Todt: Ferrari se protivi objavljivanju detalja istrage pogonske jedinice

Predsjednik FIA-e Jean Todt se još jednom dotaknuo sporne situacije oko istrage prošlogodišnje Ferrarijeve pogonske jedinice. Naime, rekao je kako bi on volio iznijeti detalje istrage javnosti, međutim to ne može učiniti jer se Ferrari protivi tome.

Smatra kako je FIA učinila dobru stvar objavivši kako su postigli dogovor s momčadi iz Maranella. Kako Ferrari blokira iznošenje detalja dogovora, druge su momčadi izrazile želju da pravnim putem doznaju detalje dogovora.

“Pitate li mene, ja bi vrlo rado iznio sve detalje tog dogovora. No, u Ferrariju su bili protiv toga. Oni su sankcionirani, no ne možemo reći detalje izrečenih sankcija. Mogli smo šutjeti i ne reći ništa, no smatrali smo da nije uredu da javnost ne zna kako je istraga obavljena i donesena odluka te da su izrečene sankcije za ono što smo mislili da nije bilo legalno.”

“To je, iskreno, vrlo jednostavno. Vrlo jednostavno. Došli smo do rješenja s kojim se ostale momčadi nisu složile. Nažalost, mi smo dovedeni pred svršen čin jer su naši inženjeri rekli kako ne mogu u potpunosti dokazati da u Ferrariju nisu slijedili pravila,” izjavio je Jean.

Sedam je momčadi pismenim putem izrazilo nezadovoljstvo zbog dogovora FIA – Ferrari, izrazivši namjeru da pravnim putem dođu do detalja dogovora. Od tada je jedino Mercedes povukao svoj potpis s pisma.

“Razgovarao sam osobno s nekim od predstavnika momčadi. Jedino se Mercedes povukao kasnije, iako su bili jedni od inicijatora izražavanja neslaganja. Nakon toga nisam čuo da je još netko odustao.”

“Dobio sam odgovor na moj odgovor njima. Odgovorili su da razumiju poziciju u kojoj se FIA nalazi, no očito je da nisu zadovoljni odgovorom. Naravno da bi i oni htjeli znati detalje i da im to Ferrari dopusti, i ja bi im rado volio otkriti. Nažalost, to trenutno ne možemo,” zaključio je Todt.

41 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pratiteljcro

Disi moderatore sta mai?

west 44

Primjetio sam svih ovih godina što sam ovdje na portalu a tiče se navijača crvenih naravno ne svih ali većine da su cijepljeni protiv realnih činjenica. Znači činjenice nekima ne znače apsolutno ništa a one su u stvari polazišna točka za neki ozbiljniji razgovor.Evo recimo pratim trku imam sva vremena iz kruga u krug, pratim live timing jednostavno dublji prikaz u cijelu priču i onda nešto napišeš a buzdovan s druge strane naravno unatoč svemu ima svoj zaključak i tepe po svom iako nije ni blizu u pravu al nema veze. I onda na kraju priče te toliko ispizdi da… Read more »

Desmosedici

Vidi..kad si tako pametan nađi negdje da je netko službeno potvrdio da je Ferrari varao..priča je uvijek ista..sumnja se da je Ferrari koristio neke granične..sive zone..ali se to očito ničim ne može izmjerit niti dokazat. Da može FIA bi bez pardona to iznijela u javnost i Ferrari javno kaznila. Da je Todt to jasno i nedvosmisleno rekao, ja bih to prihvatio i ovdje se javno ispričao svakome što sam tvrdio da to nije istina. Ferrari to svakako nebi mogao FIA-i ničim zabranit, niti bi bio u poziciji za to. Ostale momčadi, koje bi se osjećale oštećenima, imale bi argumente..dokaze za… Read more »

west 44

Kažeš sumnja se da je Ferrari koristio neke granične sive zone–Todt kaže ; … Oni su sankcionirani no ne možemo reći detalje izrečenih sankcija. Todt kaže dalje;…i donesena odluka te da su izrečene sankcije za ono što smo mislili da nije bilo legalno.Znači slijedi pitanje čemu sankcije ako je motor legalan?! Pazi ovo je službeni stav-najviši izvor- i jedini relevantan koga imamo i nije izvor nekih talijanskih piskarala koja ti čitaš (znam odakle vučeš informacije i reču ti ime onog novinara da se ne blamiraš s onim Secundo)

