Dvije trećine pretjecanja obavljeno je bez DRS-a!

Sudeći po izvještajima iz Mercedesa, broj pretjecanja s DRS-om naspram onih bez njega je smanjen. Statistički podaci govore kako je čak dvije trećine ovogodišnjih pretjecanja obavljeno bez otvaranja stražnjeg krila.

U usporedbi s prošlom godinom, ukupan broj pretjecanja gotovo da je identičan – 326 u 2011. godini, a 327 u ovoj. Podsjećamo, četvrta utrka sada se održala u Bahreinu, umjesto u Turskoj.

Kroz 2011., 55% pretjecanja bilo je bez DRS-a, dok je ove godine taj postotak narastao na 68.

Što se tiče predstojeće VN Španjolske, prošle sezone vidjeli smo ukupno 51 pretjecanje, od čega je 57% ostvareno uz pomoć DRS-a.

26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Primorac

Od te 2/3 ne pretjecanja s DRS-om je 2/3 pretjecanja kroz boks, a u boksu se ne može koristiti DRS, al nebi me iznenadilo da za par godina i to bude moguće

DBXZDF

kakve su ovo statisticke prevare?

Ferrari power

zadovoljan

redfull

daaa

gbo1982

Sad je DRS, prije je bilo prednje krilo, f-duct, dd… Početkom 80ih, era ground efekta, svi bolidi su imali skirts ilitiga suknje, tj. pomične stranice koje je vozač diza i spušta (zvuči poznato?), trajalo je par sezona pa su ih zabranili. Povjest nas uči da ništa nije vječno. Osobno mislim da DRS treba ili ukinit ili pustit da se slobodno koristi, logiku pravila od 1sek naprosto nerazunin, ako si u zavjetrini već si u prednosti

gbo1982

pardon, u prednosti je onaj ispred… bar za jedno misto

hyuna

Da ali je DRS pripomogao da se priblizi suparniku ne koristeci KERS u veci slucajeva, dok se suparnik branio sa njime i izgubio prednost na drugom dijelu staze gdje je ovaj koji je koristio DRS sad imao prednost KERS-a. Jos uvijek mislim da je ovo lose za F1

ivanh

Bilo je 327 ZAOBILAŽENJA…a koliko je od th 327 zaobilaženja bilo pravih preticanja… 7 ..???

grayowl

Svih 327 jer,ako sam dobro skužil kaj se broji,ne broje se prolasci kroz boks,za cijeli krug i u prvom krugu (ili samo na startu)?

avalon

ivane…. 7 ?!?! je li se to ti zezaš ? ili tine ide račun ? od 327 preticanja bez DRS-a je “izvedeno” 68 % tj 222 . nissi puno falija , samo za 215 preticanja 😉

ivanh

Naravno da zezam..:-)..pitam, onako bez veze koliko je bilo pravih preticanja tj, od ovih vrtoglavih 68 % preticanja bez DRS -a , valjda je 60 % bilo zbog velike razlike u potrošenosti guma……

Ayrton Mclaren

Ovi podatci su logični. Ove sezone bolidi su vrlo izjednačeni te ne čudi kako imamo puno pretjecanja u kojima DRS nije ključan. Zaista uživamo u vrlo dobroj sezoni, a to ovi podatci i potvrđuju.

kers

tako je i zabavnije, a ne ono na ravnici i onda ovaj iza pretekne onog ispred 😀

kaiser

kralj si

salazar

ja mislio onaj ispred prijeđe onog iza… 🙂

Alonso

to su bila pretjecanja vozaca za cijeli krug 🙂

Veka

Veliko iznenađenje, ono stvarno.
“pretjecanja” su uglavnom smiješna, ne sjećam se nijednoga, spomena vrijednog ove godine, a od prošle pamtim Lewis-Button iz Kine, Lewis-Schumi iz Monaka, Schumi kad je dvojicu uzeo u Kanadi, Webber-Alonso iz Spa i Vettel-Alonso iz Monze.
Mislim da je samo pitanje vremena kad će i casual-fanovima dosaditi ovakva umjetna pretjecanja pa će opet počet kukat kako im je F1 dosadna…

toma_F1

Ali stvarno si dao uspredbu. Da li ti pratiš promjene pravila ili ne? Ove godine nema više spektakularnih pretjecanja jer je uvedeno novo pravilo da vožač mora ostaviti dovoljno mjesta da ga vozač koji dolazi može proči ako je brži. A da nije bilo dobrih pretjecanja, meni kao prvo pada prolazak Lewisa pokraj Rosberga pokraj staze.

Veka

Dobro, toma, jel ti kužiš da si u svom postu sam se sebi u usta po..@…
🙂

grayowl

Još nisu došle tako “zvučne” staze na red da bi ti zapamtio koje pretjecanje.

kimi

najbolje je pretjecanje kimija nad fisichellom u japanu 2005. ono mogu samo majstori

matek

Alonso – Button na VN Brazila ?

Don

Nevezano uz ovaj podatak meni to sve izgleda jadno..

Jer ako nije prijeđeno sa DRS-om, onda je zbog brutalne degradacije guma- opet loše..

grayowl

A koliko bi ,uopće,imali pretjecanja da nema degradacije guma?Isti broj koji smo i imali lani kad su ekipe skužile kak sačuvati gume i ići samo jednom u boks.Ili iz prijašnjih sezona kad si na jednom setu mogel odvoziti cijelu utrku.
Prestanite više kukati oko drs-a i guma.Ionak ne vozite Vi.Ako vam je to sve “umjetno” i bez veze,nemojte gledati f1.Ne pamtim kraj sezone,a da se za drugu sezonu nisu mijenjala pravila(a pratim od 87′)

robojde

a koliko ih je zbog raspadanja guma?

Neno Kos

kimi je izgubio 10 pozicija
zbog raspada guma, to je upravo ovaj postotak…

Related Posts