VN Toskane: Dvostruko slavlje crnih Srebrnih Strijela na crvenoj proslavi

S nestrpljenjem sam čekao utrku u Mugellu. Jedna klasična, stara staza, s pravim kažnjeničkim šljunčanim zonama izlijetanja koja ne prašta velike pogreške za razliku od modernih sterilnih Tilkedromova. Hvala koroni što je dala ovu jedinstvenu priliku da gledamo uistinu ludu i spektakularnu utrku u Mugellu. Volio bi da nakon ovoga vodstvo F1 dobro razmisli i u bližoj budućnosti ubaci Mugello u kalendar Formule 1. Vjerujem da će se velika većina navijača složiti sa mnom, radije bi gledali utrkivanje u Mugellu umjesto u Abu Dhabiju, Sočiju, Paul Ricardu, Singapuru te raznim Vijetnamima i Miamijima.

Utrku su najviše obilježila tri incidenta, dva veća i jedan manji, dvije crvene zastave i tri starta. A nije nedostajalo ni akcije na stazi i fantastičnih poteza. Na kraju sam bio u situaciji da ne znam odakle bi počeo s osvrtom na utrku jer se toliko toga događalo tijekom utrke. Ipak, krenimo nekim redom od većih incidenata.

 

Pred početak utrke pojavili su se problemi na bolidu Maxa Verstappena. Mislili su da su ih uspjeli riješiti, a onda je došao start. Max je imao odličnu prvu fazu starta, no kad je trebalo prebaciti u brzinu više kao da mu je netko zakačio sidro za bolid i pao je skroz u sredinu poretka. A u sredini poretka je vjerojatnost za incidente na startu visoka, i tako je došlo do kontakta između Raikkonena, Gaslyja i Grosjeana, a Verstappena su pokupili ni krivo ni dužnog, te smo odmah nakon dva zavoja ostali bez Maxa i pobjednika iz Monze.

No, tu nije stalo. Nakon odlaska sigurnosnog automobila tada vodeći Bottas je jako dugo sporo vodio kolonu do startno-ciljne linije. Startno-ciljna ravnina je vrlo duga, a kako vrijedi pravilo da nakon povlačenja sigurnosnog automobila nema pretjecanja prije startno-ciljne linije, Bottas je htio da što kasnije ubrza kako bi Lewis i ostali iza imali manje šansi da ga prestignu. Zbog toga je nastala pomutnja pozadi i prvo se Giovinazzi “nasadio” na Magnussena i Latifija, a potom je Sainz naletio na Giovinazzija i Magnussena te su sva četvorica odustala. Tko je kriv za to vrlo je teško utvrditi. Bottas nije ništa pogrešno uradio, on se držao pravila. Štoviše, imali smo slične startove u Bakuu, vodeći bi čekao zadnji mogući trenutak da ubrza i tako sačuva vodstvo. U ovom slučaju, došlo je do “pogrešnih signala”, kao u igri gluhih telefona. Nakon temeljitog pregleda snimki može se vidjeti kako je Russell ostavio dosta prostora ispred sebe do idućeg bolida, te je u jednom trenutku malo ubrzao, no u isto vrijeme Bottas je nastavio štopati kolonu i zagrijavati gume. Russell koči i usporava, usporili su i Latifi i Magnussen, a Giovinazzi nije imao ni prostora ni vremena za usporavanje, kasno reagira i udara spomenuti dvojac. Na kraju, ovo treba tretirati kao obični trkaći incident, i u isto vrijeme neka posluži kao škola svima za slične situacije u budućnosti.

 

Drugu crvenu zastavu prouzrokovao je Stroll. U superbrzom srednjem sektoru došlo je do neobjašnjivog puknuća gume i pri velikoj brzini završava u zaštitnoj ogradi. Utrka je prekinuta jer je trebalo popraviti uništenu ogradu i počistiti krhotine. Lance je izletio iz bolida bez ozljeda, i to je na kraju najbitnije. Tako smo došli do neobične situacije gdje su vozači po treći put prolazili startnu proceduru i imali tri odvojene utrke u jednoj. To jest pružilo uzbuđenje nama ljubiteljima F1, no nadam se da neće zbog toga direkcija utrke na svako veće izlijetanje potezati crvenu zastavu kako bi umjetno stvorili napetost. Mislim da bi i bez ovih crvenih zastava, odnosno barem bez ove druge jer prva je bila neophodna zbog nereda na stazi, bila itekako zanimljiva jer smo mogli vidjeti blisku borbu za treće mjesto, a pritom bi odabir taktike dodatno začinio situaciju.

 

Ni dva prekida, ni tri starta, nisu omela Lewisa u pohodu na novu, 90. pobjedu u karijeri. Možda se možemo upitati bi li uspio pobijediti da nije bilo incidenta u prvom krugu i potom totalke nakon povlačenja sigurnosnog automobila. Kako god bilo, on je te prilike iskoristio i odnio prevagu na svoju stranu. Potegnuo je kad je bilo najvažnije, u kvalifikacijama, a potom i pri ponovljenim startovima. Profesionalno odrađena utrka, pobjeda i najbrži krug, te kao nagrada dolazi veliko, nedostižno vodstvo u poretku vozača. Sasvim je jasno da će u džep pospremiti sedmi naslov prvaka, a kako ostaju skoro identični bolidi i iduće sezone vrlo vjerojatno je da će odnijeti i osmi naslov.

