Mercedesovi rivali mogli bi blokirati najnoviju soluciju za povećanje buke

Prema nekim navodima, Ferrari i Renault mogli bi blokirati uvođenje ‘megafon’ rješenja za povećanje buke koje će Mercedes testirati nakon VN Španjolske. Međutim, prije nego se novo rješenje bude moglo koristiti na trkaćim vikendima, ‘ostali proizvođači, Ferrari i Renault, bi se trebali složiti’, izvještava APA koja tvrdi da je Mercedes sustav razvio radi svoje koristi. Međutim, Niki Lauda se ne slaže s time te tvrdi da su oni jedini tim koji je odgovorio na zahtjeve navijača za više buke te da se njihovo rješenje jednostavno može dodati na kraj bilo kojeg ispušnog sustava uključujući one Renaulta i Ferrarija, a dodao je da su početni testovi pokazali ‘postizanje gotovo dvostruke količine buke’ trenutnih V6 motora.

“To ne mijenja broj konjskih snaga. Mijenja se samo kraj ispušnog sustava koji pravi više buke. Svi misle da je Mercedes to učinio kako bi imao prednost a to je potpuno netočno. Ostali nisu ništa učinili. Problem je što bi se svi timovi morali složiti. Samo zbog toga da se to ne dogodi? Kakva glupost”, rekao je Lauda za njemački Bild.

Renault se ne slaže da Formula 1 ima problem sa zvukom.

“Uzmimo za primjer najpoznatiju utrku izvan Formule 1, Le Mans. Bio sam tamo prošle godine gdje je bilo više od 70 automobila na stazi i usprkos tome proizveli su manje buke na startu od naša 22 F1 bolida. Ali nitko ne govori da Le Mans nije fantastična utrka. Ako je GP2 glasniji to samo znači da su zastarjeli. Morate ići u skladu s vremenom jer više nije vrijeme za V10 ili V8 koji troše 60 litara goriva na 100 kilometara”, rekao je predsjednik Renault Sporta F1 Jean-Michel Jalinier za Speed Week.

Zanimljivo, izgleda da se Mercedesovom rješenju neće protiviti njihovi glavni rivali, Red Bull.

“Test idućeg tjedna je korak u pravom smjeru. GP2 serija je sada glasnija od Formule 1 a to ne može biti tako”, rekao je dr. Helmut Marko.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ferrari number1

Tko zna mozda je Mercedes dosao na neku ideju kako napravti Red Bullov “blown difuzor” odnosno neku svoju verziju toga sa slicnim ucinkom pa se zato bune iz Ferrarija i Renaulta jer nemaju mogucnost napravit takvo rjesenje sa svojim motorima.

QFlash

Sereš ga Lauda.

Formula 1 je strast, strast nije racionalna ni proračunata, dolazi iz srca.

LH Mercedes

Zasto svi govore buka buka. To je za mene jedna prelijepa melodija hehe 😀

schu F1

Meni osobno ne smeta zvuk novih motora ali nemam ništa protiv ako će ih učiniti glasnijima,dapače!
Neznam zašto se bune ovi iz Ferraria i Renaulta osim ako ne misle da će Mercu to donijeti nekakvu prednost (aerodinamičku)! Ali prije nego što to dođe na bolid sve će pregledati FIA i ako oni kažu da je sve OK ne vidim razloga zašto da bolidi ne zvuče moćnije!

Related Posts