Red Bull tajnovito predstavio novi bolid – RB8 [video] [hi-res foto]

 

U Red Bullu su odlučili da će novi bolid predstaviti tek kratkim video klipom, preko kojeg je teško napraviti bilo kakve analize. No, jedno je sigurno – RB8 također ima radikalno rješenje nosa bolida, i zasad McLaren ostaje jedina ekipa koja se odlučila na glatku opciju. Ostaje nam vidjeti što će biti efikasnije kad bolidi iziđu na stazu.

Intervju – Adrian Newey

Pitanje: Koliko vam prijašnji uspjeh pomaže u zadržavanju kontinuiteta, a koliko odmaže zbog pritiska koji je na vama?

Adrian Newey: Prošlih nekoliko godina bili smo zaista uspješni. Ovo je četvrta generacija RB5 bolida, očito, pritisak postoji jer želimo ostati tamo gdje smo bili. Nije lagano, obzirom da smo izgubili sve što smo radili oko ispuha, zbog novih pravila. Zbog toga smo morali sjesti i dobro razmisliti u kojem smjeru ići dalje. Teško je sada predvidjeti hoće li nas promjena pravila pogoditi više od konkurencije. Prošle godine bili smo jedina momčad koja je dizajnirala čitav bolid oko ispuha, pa bi se po tome moglo pretpostaviti da smo izgubili nešto više. Samo vrijeme će pokazati.

Doživljavate to kao frustraciju ili kao izazov?
AN: Iskreno, takve promjene pravila su više frustracija nego izazov, upravo zato jer vas ograničavanju. Ne pružaju nikakve nove smjerove u kojima bi mogli razvijati sistem, već ga samo ograniče. Volim promjene pravila, ne volim uvođenje zabrana.

Je li RB8 više evolucija prošlogodišnjeg bolida ili ste promijenili pristup u više aspekata?

AN: Rekao bih da je RB8 četvrta generacija onog što smo započeli s bolidom iz 2009. godine.

Kako se osjećajte kad vaš bolid prvi put izlazi na stazu? Osjećate se sigurno ili vas brine što će izići iz garaža drugih ekipa?

AN: Ljudi me često pitaju kakva su očekivanja prije nego bolid iziđe vani i ja uvijek odgovaram – nemam pojma. Znam kako smo mi razvili novi bolid, znam što smo radili i kako smo napredovali, ali nemam pojma što se događalo u drugim ekipama. Obzirom na nova pravila i zabrane, ne mora značiti da će sve biti jednako kao na kraju prošle sezone. Jesmo li napredovali više ili manje nego ostali? Nemoguće je to znati sada. Ako budemo izgledali očajno nekompetitivni – vjerojatno ćemo to brzo shvatiti. Ako par ekipa bude blizu po vremenima, teško je shvatiti tko je ustvari najbrži. Prema tome, moramo pričekati Melbourne i vidjeti kakva će tamo biti situacija.

Fotografije u visokoj rezoluciji

https://www.gp1.hr/wp-content/uploads/2012/02/040212F1000.jpg
https://www.gp1.hr/wp-content/uploads/2012/02/040212F1001.jpg

68 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Razer

Nadam se da ce ova rugoba biti losa ove godine.

neznam

ma neznam zta da mislim o ovim grbama

ajmo bijeli

to bik to najobicnije tele

Vedad & McLaren Mercedes


Pa prema rezultatima i performancama Red Bulla- iz protekle 2 godine, izgleda da ostali to ne znaju!!!

hyuna

mogu samo ovo reci cudna grba

avalon

“Sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je” ! kažeš kaže adrian ? a to drugi ne znaju …samo on to zna ????

Fernie

Zna li mozda netko gdje ce biti prijenos testiranja?
Pozdrav!

Ferrari power

on ima jedini rupe na grbi sigurno nisu bezveze

Vedad & McLaren Mercedes

RapptorTeam-BiH-F1
Šta god je Red Bull napravio najvjerovatnije da će im proći jer će im Adrian Newey jednostavno reći kao i prošle godine “Sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je” !

IvanS
cctv

zašto rupa na “grbi”, evo nekih mogućnosti… Gary Anderson (BBC Formula 1 technical analyst)…But the big intrigue is the hole in the nose where the step is in the area of the front suspension. It looks like there is an air duct in there, but where does the air go? It could be for cooling, perhaps of the Kers unit and batteries. That is an area where Red Bull had problems last year. Or it could exit out of the rear for an aerodynamic effect. The issue is that you have to go a long way backwards in the car… Read more »

MP4-27

Ovdje se gadno skrivaju aduti, i čini mi se da do zadnjeg testiranja nećemo vidjeti sve kaj su smislile momčadi. Kaj se tiče RB8 izgleda fascinantno i s obzirom na Neweyevu reputaciju da je do sad uvijek osvajao prvenstva u godinama promjena pravila ili dobavljača guma ne bih se čudio da im opet svi gledamo u difuzor.

Schumi

Ubjedljivo najbolje izvedena grba. Prorez na grbi – genijalno. Kad ga pogledas sa strane izgleda strasno.
Newey svaka cast.

rey

E da, hoće li u Mclarenu ispasti jako pametni ili jako glupi, pitanje je sad.
Iako, to možda uopće ne mora značiti “ili-ili”, možda su to jednsotavno dvije različite aerodinamičke filizofije i nijedna nije radikalno kriva ili ispravna. Jer navodno već prošlogodišnji Mclarenov bolid (nos) bio dovoljno nizak da bi zadovoljio i ovo pravilo pa oni jednostavno nisu morali pribljeći ovom rješenju u daljnjoj evoluciji.

Dorian.Gray

jos uvijek postoji nada da ce sutra na testiranje izvest sasvim drugi (lijepi) bolid te da ce reci: “salili smo se”. 😀

Marko

“…ali nemam pojma što se događalo u drugim ekipama.”

hahaha ovo me nasmijalo. ne zna kaj su radili u drugim ekipama a ima grbu ko i svi ostali. onda se iz toga može zakljuciti da je ecclestone to naredil nekim ekipama 😀

malo lepsi od ferrarija al i dalje ruzan u PM 🙂

Related Posts