Na stranu ovaj njegov sportski rezultat i podvig, nakon utrke mi je jedna druga stvar privukla pažnju. Na postolje je izašao s majicom na kojoj je ispisana poruka kojom traži uhićenje policajaca koji su ubili Breonnu Taylor. Nisam rasist, volim i poštujem sve ljude nevezano za njihovo vjersko opredjeljenje, rasu i nacionalnost, ali ovo stalno bombardiranje s antirasističkim porukama je mislim mnogima više na vrh glave. Mjesecima se to gura u prvi plan, pred svaku utrku redatelji prijenosa utrke puštaju video potpore, vozači se poredaju s majicama podrške i većina njih klekne u znak podrške ugnjetavanim ljudima. U ovih nekoliko mjeseci svi smo odlično upoznati s događanjima u SAD-u i policijskom nasilju prema svima, ne samo afroamerikancima, i čemu više stalno isticanje tog problema. Izvolite, prosvjedujte pred Bijelom Kućom, idite Trumpu i bunite se, ovo konstantno isticanje problema svima postaje zamarajuće. Zamislite da vam stalno netko cvokoće nad glavom i ističe problem, a ništa ne poduzima u vezi toga nego samo priča li priča. Lewis, izvoli ako si toliki “baja” i borac za ljudska prava otiđi kod predsjednika SAD-a, popričaj s njim o tome i “stisni ga za gušu”, imaš veliku vojsku ljudi koja te podupire, učini nešto konkretno, umjesto da nas stalno teroriziraš kao da je to jedini problem na ovom svijetu. Uz to, vjerujem da bi i sponzori imali što reći jer je tom majicom prekrio njihove logotipove, što je protivno ugovoru koji imaju s Mercedesom. Vjerojatno će sponzori preći preko toga jer kad bi rekli išta javno o tome sigurno bi ih Lewis prozvao rasistima i optužio ih da mu ne omogućuju slobodu govora pa će radi mira u kući prešutiti.

Da se vratim sad na ono glavno. Valtteri. Za razliku od nekih ranijih utrka, ovaj put je javno, putem radija, pokazao inicijativu da makar malo zaprijeti Lewisu. Što god pokušavao, ništa mu nije uspjelo. U redu, pogriješio je pri prvom ponovljenom startu, pa je potom zavapio kako bi mu baš dobro došla crvena zastava, što mu je Stroll omogućio. Ni tu priliku ne koristi, čak pada i iza Ricciarda pri trećem startu. I to je bio kraj njegovim nadanjima za pobjedu i smanjenje zaostatka za Lewisom. Jedino što mu trenutno preostaje jest da se pomiri s ulogom “Barrichella” te lagano privede sezonu kraju i pomogne ekipi da osvoji još jedan konstruktorski trofej.

Zanimljivija je borba iza dva Mercedesa. Iako sam sumnjao da to može postići, Albon je odličnom vožnjom, posebno u završnoj fazi utrke uspio doći do toliko željenog postolja. Treća sreća, rekli bi. Lewis je ovaj put bio predaleko i tako je izbjegao reprize Brazila prošle sezone i Austrije ove godine. Uz to, ovo postolje je došlo u najbolje vrijeme, odmah utrku nakon senzacionalne Gaslyjeve pobjede u Monzi. Razuvjerio je skeptike koji su sumnjali da on može preuzeti ulogu vođe momčadi ako Max zakaže na stazi. Ovaj put je odradio sve što je morao, probijao se kroz poredak, imao odlična pretjecanja, i trofej je tu. Potpuno zasluženo, uvijek je lijepo vidjeti neko novo lice na postolju. Uz to, prvi je Tajlanđanin na postolju jedne utrke.

Ricciardo je također imao fantastičnu utrku, i prvo postolje za njega nakon Monaka 2018. te prvo za Renault je bilo na dohvat ruke. Komentatori su već počeli tražiti tattoo majstora u blizini staze, jer je Abiteboul rekao da će napraviti tetovažu po Ricciardovoj želji ako osvoji postolje za ekipu ove sezone. Komentatorska kletva je vjerojatno učinila svoje i Abiteboul ostaje još neko vrijeme bez tetovaže, a Renault bez postolja. Prilike će imati u preostalim utrkama, dok još ekipa nosi Renaultovo ime.

Perez je cijelu utrku bio u sjeni Strolla. To je i bilo očekivano, ipak je Stroll jedini imao nove nadogradnje na bolidu koje su se pokazale učinkovite. Na veliku žalost ekipe, novi dijelovi su totalno uništeni u nesreći, a vjerojatno je i motor za otpada zbog pretrpljene štete. Checo je napravio sve što je mogao i trebao, te ekipi donio solidne bodove petim mjestom. Norris i Kvjat su također izvukli maksimum. Posebno je ovo bilo potrebno Daniilu nakon Gaslyjeve pobjede. U nekom “normalnom” ishodu utrke je ostvario dobar plasman i time donio važne bodove ekipi te ih još malo približio Ferrariju.

