Raspodjela motora za iduću sezonu

Momčad Caterhama postigla je dogovor s Renaultom o nastavku suradnje za 2014. godinu. Renault još nije službeno objavio popis momčadi koje će opskrbljivati svojim V6 motorima iduće godine, ali očekuje se kako će se situacija iskristalizirati tijekom ili nakon monegaškog vikenda.

Što je s ostalima?

Izuzev tvorničkih momčadi Mercedesa i Ferrarija, očekuju se mnoge manje ili više bitne promjene. Već i ptice na grani znaju kako će McLaren od 2015. godine koristiti Hondine motore, do kada im vrijedi ugovor s Mercedesom. Red Bull gotovo sigurno ostaje s Renaultom, dok će sestrinska momčad Toro Rosso vjerojatno krenuti istim putem.

Force Indija ostaje s Mercedesom, a Sauber nastavlja suradnju s Ferrarijem, no očekuje se kako će Williams i Lotus otkazati suradnju Renaultu te potražiti novog dobavljača motora. Razlog tome je čisto financijski, nije tajna da obje momčadi imaju financijskih problema, bez obzira na dobre (loše) rezultate. Renaultovi motori su u ovom trenutku najskuplji.

U tom scenariju Williams će navodno objaviti suradnju s Mercedesom, dok Lotus razgovara s Mercedesom i Ferrarijem. Williamsu bi to bila prva suradnja s Mercedesom, ukupno deseti različiti dobavljač motora od svojeg osnutka (ako ne računamo Mecachrome/Supertec kao Renault). Marussia bi trebala uskoro objaviti suradnju s Ferrarijem.

Honda

Još je svježa objava o Hondi kao novom dobavljaču motora za McLaren i već se javljaju špekulacije o ostalim momčadima. S obzirom na sadašnju situaciju i samo tri dobavljača motora za 2014. godinu, podjela je gotovo četiri momčadi po dobavljaču. Renault je u toj raspodjeli držao 5-6 momčadi dok su Ferrari i Mercedes se ograničili na najviše tri momčadi.

Četvrtom reinkarnacijom Honde u Formuli 1, taj omjer se mijenja i Honda želi svojim motorima opskrbljivati više od jedne momčadi. Problem leži u činjenici da bi momčadi koje žele surađivati s Hondom morale potpisati jednogodišnje ugovore sa sadašnjim dobavljačima, što većini dobavljača ne odgovara. Među mogućim korisnicima Honde su i ranije spomenuti prebjezi iz Renaultovog tabora, Williams i Lotus.

Hoće li netko od spomenutih uspjeti dogovoriti neki kratkotrajniji ugovor pa već 2015. godine prijeći na Hondu, ostaje za vidjeti u nadolazećim danima.

22 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Filip0804

j….. izgleda

Ayrton Mclaren

Mclaren Honda…..samo da vrate i stare boje 🙂 Mislim kako će biti zanimljivo sljedeće sezone s tim novim motorima (iako sam apsolutno protiv tih dječjih zelenih motorčića u F1). Mclaren je u dobroj poziciji, trebali bi imati odličan Mercedesov motor u 2014., a onda će valjda Honda sklepati dobar motor za 2015.

bosko makedonija

DOCITE DAN KAD OVI CELNICI F1 IZMISLICE PAVILA ZA JEDAN MOTOR I TAD BICE NA PRIMER-FERRARI MERCEDES,FERRARI RENAULT ILI FERRARI HONDA,SVE SE RADI SAMO DA MOGU STRPATI NOVCA U DJEBOVIMA OD TRKE NE OSTAJE NISTA POLAKO ALI F1 IZUMIRE MORACE DA SE IZMISLI NESTO NOVO EKIPE DA SE UDRUZE I IZADJE IZ F1……………

SebVettel10181930

Williams Ferrari nebi zvucalo lose ili Lotus Mercedes kao sto je rekao zorro 😉

zorro

Lotus Ferrari ili Lotus Mercedes? Hmm, što zvuči bolje? Ne znam, ali znam koji god motor stave Kimi će i dalje raditi čuda ako ostane u Lotusu!

Ross Brawn

Williams Mercedes? Zvuči dobro.

LHNR

A mozda Red Bull napravi svoj motor od limenki .

zorro

Budimo realni Red Bull je gorivo a ne motor..

avalon

možda ga konačno napravi i McL ali vjerovatno se još nisu odlučili za materjal od kojega će motor bit napravljen .

Neno Kos

Mogu pitat cemu ovaj clanak, molim da se ovaj clanak obrise i napise onda kad budu zavrsena raspodjela motora di ce tko i kako.

Ljubitelj F1

Eto, sad si dobio svoje 😀

Neno Kos

Steta, mislim da bi bilo prikladnije da se nakon Monaka objave neke stvari, Renault je trenutno u pregovorima s Lotusom oko sponzorstva i motora trenutno, pisati ne istinite i neprovjerene, samo nagadjajuce informacije o Mercedesu ili Ferrariju je neprikladno.

krunoslav16

nedavno sam se bas zapitao hoce li ferrari prekinuti suradnju s torro rosso ekipom sada kad je motor opet bitna stavka jer uopce ne sumnjam da bi te motore detaljno proucili u red bullu (renault-u)…..osobno bih volio vidjeti lotus ferrari kombinaciju, mada cisto sumnjam da ce mercedesov motor biti los(iji)…. sto se pak tice renault-ovih motora ocekujem blagi pad i nemogucnost pracenja ferrarija i mercedesa, cisto zbog manjeg iskustva u proizvodnji f1 motora, ali i mislim manjem budzet-u….honda je vec neko vrijeme bez f1 iskustva pa preostaje samo vidjeti sto ce moci ponuditi, mada moglo bi se desiti kao i… Read more »

krunoslav16

prije 10-ak god bmw je imao najjace motore, koji su isli preko 20 000 okretaja i do 1000 ks….sto je tada bilo 2ks/1kg bolida….bilo je to fantasticno za vidjeti i cuti….ne bi bilo lose da se tako nesto vrati :)))

avalon

skoro pa točno … 19,200 rpm i 900 bhp . kakva su to vrimena bila …BMW je sa tako jakim motorom lakočom pobjeđiva i osvaja titule dokazujući nam da je najjači motor koji se uz to i “vrti” najvažnija stvar da bi se dominiralo u F 1 …

Spyker F1 Team

Renault ima manje iskustva u proizvodnji F1 motora????????
Koliko ja znam počeli su raditi F1 motore još od 1977,i njihov prvi motor u bolidu je baš bio turbo.

krunoslav16

u odnosu na ferrari da koji oduvijek sam pravi sebi, i nekim momcadima motor, a renault je napravio i pauzu prije povratka…ali slazem se…sto se tice turba prvi su bili…..

FW

samo kratko u vezi proučavanja ferrari motora …motori su zapečaćeni isto kao i mjenjači i kao takvi se vraćaju u ferrari…nema kopanja po motorima

krunoslav16

rastavljeni motor je samo hrpa skupih metala….ja sam mislio na iscitavanje telemetrije i slicnih zapisa o pefomansama motora od kojih bi se vise okoristili…..materijale za izradu koriste vise manje sve iste….

FW

imaju oni pristup telemetriji motora i još raznim podatcima ali nemaju ono najvažnije a to je maping motora tj. za svaku stazu svi proizvođači motora štelaju motor kako odgovora toj stazi malo hardverski a najviše softverski…mislim da sam u pravu ako nisam prihvaćam ispravke poduke

ninof1

ja bi ovakav u auto

Related Posts