaradili ? 🙁

Zeus

Dužni su mu priznanje za veliki doprinos razvoju F1, i ovo šta priča je s aspekta mogućnosti i dozvoljenog prostora za nove kreacije i rješenja. Pirelli je recimo predlagao šire zadnje gume, glatko su ih odbili, struku, koja to nije bez veze predlagala, pogotovo zato jer su smanjili aero paket i izbacili blown dif. Ukratko, Adrian nije šuša koja laprda bez veze, njegove riječi imaju težinu, koju treba uzeti u obzir. U prvoj sezoni nove ere, ovakva homologacija je totalna glupost.

avalon

prostora za nove kreacije uvik ima bez obzira na sve . pokazatelj za to je mercedes . kako su to smanjili aero paket ? šta bi se dobilo sa širim zadnjim gumama , s obzirom kako mi se čini na fotkama da je F 1 krajem 80ih i početkom 90ih imala šire gume ? ako su bile tako dobre zašto su “otpale” ? pirelli je nedavno predložija i 18 colne felge i niskoprofilne gume pa su ih manje više svi ovde ismijali i zgražali se nad izgledom bolida . ok , forumaši niti su relevantni niti će njih iko pitat… Read more »

Zeus

Prostora nema u sezoni za stić konkurenciju ako se ponovno netko odlijepi. I ja sam kritizirao Pirelli dok nisam pročitao da su predložili šire gume. Pa ne trebaju cokovi kakvi su bili u prošloj turbo eri, a odustalo se od njih jer su vratili atmosferce, poboljšavala se aerodinamika, i gume, pa nije više bilo potrebe za tolikim veličinama. jel nisu smanjena krila i odbačen blown diff? Brundle je u Mađarskoj izjavio da ovi motori imaju u nekim režimima rada 4 puta više snage nego atm. Pa svi plešu, i Merc s njima. Mislim da svi žele borbu za tiulu između… Read more »

avalon

“bilo bi pravo čudo da su sve pogodili iz prve, ali isto tako te glavešine trebaju preći preko svojih ega i priznati pogrešku, i skupa sa strukom naći bolja rješenja” …. aha , možda bi trebali sad nešto prominit pa da se u drugi dio prvenstva uđe sa izmjenama ? to bi bilo ok zar ne ? mnogi su kritizirali pirelli p ai nedavno kad su predložili nove , više felge ali kad predlože šire gume , e to treba prihvatit . a da se nekako dogovorit sam sa sobom ( mislim generalno , a ne konkretno na tebe )… Read more »

Zeus

Ok, samo želim naglasiti da bez obzira na dominaciju nekog tima u sezoni, ako nema značajnijeg pomaka u razvoju, a pogotovo kad vozači izjave nakon 3, 4 utrke da nema šanse uhvatit Merc, normalno da interes pada. Sve ove sezone šta si nabrojao, ostali su mogli stizati i mijenjati po sezoni, pa se isčekivalo sa čime će se tko pojaviti na slijedećoj utrci. Danas ne možemo očekivati neka veća iznenađenja, jer su već u prvoj trećini sezone svi osim Merca “priznali poraz” Sada je razvoj minimum, a tek se počelo. Ne bih se složio s tobom da su bolidi Merca… Read more »

sti_zu

avalon, 3. komentar ti nema nikakvog smisla, prvo što nije točno da nema natjecanja za prvaka između ekipa od 2000. godine, jer uglavnom svake sezone je bio na drugom mjestu neki vozač koji nije iz iste momčadi kao prvak, drugo nema smisla zabranjivati razvoj bolida i mijenjati pravila tijekom sezone, glupo je sad promijeniti pravila da bi usporili mercedes, ali pusti konkurenciju neka ga kopira, neka budu bolji od njega ako mogu, a ne umjetno izjednačavati grid kao kad su prošle sezone na polovici vratili gume koje odgovaraju red bullu, a ne odgovaraju ferrariju i sebastina pobjedi sve utrke do… Read more »

Bjela Ninja

To zmaju f1 mora biti raskos kakva stednja sve je bilo zakon dok su cigare bile sponzori

Redbulovac

Gospodin.

r.u.m.

RESPECT for mr.Newey

whiskey

šef objasnio monopol i spletke i sistem se polako ali sigurno urušava

McM

Najbolji pokazatelji su navijaci kojih je sve manje. Ovakvi članci su antipropaganda za F1, a danas je svaki drugi takav.. Kako F1 nebi isla kvragu kad ljudi koji ubiti jesu F1 govore s pravom toliko negativno o F1.
Sjetite se samo reakcije Vijay Mallya na zvuk (Lauda: Zvuk motora ne može biti poboljšan).. Forghieri rjesite se DRS-a,.Hakkinen rjesite se dvostrukih bodova.. GP2 bolid je brži od našeg by Kobayshi….

mika

Dobar komentar, F1 je postala smiješna i nezanimljiva. Ne razumijem zašto se ograničava sloboda ing; zabranjuje rad na motoru tijekom sezone i testiranja. Formula 1 bi trebala biti nešto naj od auto-moto sporta a oni kenjaju o nekakvim V6 turbo usisavačima sa brdom elektronike, prekidača i razno raznih gluposti pod izgovorom da se to testira za cestovne aute… onda se pitaju kako to da gube gledanost.

F1_Torpedo

Dobro zbori Newey, ovo sto rade Formuli 1 je katastrofa.

Related Posts