Ferrari je dotaknuo novo dno. Barem su osvojili neke bodove, iako je to za Ferrari sramotno. U svojoj 1000. utrci, na svom domaćem terenu, ali doslovno domaćem terenu ( Mugello je njihova staza), nisu završili samo iza Mercedesa i Red Bulla, nego i iza Renaulta, Racing Pointa, McLarena, AlphaTaurija, pa i iza Alfa Romea barem fizički na stazi jer je kaznom od pet sekundi za Raikkonena Leclerc zaradio mjesto ispred Kimija. S druge strane, Russellu je malo nedostajalo da dostigne, ako tako možemo to nazvati, svoj vrhunac. Bodovi su bili na dohvat ruke, čak je bio i brži od Vettela, ali je sve izgubio na trećem startu i pao iza oba Ferrarija. Volio bi što prije vidjeti Russella i Williams u bodovima, što potpuno zaslužuju.

Dvostruki program u Italiji nam je ponudio fantastične utrke. Klasične staze su dokazale da im je uskraćeno pravo za pokazivanjem potencijala koji imaju. Nakon ovakvih utrka s još većim nestrpljenjem očekujem utrke koje slijede u Imoli i Nurburgringu, jednim istinskim klasicima, pa čak i Istanbul Parku jer iako je djelo u zadnje vrijeme osporavanog Hermana Tilkea staza je fenomenalna i svaka utrka tamo je pružala dozu uzbuđenja.

Sada nam slijedi jedna moderna i sterilna staza u “majci Rusiji”. Totalna suprotnost ovim stazama u Italiji. Ipak, s nekom dozom navijačkog optimizma i nadom da ćemo ipak gledati dobru utrku u Sočiju čekat ćemo taj 27.9. i utrku za VN Rusije.

71 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LHx6

Following a story from Monday that the governing body was looking into Hamilton’s decision to wear a T-shirt that said “Arrest the cops who killed Breonna Taylor”, a spokesman has now confirmed to the BBC that Hamilton will not be investigated for potentially breaching article 1.2 of the FIA statutes which prohibits political statements.

Za one koji ne razumiju da ovo ne spada u zabranu politike u sportu.

mika.KA

zamisli,autora smeta LH sta se bori protiv rasizam!?
abzamisli u nogometu kada se fifa vec 10i vise godina bori protiv toga i nikog to ne smeta!
tebe ne smeta borba protiv rasizma tebe smeta LH!!!

Worf

Ok, jel dosao trenutak da malo stanemo na loptu……..ovo je portal o f1 i skrenuli smo malo. Autor clanka je dao svoje misljenje o hamiltonu i danasnjim politickim porukama i sad je rasprava otisla toliko daleko da se pocelo piskarati o trumpu. Ko da sam na index dosao Vidim da korisnik portala teo s , cije inace komentare s gustom volim procitat, i jos neki ljudi bacaju drvlje i kamenje po doticnom predsjedniku. Ponavljam, na clanku o formuli1. da rjesimo onda i to. Nemojte sebi prljat obraz bez potrebe. Nikad ne govori o onom sto se nalazi iza horizonta. Dalje… Read more »

johhan peacedohan

Ako praviš selekciju ili diskriminaciju untar iste rase onda to nije rasizam odnosno selekcija na osnovu rase. To može biti selekcija na osnovu razlike boje očiju, kose, vjeroispovjesti, nacije, momčadi za koju navijaš, muzike koju slušaš, jezikom kojim pričaš, ideologije… ima to više naziva. Uz dužno i iskreno poštovanje, dva puta sam pročitao komentar ali ga nisam najbolje razumio jer je oprečan (kontradiktoran) sam po sebi u nekoliko navrata. LP.

Worf

mislio sam na konkretno ovo………belgijci, englezi i skandivci, opcenito razvijeniji dio europe gleda na nas sa balkana i istocne europe kao ljude nize rase, manje vrijedne vrste. nece ti to oni reci u facu (englezi cak i hoce, ali dobro od njih ocekujes seljacko ponasanje), ali ces to brzo uvidjeti u njihovom odnosu i ponasanju. smatraju te, ono, manje vrijednom vrstom. a i mi i oni smo bijeli, europljani. i sad kako se to zove? a to je po meni gora stvar nego kad netko nekome dobaci nigga ili gringo, jer su u pitanju profesionalni odnosi a ne puko dobacivanje… Read more »

johhan peacedohan

To se jednostavno zove predrasude. I teško na kraju dana da nismo svi imuni na ovu ili onu vrstu predrasuda.

johhan peacedohan

Danas je umro jedan ratni zločinac kojem nisu bili važni životi drugih, koji su druge vjere. Niti će njegova smrt vratiti one koje koji su zbog njegovih ideja poginuli, rastjerani, siliovani niti su umrle njegove ideje. Zato podržavam Hamiltona ovo što radi, samo bih ono B zamjenio sa A (All). Potsjetio bih vas da je u USA auto-moto sport većinom sport koji prate i u kojem učestvuju bijelci a posebno je popularan na jugu. Ciljano na bijelce u kariranim košuljama sa Budom u ruci, polupijani u barovima ispred kojih su parkirani njihovi pick-upovi. A Amerika boluje od rasizma, bolovala je… Read more »

teo_S

Odlican komentar.
USA se do sada u dva navrata izborila protiv diskriminacije, rasizma i fasizma, pa ce tako i u bliskoj buducnosti. Nova vatra je zapaljena na pola mandata ovog sadasnjeg monstruma kojeg i dio njegove obitelji tako naziva.
Tko nije pogledao film Mississippi burning neka pogleda. Antologija od filma. Neki ljudi bi mogli neke stvari i nauciti iz tog remek djela.

