Smedley: Vettelu je 2019. bila najbolja godina u F1

Sebastian Vettel prošle je godine ostvario tek jednu pobjedu i po većini statističkih podataka bio je lošiji od svog novog momčadskog kolege, no bivši Ferrarijev trkaći inženjer, Rob Smedley, kaže da je Nijemcu to bila najbolja godina u Formuli 1.

Četverostruki prvak svijeta iz razdoblja u Red Bullu stigao je gotovo do kraja svog puta s Ferrarijem. Na kraju ove godine ističe mu ugovor, a pregovori o novom su prekinuti te će Nijemca sljedeće sezone zamijeniti Carlos Sainz Jr.

I dok će za prošlu sezonu, u kojoj je Sebastian Vettel pokazao mnogo slabosti i tek poneki bljesak, mnogi reći da je dodatno naglasila strmoglavi pad forme njemačkog pilota, Rob Smedley ima drukčije mišljenje. Bivši trkaći inženjer Ferrarija kaže da je Vettel u 2019. pokazao odlike pravog šampiona jer se uspio oporaviti od lošeg početka prvenstva.

Na pitanje bi li Vettelov eventualni odlazak u vozačku mirovinu nakon 2020. bio gubitak za F1, Smedley odgovara: “Mislim da bi jer Formula 1 u njemu ima zaista dobrog vozača, stvarno prekrasnog vozača.”

“Znate li za koju godinu mislim da je bila njegova najbolja u Formuli 1? Mnogi će se obrušiti na mene zbog ovoga, ali mislim da je njegova najbolja godina u Formuli 1 bila ona prošla, 2019.”

“Mislim da se suočio s najvećim izazovom svoje karijere. Svi su ga na neki način otpisali jer to je bilo lagano za napraviti. Misliti kako će Charles biti sve bolji i bolji, a to je kraj za Sebastiana. Ja mislim da smo pred kraj godine vidjeli pravog Sebastiana Vettela, koji se pomalo bio izubio.”

“Siguran sam da će i on to priznati, da nije bio na razini na kojoj je želio biti, unutar momčadi i u odnosu s momčadskim kolegom na početku godine, ali onda je zapeo i vratio se, a to je znak pravog prvaka. Bio je pod velikim pritiskom, nema sumnje. Mislim da je to bio najveći pritisak koji je imao u svojoj karijeri.”

Nijemac je do svoje jedine pobjede stigao na Velikoj nagradi Singapura, možda bi imao dvije da ga u Rusiji nije izdao bolid dok je bio u vodstvu. Za Smedleyja je upravo utrka u Sočiju pravi pokazatelj Vettelovog oporavka. Tada je Nijemac na putu do prvog zavoja prošao ispred momčadskog kolege Leclerca pa nakon toga ignorirao dogovor da mu vrati poziciju.

“Siguran sam da se Mattia Binotto neće složiti sa mnom u ovome, ali Rusija je bila pravi dokaz. Prošao je naprijed, na koji god način, ali tada je donio odluku u svojoj glavi da će ostati naprijed i da neće dozvoliti da mu netko oduzme prvo mjesto. Mislim da je to pravi pokazatelj pravih velikana, ta njihova nemilosrdnost u lovu na pobjede.”

Vettelova budućnost ostaje nepoznata. Glasine ga guraju prema drugim momčadima poput Mercedesa, Renaulta ili Aston Martina, no nije isključen niti njegov odlazak iz Formule 1. Ono što je sigurno, čeka ga još jedna skraćena sezona s Ferrarijem, koja bi trebala startati za nešto više od mjesec dana.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Objektivno, Seb je lani osim Singapura trebao pobijediti u Kanadi i Rusiji. Tada bi percepcija njegovog uspjeha bila skroz drugačija. Slažem se sa Smedleyem da se drugi dio prvenstva “vratio” kao pravi Svjetski prvak-Weltmeister.

LHx6

U Singapuru su mu poklonilj pobjedu. Lec je bio brži i u kvalifikacijama i u utrci. Kroz bokseve su ih zamijenili. Ako ti imaš amneziju, iako ne vjerujem, drugi nemaju. U kvalifikacijama je Lec ne samo bio bolji od Vettela nego je svojim krugom Lec stavio Ferrari na pole. Drugim rječima da nije bilo Leca Ferrari ne bi bio na poleu i pričalo bi se o nemoči Ferrarija, a ne Seba da skine Hama. Lec je skinuo Hama dok Seb nije. Što se tiče Kanade. Lijepo je tu Seb odigrao ulogu žrtve skrečući pozornoat s činjenice da je vodio i… Read more »

Related Posts