Sutil o ograničenjima mase

Sauberov vozač Adrian Sutil obrušio se na pravila koja diktiraju masu vozača i bolida, otkrivši da tijekom utrka u bolidu nema ni bocu vode.

Masa je postala veliki problem uvođenjem novih pravila, s obzirom da su motori postali mnogo teži, a momčadi se muče sa spuštanjem kombinirane mase suhog bolida i vozača na minimum od 692 kg, iako je spomenuti minimum za 50 kg veći u odnosu na 2013. Sutilova veća tjelesna visina i, shodno tome, veća masa dodatno pojačavaju problem za Sauber. Sutil je objasnio svoju situaciju te situaciju svih visokih vozača:

“Moramo izgubiti toliko mase. Ionako ne možemo puno skinuti pa ne možemo ni trenirati jer moramo izgubiti male mišiće. Situacija je teška i mislim da nije poštena. Mali vozači mogu jesti što žele, ali mi smo prirodno teži i samo tako gubimo barem pola sekunde po krugu. Ne zato što su oni manji bolji vozači, samo su lakši. To ne bi trebalo tako biti u Formuli 1. Jedna stvar je nedostatak pića u bolidu. Za Bahrein to znači sat i pol u bolidu bez pića. U Maleziji sam imao malo čaja, ali ništa više. To je opasno. Vozimo više od 300 km/h po pravcu, tako da više nije tako lagano. Ne možete garantirati da su svi vozači fizički na 100%.”

Nijemac tvrdi da su takva pravila nepoštena te da su lakši vozači uložili veto na planove da se ograničenja mase promijene.

“Najlakšim vozačima je to problem, oni to blokiraju. Mislim da nije pošteno. Ne bih volio pobijediti protiv 20 kg težeg vozača. Ako ste ovdje zbog sporta, ako želite pobijediti i biti najbolji vozač, onda to ne može biti slučaj. Ovo nije pošteno. Ovo nije sport.”

22 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KOve

Za problem oko mase javio se i Massa i kaže da masa nije problem jer je on i sa svojih 58 kg spor te da Adrian samo izjavljuje masu gluposti oko mase dok je najmasivniji problem pouzdanost bolida i masa pogonske jedinice te da može slobodno jesti masu hrane poput mesa.

Mateo300

baš i ne znam,može li mi itko objasniti,kako oni uopće piju u bolidu?

Tow Pie Pie

Preko slamke….tj. crijeva za sisanje u kacigi.

Zeus

Tako je, 🙂 samo ne sišu nego drukaju na volanu gumb i tekućina stiže, svaki vozač ima i može si gumbe personalizirat, kako kome odgovara. Ima dosta slika novih volana sa velikim centralnim displayem, no nisam našao kraj slike objašnjenje, evo malo starije slike sa opisom, pozdrav svima, POSEBNO MICHAELU 🙂 !!! https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=W05lJoaGlxgu9M&tbnid=_TvwjDg01VTh1M:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.autoweek.com%2Farticle%2F20130610%2Ff1%2F130619991&ei=Osg_U5SNFIOstAaxgYHACQ&bvm=bv.64125504,d.bGQ&psig=AFQjCNF5eeIYnLaki2Xr2bKbHM8lBeBg4A&ust=1396774971103836

m1notaur

a sutila to muče postolja el? ahahahahhaa
koji lik! njemac je al ga “volim”! hahaha
recimo ja imam 1.91m al nisam pomišlja da se bavim trkama, stoga adriane treba si promislit kad si poče rast!
znači ideš na Tour de France i nećeš u brdu jer te jebe veličina!
molim te!

mzf1

A da dovedu 22 anoreksične kineskinje od 1.45m, malo ih odvedu na tečaj čisto najosnovnije komande da povataju gas kočnica volan i kad se što koristi i to je to, razlika u kilama će napraviti sve ostalo..ima da poruše sve rekorde staza, pa da ne moramo više gledati ove debele vozače kako svojom nepotrebnom masom usporavaju bolide i uništavaju bit utrkivanja i osnovni moto formule 1, nek najlakši pobjedi.

vzdev

Najbolje pravilo bi bilo, da bi trebao biti vozač + sjedalo težak najmanjije 80 kg. Na takav način, nebi nijedan vozač imao predost, jer nebih mogao dodati uteg na drugu mjesto.

Zeus

Vidiš malo, dobra ideja da se izjednači težina.

dino_sa

eh na pocetku zimskih testiranja primjetio sam da su vozaci vidno mrsaviji.kolko se iscrpljuju srecom jos niko od njih nije dozivio kolaps tkom voznje..

Daijiro74

Da mrsaviji… Kimi je izgleda kao zombi na par slika. Postali su gori od manekenki

zjurina

Generalna idijotarija ! A na štetu vozne sposobnosti i talenta!

Pa zar će Formulu 1 voziti ko na konjskim utrkama, svi metar i pol 🙁

otto

Nije on jedini,nego jedino on i Hulk javno govore o tom problemu.Da i Rosberg.
Na kraju če jesti papirnate maramice i žvakati koku,a možda budu-FIA- našli način za kontrolu mišljenja.Verbalni delikt več postoji,što dokazuje J.Tot,ozbiljnom opomenom Vettel-u zbog javno izraženog(negativnog)mišljenja,vezano za zvuk motora.Itd….

Alen_HAM

potpisujem svaku njegovu riječ. konačno neka i pametna od tebe. šalu na stranu, to se treba promijeniti. nek ogranice bolid koliko treba teziti a vozaci kakvi jesu. to bi bilo fer 😉

otto

Mislim da s tim dođeš na isto.Trebali bi povečati težinu-bolid+vozač na 700kg,pa ko ima lakšeg vozača nek doda uteg i svi su isti.

Izvjestaj

Mislim da Formula 1 u ovom trenutku nije baš balansiran sport .

Luka Tunjić

Slažem se s Sutilom,glupo je da moraš biti fizički slabiji ili jači da bi uspio u nekom sportu,sličan primjer kao u košarci npr. sa 180 cm nemožeš ni profesionalno igrati uličnu košarku 😉

Tow Pie Pie

Nemoj cmizdriti Adriane već vozi stepenicu iznad sebe i vrati u vis ponositu glavu Saubera.

BrumBrum

Sutil ne cmizdri, već je posve u pravu. Ovakim se pravilima ugrožava zdravlje vozača. To su sportaši, a ne balerine ili manekenke pobogu!

FW

upravo tako ,još im samo anoreksija treba… 😉

Racer 0713

ti brumbrum uvijek moras imat na sve komentar ides mi na zivce
ti si covijek iz pakla

BrumBrum

Polaskana sam :love:

Racer 0713

ma mi red bullovci se moram drzati zajedno pa makr bio jedan iz pakla a drugi iz kambelovca
nemoj sta da mi zamjeris
htio sam dobit malo minusa
ajde zivo

Related Posts