johhan peacedohan

Fašizam i rasizam nije isto a bojim se da se USA nikad iskreno nisu izborili sa rasizmom. Mali potsjetnik. U drugom svjetskom ratu afroamerikanci su se na evropskom tlu rame uz rame borili sa sunarodnjacima i drugim bijele kože protiv fašista (također bijele kože) U zraku je bilo nešto drugačije. Bijelim pilotima lovačkih aviona je bilo ispod časti da lete sa “crnim” s toga se, ako se ne varam na Mediteranu osiniva zaseban lovački skuadron sastavljen od afroameričkih pilota, na početku kao pratnja za bombardere. I pored silnih žrtava američkih vojnika koji su rame uz rame na tlu bez obzira… Read more »

west 44

Ima jedna izjava čuvenog Jesse Owensa koja kaže “U Njemačkoj sam u hotel ulazio na glavna vrata i vozio se liftom a u Americi sam u hotel ulazio na stražnja vrata i vozio se teretnim liftom”

west 44

Ovo neću komentirati samo mislim da autor članka nema težinu da komentira ovu političku poruku ma kakva ona bila.Poruka za budućnost gledaj i ne diraj zbog mira u kući!!!

svakako

Ako netko za LH ovdje kaže ili spomene da je crn odmah je naravno rasist, a u isto vrijeme se talijani članovi ferrarijeve momčadi nazivaju ciganima žabarima itd.
A šta je to nego rasizam i dijeljenje po boji kože?

Sad se vidi kakvih se monstruma skupilo ovdje na portalu.

LHx6

Ti ne razumiješ što je rasizam. To što ti nisi rasist ne znači da rasizma nema. To što neka žena nije silovana ne znači da nema silovanih žena ili da nema lažno optuženih muškaraca. Kako vi pišete o temi je doslovno kao da aktivistima za prava silovanih žena kažete, a što je sa svim onim lažno optuženim muškarcima ,a a a ?? Recimo uredniku Tomislavu je bilo lako iznijeti svoje gnušanje Hamiltonovim aktiviznmom tj. količinom i načinom. Znaš za što treba hrabrosti? Treba hrabrosti da se netko od kolega urednika ovdje javno ogradi od Tomislavovih izjava. Treba hrabrost za zauzeti… Read more »

LHx6

“Ako netko za LH ovdje kaže ili spomene da je crn odmah je naravno rasist”

Spomenuti činjenicu da je Hamilton crn nije rasizam. Konstanto ponavljati Ali LHG je rasizam, kako to čini Deyo. Dakle, poistovijetiti nekoga radi boje kože s čitavim nizom konotacija je rasizam.

Da pojednostavim.

“Hamilton je glup” nije rasizam.
“Hamilton je glupi jer je crn” rasizam.

“nazivaju ciganima žabarima itd.
A šta je to nego rasizam i dijeljenje po boji kože?”

Da, isto rasizam.

Znaš što je još rasizam? Imati favoriziranu stranu i onda kad netko rasistički istupi prema toj strani uzvratiti istom mjerom.

svakako

Sad znam šta je rasizam kad me nepristrani i nadasve inteligentni LHx6 to naučio.
Hahhaha

Ne možete druge optuživati za nešto dok istovremeno radite istu ili sličnu stvar i tu sva priča završava.

LHx6

Koji mi koji vi?

Pedji2

Rasizam je kad nijedan arijevac ne moze ovojiti prvenstvo u F1 vec 5 godina.. Sala naravno 😁

LHx6

Kako su komentari ovdje dokaz da je potreban ovakav aktivizam.

FerrariHR

Prva utrka nakon dugo vremena koja me je držala prikovanog uz TV od prve do zadnje minute. Iako su ovo izvanredne okolnosti, volio bi gledat F1 utrku ovde i dogodine. Hamilton nezaustavljivo krstari u povijest, nekima zasluženo, nekima ne. Isto kao i sa Schumcherom, neki ga preziru a neki vole. Obojica su zaslužili svoje statuse, jer nije lako bit svjetski prvak ni jedanput, a kamoli sedam puta. Koliko god dominantan bolid vozio. Što se tiče Ferrarija, ovo sam i očekivao nakon onih peripetija oko motora. Ili su nešto otkrili jako nelegalno ili je FIA-u bilo strah da to ne zaživi… Read more »

Letecibalkanac

Jasno je da politici nije mjesto na sportskim borilistima u bilo kom sportu. U vecini sportova se takve stvari rigorozno i kaznjavaju (u nogometu se znaju ekipe izbaciti iz takmicenja zbog mijesanja politike). Cak sta vise LH imam osjecaj preko ovih stvari vise sebi pravi PR nego sto realno pomaze. Ima on dovoljno novca da pokrene stvari kroz razne socijalne programe, a ne samo rijecima, majicama i postovima. Objavljeno je i da je pod istragom zbog “incidenta”.

LHx6

Zauzeti se za žrtvu nasilja nije politika. Prva premisa ti je netočna.