Desmosedici

Ja sam po tvome piskaranju ovdje stekao dojam da si tehnički potkovan, ali sam se prevario ..to sam vidio kad spominješ navodnu promjenu koncepta Ferrarijeva motora radi navodne prevare..sa svakim konceptom se može varat i obratno, to što ti pišeš nema nikakve veze s vezom..radi toga se ne mijenja koncept..koncept se mijenja da se postigne napredak jer stari koncepti dođu do svog razvojnog kraja kad se više ne mogu dalje razvijati tj.unapređivati. Sada si prebacio fokus na pravna pitanja, pa sam u dvojbi da nisi možda uspješan odvjetnik. Ipak ta tvoja kvazipravna tumačenja ostavi da se njima bave stručnjaci..i oni… Read more »

west 44

Gore sam ti naveo činjenice šta je Todt rekao o slučaju i postavio pitanje u vezi toga i nigdje odgovora!!! Znači izmotavaš stvari ,skrečeš sa teme , laprdaš bez veze a odgovora nema.Kad budeš dao odgovor onda ćemo razgovarat a možda ti i kažem prezime onog novinara!!!Buona pasqua.

Desmosedici

Nisi mi uzvratio čestitku..nepristojno od tebe. Kakav novinar? To uopće nije bio novinar nego jedan inžinjer na forumu koji se kuži u te stvari. Već sam ti rekao da Secundo ne znači ništa..reče se Secondo. što bi u prevodu značilo Drugi. Ovo je ipak bilo prezime tog čovjeka. Jesi li ikad stao nogom na neki brod u Dalmaciji ili bilo koji na svijetu gdje navegavaju Dalmatinci.. Kad ti taj kaže da je Sekondo u makinji, što je to?

west 44

Uzvratio sam na talijanskom , kako ti to ne znaš a takav poznavalac talijanskog jezika!!!Taj lik je tehnički novinar za F1, ne znam da li je inžinjer , znam tko je i to mu nije prezime , opet nemaš pojma, opet te vara google prijevod!Stao sam ja na dosta brodova ali me nikad nisu zanimali časnici na brodu.

west 44

I zaboravi još uvijek čekam odgovor na pitanje iz mog drugog posta odozgo!!!

Desmosedici

Stvarno mi je žao i ispričavam se..previdio sam da si mi uzvratio čestitku..Buona Pasqua ili Sretan Uskrs..vjerojatno zato što sam očekivao da će to biti na početku tvog komentara. Vratimo se na temu. Čekaš da odgovorim na što? Da je Todt rekao da su izrečene sankcije za ono što su mislili da nije bilo legalno. Ne znamo o tome ništa. Nije ništa određeno rekao..sve što je rekao bilo je neodređeno i dvosmisleno..takve stvari ne mogu ići na sud niti tamo proći..sud traži jasno svjedočenje ili jasne dokaze, tračevi tamo ne prolaze. Zbog toga je i napravljena Nagodba..Nagodba znači da su… Read more »

west 44

Ništa nije neodređeno ni dvosmisleno i to nisu tračevi nego izjava predjednika FIA Todta o određivanju sankcija za ono što je bilo nelegalno!!!Ta FIA je takva kakva je druge nema ali je jedina mjerodavna pa prema tome nemamo kome drugom vjerovat. Ovdje je sud potpuno nebitan i zato je i postignuta nagodba što je po meni pogrešno jer je trebalo izaći u javnost sa svime pa ako treba i na apelacijski sud , nema veze neka traje godinama ali bi pravda bila zadovoljena. FIA kaže u ime F1 i reputacije odustaje se od toga i sad imamo šta imamo.Što se… Read more »

Desmosedici

Ti vidiš stvari kako želiš da ih vidiš. To je tako.Paolo Secondo nije taj novinar..postoji i on naravno..radi se o drugoj osobi..ne znam kako da ti to drugačije objasnim.

Desmosedici

Razvijanje ekoloških goriva i sve što ide uz to je preuzeo Shell na sebe..taman su spojili tu “kaznu” sa svojom koristi.

west 44

Ne znam ja tko je šta preuzeo ali znam da moraju platit e sad samo budale plačaju ako nisu krive pa ti vidi!!!

west 44

Halo jel si ti normalan Paolo Secondo novinar F1 ne postoji , halo ne postoji !!!Ti ni sam ne znaš kog si citirao prvo pišeš da si tog ne postoječeg Seconda a onda pišeš da nisi njega nego nekog drugog ali da Secondo postoji. Još jednom taj Secondo ne postoj, postoji i živ je samo Paolo Filisetti kojeg si prepisivao i od koga vučeš informacije !!!Imaš Google pa upiši obadva imena pa vidi.

Desmosedici

Ostavi se Googlea. Ne može se sve saznat preko Googlea..treba imat nešto i u glavi..Paolo Secondo postoji, nije novinar nego inžinjer koji se javlja na jednom forumu..Paolo Filisetti je druga osoba. Ne muči se sa glupostima.

west 44

Ha,ha,ha,Paolo Secondo je Papa ,nisam znao da se kužio u F1 a još manje da je inžinjer i da se još uvijek javlja na forumima.

