Novosti iz Pirellija [foto]

Dok se momčadi spremaju za prva testiranja, Pirelli je u Abu Dhabiju predstavio gume za predstojeću sezonu i najavio neke novosti.
Jedna od bitnijih promjena je presjek gume, koji će sada imati “četvrtastiji” oblik, čime će se poboljšati prianjanje i upravljivost bolida. Raspored mješavina ostaje isti ali će one biti mekše nego do sada. Razlika između mješavina će iznositi između šest i osam desetinki, za razliku od dosadašnjih sekundu i pol.

Pirellijev predsjednik Marco Tronchetti Provera je izjavio: “Ove promjene će pružiti više mogućnosti za pretjecanje. Naše gume će biti mekše, što će ubrzati bolide i pružiti bolji doživljaj gledaocima.”

“Morali smo uvesti neke promjene kako bi utrkivanje bilo uzbudljivije. Sada imamo manju razliku u performansama između mješavina guma. Prošle godine su momčadi birale gume na osnovu razlike od sekundu i pol između različitih mješavina, ove godine smo to pokušali smanjiti na osam desetinki,” izjavio je Paul Hembery, Pirrelijev motorsport direktor.

Supermekana mješavina je ostala ista dok su ostale mješavine promijenjene. Tvrda mješavina će sada biti na razini srednje tvrde mješavine od prošle godine. Tom promjenom Pirelli se nada izbjeći situacije od prošle godine, kada je mekana mješavina bila najbolji izbor na gotovo svakoj utrci sezone.

“U smislu performansi, ubrzali smo tvrde gume za sekundu i pol. Time su blizu, ako ne i nešto brže, od prošlogodišnje srednje mekane mješavine. To je značajni dobitak u performansama.”

“Na mnogim utrkama momčadi bi maksimalno koristile brže gume, koje su najčešće bile mekane komponente, a minimalno koristile sporije, tvrđe ili srednje tvrde gume. Te gume nisu igrale gotovo nikakvu ulogu u strategiji.”

“Morali smo mnogo raditi na izdržljivosti i točkama ispreplitanja mješavina kako bi to promijenili. Htjeli smo smanjiti razliku između mješavina i učiniti sporije gume izdržljivijima. Tada bi momčadi morale odlučiti koje gume im bolje odgovaraju.”

“Prošle godine smo im previše olakšali sa mekanom mješavinom guma na svakoj utrci sezone, oko koje su bazirali svoju strategiju. Ove godine to želimo promijeniti,” dodao je Hembery.

Tim promjenama Pirelli se nada kako će broj ulazaka u boks ostati na prošlogodišnjoj razini, od 2.2-2.3 po utrci, što je pružilo dodatnu draž utrkivanju.

Druga bitna promjena su oznake na gumama. Iako su boje ostale iste kao i prošle godine, Pirelli je unio neke promjene u svrhu bolje prepoznatljivosti.
Točnije, linije i tekst su podebljani dok je srebrna boja za tvrdu mješavinu sada tamnija, kako bi se lakše prepoznala u odnosu na srednje tvrdu mješavinu.

Paul Hembery je izjavio: “Povećali smo vidljivu površinu obojanih dijelova i mnogo smo radili na snimanju guma tokom vrtnje.”

“Srebrna je sada tamnije nijanse i, kada će biti korištena uz srednje tvrdu mješavinu, bijela boja će biti mnogo istaknutija. Ako guma izgleda crno znat ćete da se radi o tvrdoj mješavini.”

Uz promjene na mješavinama za suho, Pirelli je temeljito promijenio identitet guma za kišne uvjete. Umjesto dosadašnjeg P Zero naziva, Pirelli je odlučio iskoristiti povijesno ime, Cinturato, koje je proslavilo tvrtku tokom pedesetih.

Kišna guma će sada imati plavu oznaku dok će intermediji biti označeni zelenom bojom.

Dodatno, Pirelli se nada poboljšati iskustvo za gledatelje te će FOM-u pružiti dodatni uvid dodatne podatke o gumama kod pojedinih momčadi. Tako bi na malim ekranima mogli vidjeti podatke kao što su stanje guma koje su upravo montirane na neki bolid i slično. FOM je u procesu analiziranja dostupnih podataka, nadamo se da će uspješno implementirati neke od njih.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
FERNANDO

jako lijepe boje guma pogotovo intermediji i wet

Ferrari power

svida mi se ovaj dio da ce gledatelji imati uvid u stanje guma

F1 2012

Što zanimljivije više guma = više strategija = zanimljive utrke !

RapptorTeam-BiH-F1

Sve ok, ubrzajmo se sa motorima, sa aerodinamikom, sa gumama..sve u stilu, sve u prozi, samo sjedi, pa se vozi 🙂

alonso

samo da sezona bude uzbudljiva kao predprosle godine,da se za naslov bore alonso,vettel,hamilton,massa,button i schumacher a ne da svaku utrku dobija jedan tim,jer to onda nije formula

McLaren MH 73

Puno priče treba pričekati i vidjet na djelu kak bu to funkcioniralo,i s brzinom same gume i sa oznakama još malo pa će stvari izači na vidjelo!

scuderia

Ovo su stvarno super vijesti iz Pirelli-a. Opet će bit zanimljivije gledati. A što se tiče ovih podataka nevrjerujem da če to biti točni podatci. Tako bi bili podaci o strategijama momčadima previše dostupni a to jedan Red Bull, Ferrari ili Mclaren neče dozvoliti. Možda samo dvije faze guma. Ali što se mene tiče ni to netreba, samo da su dobre utrke i to je to.

tex

Od svih gumara u f1 u proteklih 15 god jedino pireli svatio show f1 i posvetio više pažnje gledateljima. Ipak prije se nije trebalo tolko misliti o tome jer je bilo hrpu odustajanja. Ipak rade odličan posao

mickey

ma bombona gume cojece 😛 da mi je koji komad da se obogatim….

avalon

bravo pirelli…od šarolikosti boja koje su sada puno uočljivije do “ubrzanja” tvrdih guma za 1,5 sec i dodatnih podataka o gumama kod pojedinih momčadi ( zašto ne i svih ? ) tako će bit manje nagađanja ko je na kojim gumama . ovu ste pauzu do početka sezone 2012. dobro iskoristili . djelom zahvaljujući i vama sezona će bit vizualno “razgovjetnija” , brža , a time i uzbudljivija . niste se “uspavali” zato jer ste jedini dobavljać guma u F 1 ….radite i to dobro 🙂

Vedad & McLaren Mercedes

Dobra je stvar u tome sto ce tvrde komponente guma sada brze za 1,5 sekundi za razliku od prosle godine, jer se onda nece stvarati tolike velike razlike izmedu vozaca koji su na meksoj komponenti i vozaca koji su na tvrdoj komponenti, s obzirom da su vozaci bili duzni upoteijebiti i tvrdu komponentu guma.

denis

mislim da su bridgestone bile bolje gume, ali sviđa mi se što su talijani ipak digli show na višu razinu. bravo pirelli!

salazar

nez meni se sviđa šta rade 😉

Michael Schumacher

Fora izgledaju fotografije guma izbliza 🙂

dejvi

nije govno, nego se slon posrao……… najlakše rečeno

Related Posts