Deyo

Dosadio je Bogu i ljudima sa PR-om!! Rasnih problema u USA je bilo i prije Trampa i bice i poslije njega. Briga Ali LHG-ja za tu osobu, samo koristi u svoju licnu promociju, i ispada strasno smijesan. Ne znam ko se sjeca Naked Gun 3, kada Frank Drebin pocne slati na dodjeli Oskara poruke mira da bi delfine u ZOO treba zaklati da se nahrane macke, a tunjevina za macke da gladnima ili da ulicne macke treba odrati ne bi li se napravila odjeca za beskucnike. E, isto tako zvuci i Ali LHG i njegov PR!!! Kako bih volio da… Read more »

Mike-ferrari

Stvar je u tome da je on prvenstveno PR
To mu je i jedno od jacih oruzja

LHx6

On riskira milione od sponzora. Neki će mu vrlo vjeorjatno otkazati. Za ovo treba hrabrosti. Pljuvati takve ljude je lako. Doslovno ne iziskuje nikakvu energiju.

Mike-ferrari

🤣🤣🤣🤣
Salis se jel
Tko mu je sponzor NYPD
Cak i da mu je Kk klan sponzor ne bi mu smio uskratiti u trenutnom ozracju globalnom nista
Zna on to jako dobro
Vjeruj mi nece on se odreci apsolutno nicega
Kada bude davao milione za gladnu djecu u africi a da mu to nije porezna olaksica onda mozemo reci da je neki dobro cinitelj
Ja recimo volim jako Halle Barry tako da sam on the clean side

FerrariHR

Nevoljko se javljam, dugo nisam komentirao ali ovde nije tema direktno o tome kako su ovi u Ferrariju ovakvi ili oni u Mercedesu onakvi, pa da dam mišljenje.. Nisam rasist, ubojica ni fašist, ali slažem se sa dotaknutom temom u članku gdje je LH vidno istaknuo majicu sa porukom na pobjedničkom postolju pred 50 kamera i milijunskim auditorijem. Zašto novinar GP1 portala nebi smio dat svoje mišljenje i o toj temi, ako nam je sam pobjednik utrke servira? I to je dio jučerašnje utrke, jel tako? Slažu li se svi sa tom kampanjom LH? Ako i ne slažu, jel to… Read more »

mika.KA

Ako si ubio crnca ili nekoga nejačeg od sebe bilo koje rase ideš prijatelju u zatvor, ili na stolicu. stvar je u tome sto vecina policajaca nije zavrsila u zatvoru.
ovaj video,ma svugdje ima budala.
zamisli da je tako crnac dosao u texas?

FerrariHR

Završit će u zatvoru, budi uvjeren. Ali tek kad se istraga provede i utvrdi se sve, tamo ne vrijedi zakon ulice. Američko pravosuđe nije naše pa da budale šetaju slobodno do suđenja. Video je samo primjer, ima ovakvih videa na tisuće. Oni su odraz stanja koje nevidimo, koje neće nijedna TV prikazat. Nisu ni bijelci uvijek u superiornom položaju, bili u Texasu ili Bronxu. Ovo je samo odraz svijesti ljudi, “tj. Ispravno je samo ono što meni paše,” treba gledati sve u cjelini. Onog koji zgazi drugom vrat i ovaj umre, treba rješavat pravosuđe, a ne ulica ili razne kampanje… Read more »

Desmosedici

Jeli vi mislite da je lako biti policajac..pogotovo u Americi?..uvijek u kontaktu sa nečim nenormalnim i opasnim..kriminalom i izgredima..i tako svaki dan, cijeli radni vijek..uvijek “glava u torbi”..američka policija je brutalna prema svakome tko se opire njihovim zapovjedima pri postupanju bez razlike na rasu i spol jer tako štite sebe..znam iz priča poznanika koji su tamo živjeli..tko poštiva zakon nema nikakvih problema..neće te nikad zaustaviti ni u autu ako nisi napravio neki prekršaj..ako si napravio prekršaj moraš se na zahtjev policije zaustavit i postupat striktno što ti oni kažu..znači ne smiješ ništa samovoljno radit..nego ruke na upravljač i slušat zapovjedi..i… Read more »

LUTHER

imaš pravo, al dal to opravdava što je nekidan izvršena zasjeda i policajac i policajka su upucani?nakon toga dolazi rulja do bolnice i prijeti da ih treba ubiti?
a koje je opravdanje što je 20tak djece, afro djece, mlađe od 16 godine ubijeno ove godine? tko će odgovarat za t? nitko njihovu smrt uopće ne spominje, u tome je problem
murjaci koji su nelegalno nekaj napravili, trebaju u zatvor, a ne cijelu državu pretvoriti u kaos… a hamilton, to je samo PR

LHx6

” Svima se servira neki šablon po kojem svi trebaju isto iskazivati žal za brutalnošću. Kao neki manifest. Ako ne radiš sve isto kao ti pojedinci odmah si označen kao rasist. ” O čemu ti pričaš sad? Ovdje na portalu nikada niste otvorili ovu temu. Ti si je sad prvi otvorio. Kad bi ovo što si rekao bilo točno onda bi ovdje pljuštale osude na tebe i urednike zašto se i vi ne držite “manifesta”. Nitko nije o tome ni pisao. od čitatelja. A ako ćemo sad kako i jest. Prvi put kad ste i otvorili temu rasizma otvorio si… Read more »

Mike-ferrari

Tomislave ti nisi nista rasisticko napisao
Stvarno nemas potrebe da uopce odgovaras na njegove komentare
Dovoljno su mikro rasisticki nastrojeni da mrze crvene Ferrari a i Italiju kao drzavu
Uostalom dovoljno su se izjasnili pocetkom pandemije na prostorima te zemlje
Poistovjecujuci nesposobost Italije u suzbijanju epidemije sa Ferrarijevim losim rezulatatima sa strane kulture i mentaliteta
Sad ce jos uvuci rat iz 90tih pa onaj prije 40tih itd
Ma daj samo na ignore

Igor Vukajlovic

Napravio si uvod s isprikama,

pa jel ti vidiš do kud si potegnuo samo da bi obranio stavove svog idola, dovoljno si proziran ovdje što se toga tiče, znaju svi kolege.

