Mercedes dobio zeleno svjetlo za F-duct

Nakon što je Mercedes na testiranjima predstavio novi koncept F-ducta na stražnjem krilu, FIA je i službeno dala zeleno svjetlo za njegovo daljnje korištenje. Naime, sistem je bio zabranjen na temelju načina aktivacije. No, u Mercedesu su se dosjetili kako zaobići to pravilo – F-duct više ne aktivira vozač, nego je potpomognut aktivacijom DRS-a. Iako, tehnički gledano, vozač aktivira DRS, FIA smatra da se ne radi o kršenju pravila.

Charlie Whiting je pojasnio:

“Zapravo, nije svaki F-duct zabranjen. Krajem 2010. svi su koristili taj sistem na način da ga aktivira sam vozač. To je bio osnovni problem – vozač je utjecao na aerodinamičke performanse bolida. Sada to više nije slučaj.”

Horner: Svi ćemo morati kopirati

Red Bullov šef, Christian Horner, vjeruje kako će sada svi rivali prionuti na kopiranje.

“Mislim da je FIA htjela zabraniti F-duct, ali na ovakvo zaobilaženje pravila nisu računali. Sada sve ekipe moraju implementirati to rješenje na svoje bolide.”

107 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pavle

Svi vi koji vec vidite Schumachera na vrhu svijeta, morat cu vas razocarati!! Zaključke da je Schumacher i merc paket za pobjede donosite na temelju 2 slobodna treninga i to jos pod kišnim uvjetima?? Ma dajte molim vas.. Kladim se da ce kad pocne utrka opet glavnu rijec voditi Red bull. Mclaren i Ferrari.

Grayowl

To je kaj bi ti htel.Želje su jedno,a realnost nešto drugo 😉

goc

Što sada kažeš dragi Pavle jel slučajno 4 mjesto na gridu ili ???????

Grayowl

Koliko sam shvatio,taj “f-duct” bit će od pomoći samo na treningu i kvalifikacijama jer je u utrci ograničeno gdje i pod kojim uvjetima se uključuje drs.Tak da,sorry ali merđo nema neku prednost po pitanju stražnjeg f-ducta.Pravo pitanje je za prednji dio bolida.Kaj tam skrivaju?

Arty

a cujes ako i malo pomogne dobro ce doc

paalfi

napokon sumi najbrzi toooooooooooooo

msf1

pocelo je, jupiiiiiii

crveni bikonja

ou jee..napokon u sobi zuje formule

paalfi

šumi odlicno izgleda za sad 🙂

msf1

ide smecka, nije lose za sada

paalfi

zadovoljan sam za sad s meckom a kimi je pomrsio svima račune u p1 odlično 😉 toliko o lotusu na prvim dojam

paalfi

a masa je krenuo kak je završio prosle godine, a alonsu svaka cast treba voziti tog ferarija sav se trese u zavojima ljepo je izvuko u zadnjem zavoju.

Related Posts