Razmisli malo koliko je ovo izopačeno i s čim si usporedio rat samo da bi obranio stavove koje ti je nametnuo netko koga slijepo pratiš.

FerrariHR

Igor Vukajlović Naš rat se ne može uspoređivati sa ovim današnjim crnačkim problemima u visoko demokratskoj i tolerantnoj Americi. I nikakva paralela se ne može tu vući. Mi smo se mučili u ratu na svoj način i tu dileme nema. Ovi problemi su sa crnačkom populacijom dignuti na globalnu razinu, opravdano ili ne, možemo vječno raspravljati. Tu se slažem da nije ista stvar. LHx6 Pratim već dugo ovaj portal ali ne komentiram dugo vremena iz nekih razloga. Ovde se razmijenilo puno komentatora obiju tabora ili ideologija, ali žešćeg od tebe još nisam vidio. Neznam jel ti predstavlja zadovoljstvo ili neznam… Read more »

LHx6

Članak je stavio Tomislav.

Dio koji je meni sporan sam komentirao. Jel ti u cjelosti podržavaš Tomislavove stavove? Da ili ne?

LHx6

Izopaćeno? Kakva ste to vi ekipa ovdje u uredništvu? Jel ti ovo podržavaš. Imaš li što komentirati kako ti kolega piše? “Na stranu ovaj njegov sportski rezultat i podvig, nakon utrke mi je jedna druga stvar privukla pažnju. Na postolje je izašao s majicom na kojoj je ispisana poruka kojom traži uhićenje policajaca koji su ubili Breonnu Taylor. Nisam rasist, volim i poštujem sve ljude nevezano za njihovo vjersko opredjeljenje, rasu i nacionalnost, ali ovo stalno bombardiranje s antirasističkim porukama je mislim mnogima više na vrh glave. Mjesecima se to gura u prvi plan, pred svaku utrku redatelji prijenosa utrke… Read more »

Igor Vukajlovic

Kolega, malo si previše uzimate za pravo ovdje.

1. Nitko vama ne mora ovdje polagati svoje račune, niti odgovarati na vaše prozivke jer se vi s nečim ne slažete, nismo pred nikakvim sudom.
2. Ako vam netko ne odgovora na upit, očito ne stigne ili ignorira ili ga jednostavno ne zanima rasprava.
3. Nitko vas ne sili da budete ovdje ako vam smetaju stavovi kolega.

Mike-ferrari

Cek ti ces ici toliko daleko da branis sada i njegove politicke stavove
Sta je sljedece modni pravac
Sexualna orijentacija
Ishrana
Hamilton ima najljepsu zenu
Postoji li ijedan aspekt njegovog postojanja koji je bar prosjecan po tebi

Misim stvarno ovo sve vise podsjeca na robert de niro spiku u filmu The Fan
Pagansko stovanje
Djecacku ljubav
….

LHx6

Ja podržavam borbu protiv rasizma, pa tako i Hamiltonovu i ostalih vozača i FIA..i mogli bi još nabrajati.

Ovdje pričamo o frustraciji Tomislava i očigledno ostatka uredništva jer se drugačije ne izjašnjavaju činjenicom da to on mora 30 sekundi gledati sve nedjelje.

Borba protiv rasizma nije počela niti će završiti s Hamiltonom. To što ju je on sad stavio u mainstream F1 je samo mali detalj.

Desmosedici

Tomislave, u članku si uglavnom sve dobro napisao..nekome se sviđa a nekome ne..ali to je njihov problem a ne tvoj..i nedaj da te ovi dežurni kritičari pokolebaju kad budeš pisao idući članak sa sličnom temom..ovo što smo mi prošli kroz zadnji rat nemoj uspoređivati sa onim u Americi..America je ipak najdemokratskija zemlja na svijetu..i najliberalnija..ljudi svih rasa mogu ostvariti “američki san” ako su sposobni za to..znači to ovisi o osobnoj sposobnosti i upornosti a ne o rasi ili nečemu sličnom..a ovo što se tiče kriminala i nepoštivanja zakona..i to je osobni izbor svakog pojedinca..ako misli da je lakše i bolje… Read more »

teo_S

FerrariHR
Problem je u tome sto si kroz upis samo konstatirao trenutnu situaciju, bas kao i LUTHER dolje nize.
Moj odgovor njemu je ujedno i tebi.

FerrariHR

Teo_S
Znam sve. Svaka medalja ima dvije strane. Pokušao sam ukazat i na drugačiji pogled na situaciju. Rješenje je teško ponudit ili provest u djelo. Nego, druga stvar..
Nisam nikad kroz komentare skuzio da ne živiš u HR?

teo_S

Zivio prije na dvije relacije, i to naravno nije islo. Jedino sto je logicno bilo u toj situciji preseliti i obitelj sto smo i napravili.
Nisam nikada niti govorio o tome jer sam u ono vrijeme “sluzbeno” jos bio u Zg.

TORPEDO

Ajde samo nemojte početi o politici…ovo je sportski forum…
Apsolutno me ne interesiraju političke preferencije,bilo od koga.
Što se rasizma tiče,…moj nono nije bio robovlasnik,ni pra nono ni prapra nono…prema tome apsolutno me ne interesira…
To se mogu sramiti prvenstveno englezi a onda i amerikanci…
A rečenica “u fašističko Trumpovo vrijeme”…je dno-dna…toga “fašistu” su izabrali amerikanci na izborima…želite reći da su preko polovine amerikanaca fašisti?

Molim da više ne spominjete politiku…

teo_S

Prvi odgovor mi je izbrisan, na zalost, a bio je poprilicno adekvatan tvom sadrzaju izmedju usiju.
Molim te, pokazi mi gdje sam Amerikance nazvao fasistima?
Jesi li uopce shvatio ista od mog upisa?
Procitaj jos nekoliko puta, cisto sebe radi kako ne bi nastavio s ponizavanjem samoga sebe.
Trump nije dobio najvise pojedinacnih (gradjanskih) glasova. Elektorski i pojedinacni nisu isto.
S tobom covjek kada god pocne komunikaciju na kraju ispadnes fundementalan, biti cu precicniji – pokazes fundamentalne nedostatke nakupine svojih stanica.

Worf

ovdje se moram sloziti s njime. trump nije fasist, republikanci nisu fasisti, nego upravo oni koji su izgradili od relativno novonastale zemlje, danas najmocniju drzavu svijeta. tj njihova desnica abe lincoln je bio republikanac, a ukinuo je ropstvo. puno sam ja dosad sreo ljudi koji seru po trumpu, ali neznaju sami zasto. nego su procitali po medijima. ili culi od drugih. to je moderno. u realnosti on je vise napravio za americkog covjeka nego bilo koji predsjednik unazad 30g. sve do reagana. i ovo nisu moje rijeci, nego jednog 55godisnjeg luckog pilota iz galvestona kojeg sam imao priliku upoznati na… Read more »

teo_S

Worf, vjerojatno bolje poznas tog covjeka od njegove obitelji!
Bilo tko tko je pogledao jedan njegov govor a poznate su mu Goebbels metode stavit ce znak jednakosti izmedju njih.
Sto se mene tice ja sam zavrsio s ovom temom.

Worf

ja samo kazem da ne treba pljuvati po covjeku bez razloga, pogotovo ne zato sto tako placenicki mediji nalazu……..a sad koliko je pljuvanje unutar obitelj vjerodostojno mjerilo…….. zacudio bi se. pitaj sina od horvatincica sto misli o vlastitom ocu….

papaya

I meni je malo previše zabrija sa ovim isticanjem na kacigi i majica,međutim,očito on to osića u dubini duše,ili ga neki drugi koriste kao javnu osobu da to gura u prvi plan….
I nek se ošiša na nulu,kakve su ono pizdarije po glavi….heheheheeee
Ali triba poštivati tuđe….
Šala mala….
Zakljucak : je,i meni je malo pritira sa tim…ali nisam u njegovoj koži pa nemogu ni skuziti kao on

mody

dobro si napisao soči je sterilna , cak je ivalencija bolja od nje,,, bar meni,, pa zanmi,jivije je bilo u las vegasu na onom parkiralistu nego na soči,,, i portimao je još jedna klasik staza koja ce bit dobra izazovna,drago mijedase u portugal vraca f1 nakon 24 godine, trebao je bit ijerez steta nisu se dogovorili no mozda dode dogodine u f1 calendar, mugelo treba biti u kalendaru f1 pogledajte kako je zeznutas taza, uska brza zidovi, šljunak, ne prasta nista,,, to treba f1 a ne soči uhh ta staza nije pruzila ijednu dobru utrlu ajde mozda ove godine bude… Read more »

teo_S

Tomislave, savjet od mene 🙂
Nikad vise ne zapocinji ovakve teme. Ako zelis prenijeti vijest – prenesi ju, ali sterilno kao autosport, ne komentiraj, i sve ce biti ok.
Sto se tice GP1, i ovog vikenda odradili ste fenomenalan posao, ali fenomenalan. Vidi se to po sarolikosti tema i komentarima.
Naravno, GP1 demokratski je medij, nije autokratski na svu srecu ili neki fan site.
Zaista se primijeti napredak u svakom pogledu.
Zivjeli 🙂

teo_S

Tomislav Radic je odlican novinar i voli F1, medjutim… omakao mu se nedostatak zivotnog iskustva. Ovdje si ofulao ceo fudbal s Lewisovim porukama o rasizmu, i to samo iz razloga sto se nikada nisi susreo s tim jer si bijelac, isto kao i ja. Ono sto se stoljecima dogadjalo dogadja se i dan danas na zalost, samo na ponekad profinjeniji nacin. Zivim u drzavi u kojoj zivi poprilican broj tamnoputih ljudi i od strane domacih gledam to svaki dan. Naravno, nije to niti 1% od onog iz USA u fasisticko Trumpovo vrijeme, ali se osjeti cak i od liberalnih ljudi… Read more »

LHx6

Ma molim te, jel ti sebe čuješ?

“Razumijem i ja Lewisov gnjev, i već je dosta toga učinio da educira javnost i objasni problematiku, no sad je vrijeme da nešto konkretno uradi a ne samo pričati kako crnci nemaju sva prava. ”

Jel ti sebe čuješ? Ti znaš što tko radi i što je tko napravio? Ti Tomislav si dovoljno čuo od nekoga tko se za nekog zalaže i ad bi ti da taj netko ode malo bolje raditi i da više ne priča tu tebi da ti čuješ.

LUTHER

ne želim da se ovaj portal pretvori u politiku, ali očito mnogi ne znaju što se događa, naime, da li itko zna koliko je afro djece ubijeno u zadnje vrijeme u americ mlađe od 16g? oko 20, i nitko ne govori o tome, pogotovo ne lewis jer nisu bjelci sudjelovali pa onda nema veze, također, dva policajca su upucana iz zasjede, i kada su odvezeni u bolnicu, pojavila se rulja koja je krenula prema bolnci s namjerom da ih se ubije.. tako da, nije sve baš crno bijela situacij..

teo_S

Isto je to, naravno, samo uz jedan veliki ali!
To o cemu ti pricas posljedica, a da bi razumjeli posljedicu moramo traziti uzrok. Ako se uzrok rijesi, nema vise niti posljedice.
To je sva poanta.
Inace, nazovimo ovo F1 dnevno-politickom temom… 🙂

LHx6

“iako, da se mene pita, slogan treba biti All Lives Matter). ” Ovo je dokaz da ne razumiješ, ili možda dobro razumiješ i zato ovako pričaš u rukavicama. Zašto kad netko kaže Black Lives Metter nije primjereno reći All Lives Matters? Zato što se u BLM netko zauzima za žrtve po rasnoj osnovi u ovom slučaju black. Kad bi se netko zauzimao za White Lives Matters ne možeš mu na to reći All Lives Matters. Vidim da ti ne razumiješ tu razliku. Možda razumiješ i onda se samo skrivaš iza te umjetne pravednosti. Ako se silovane žene bore za svoja… Read more »

LHx6

Vidiš, ako dopuštaš. Skrenut ću ti pozornost na dva termina: Unconscious Bias and Unintentional Racism. Odmah da se ogradim i kažem kako ne optužujem tebe. Ove dvije stvari vrlo često nisu dio osobnog a Stava pojedinca već naučeno kolektivno ponašanje u određenoj sredini (prijatelji, mjesto, država i sl.) Ti si naveo kako je ubijeno 16 mladih crnaca od strane crnaca i kako to ne spominju. To ima termin tko prati usa politiku black-on-black crime (rekao bi da ti je poznato). To se često pokušava koristiti kao statistički dokaz da nema sistemskog rasizma u usa (jer ovdje se priča o toj… Read more »

Berislav

Gotovo dobar komentar. Zašto “gotovo”? Dijel koji govori o protestima Hamiltona i ekipe koja ga podržava, je bio nepotreban i na neki način i dalje čini reklamu i to kao “anti-reklama”. Ali je ipak činjenica da se još uvijek premalo u javnosti govori o tome. Dali to treba raditi i u sportu…..hm, mislim da nisam dovoljno kompetentan za izjasniti se.

LHx6

Posebno ću komentirati tvoj dio u kojem se osvrćeš na aktivizam vezano za rasizam i nejednakost. Kako mislim da je dijalog uvijek najbolji lijek neću niti u jednoj rječi kontrirati kako ne bi pobudio tvoj gnjev ili prijezir. Pokušati ču ti nametnuti plromišljanje. Bi li žene žrtve nasilja trebale tražiti svoja prava tamo gdje najviše odjekuje ili negdje pred nekim vratima nekog birokrate koji radi do 15h s pauzom za ručak od 11 do 11.30? Vidiš, nije bitno jesi li ti osobno rasist. Nije bitno jesi li ti osobno žrtva rasizma. Bitno je da on postoji još uvijek u 21… Read more »

LHx6

Ja ne dvojim u tvoje dobre namjere, ali s dužnim poštovanjem nisi u pravu.

Potpuno si pogriješio.

LHx6

Dobar osvrt Tomislave. Dodao bi da je i borba za vodeću poziciju bila neizvjesna. Čak i u završnim krugovima kad se prednost lomila oko 1 sekunde. Svaka mala greška mogla je donijeti promjenu. Recimo kao u Monzi 😉 Što se Bottasa tiče u potponusto se slažem. Odradio je sve kako treba i po pravilima. Svejedno mislim da će malo promijeniti pravila oko restarta pod SCom. Što se borbe Bot-Ham za naslov tiče mislim da je sad najjače izražena Bottasova nemoć i frustracija. U subotu je djelovao kao netko tko misli da ima pole i utrku. Zadnji Lewisov krug kao najbrži… Read more »

Berislav

Samo jedan dodatak: U petak, u 11:00h Bottas je dobio auto u ruke i prektički, bez podešavanja, odradio sva tri treninga, za razliku od Hamiltona koji se ovaj puta dobrano pomučio da ga dovede (za sebe) u red. I na kraju još nije bio zadovoljan.

Gezamadjar

Tako je slažem se u potpunosti.Sam je najviše zaslužan za svoje pobjede ,a i “poraze”(prošli vikend) i zato je tu gje je,viljeli vi to ili ne.

Related Posts