Desmosedici

Tako je! Blago tebi!..i ne spominji ime Boga uzalud..ni Pape..i ne sprdaj se s tim.

Panzer

Lopovi su varali ,vidilo se na stazi sta je bilo prije i poslije senzora, ocito nisu primjereno kaznjeni i zato ce varat opet u to sam siguran.Jednom lopov uvijek lopov!

Desmosedici

Kad si već tu, daj pregazi onu krivotvorinu, Pink Mercedes..tako se to radi u pravno uređenom svijetu..zapisao mali Ivica u svoj dnevnik..Hahahaha!

LHx6

Reci nisu krivi, ali nećemo objaviti da ne otkrijemo tajne Ferrarijevog motora. To bi shvatio.

Samo, nitko ne govori riječi nisu krivi.

Po tome ispada da potencijalni krivac mora dati suglasnost da se njegova krivnja objavi. Čudan neki sistem.

Pratiteljcro

E tocno tako. Dok se neotkriju detalji izmedju mafie i ferarija smrditi ce i jedni i drugi. Vjerovatno ce ova trakavica trajati jos neko vrijeme i onda ce utihnuti i nikome nista.

Desmosedici

Ma nije Ferrari u poziciji da zabrani FIA-i da ona objavi ako je nešto nelegalno. Problem je u tome što FIA to ne može službeno potvrditi, stati iza toga, jer ne može ništa nelegalnoga otkriti. Da FIA sada javno objavi tehničke pojedinosti koje su intelektualno vlaništvo Ferrarija, bez dokaza o nekoj nelegalnosti, izvrgla bi sebe tužbi od strane Ferrarija..i mnogim drugim neprilikama koje uz to idu.

Pratiteljcro

“Problem je u tome što FIA to ne može službeno potvrditi, stati iza toga, jer ne može ništa nelegalnoga otkriti”
To je samo tvoje misljenje kojeg serviras kao istinu a zapravo nitko osim fie i ferarija neznaju sta se zapravo dogadja. Trkeljas i tjeras vodu na svoj tj ferarijev mlin jer si ferkan fanboy. Jednostavno.

Desmosedici

Daj nazovi Totta..zapravo nemoj Totta, on je tu sitna riba..nazovi Olu da ti pojasni o čemu se tu radi..i zašto su se povukli iz ove priče.

Pratiteljcro

Vidi, ako nezele otkriti detalje intelektualnog vlasnistva, da je ferkan napravio nekakav uredaj , nazovimo ga k-14, fia bi mirne duse mogla reci “ferari nije varao i sve je u granicama normale jer imaju nesto sto drugi nemaju te bi otkrivanje tog uredjaja bila povreda” I GOTOVA prica. Pa onda u mercu i ostalim ekipama neka mozgaju kako da stvore taj sporni uredjaj koji donosi snagu/prednost. To bi bilo to i nebi bilo muljanja ovako ovaj PR stroj postavljen na najjace izbacuje gluposti tipa: “No, u Ferrariju su bili protiv toga. Oni su sankcionirani, no ne možemo reći detalje izrečenih… Read more »

Desmosedici

Ja i ti znamo ono što pročitamo po raznim medijima i donosimo zaključke kakve donosimo, onako kako tko vidi situaciju..ili je želi takvu vidjet. Rekao sam ti, pitaj Olu, on sve zna.

Pratiteljcro

Opet savrseno sebe opisujes, vidis ono sto zelis vidjeti ili cuti! Dok ja, i ostali istog razmisljanja kao ja priznaju da neznaju nista i sukladno tome tako se i ponasaju a ti uvijek pricas kao da nesto definitivno znas. To ti mozda “znas” jer zelis to vjerovati a ja tvrdim da neznam sto je i logicno jer nema informacija a izgleda niti ce ih biti kako je krenulo… Jer hebes takav zakljucak ako neznas cinjenice tada mlatis praznu slamu ili tjeras vodu na svoj mlin zbog favoriziranja “svojih” pa ti takav zakljucak pase. Tvoja izjava od iznad “Ma nije Ferrari… Read more »

Desmosedici

Ovo mi je bilo obrisano, ne znam zašto. Ponavljam: Eto vidiš da ne znaš ništa. O tome odlučuju pametniji i upućeniji od tebe. Ne trebaš ti štitit interese Mercedesa. Imaju oni ljude za to. Kad su se povukli iz ove priče ima razloga za to.

Pratiteljcro

Citaj izmedju redova “pametnjakovicu”
I meni je obrisano dosta toga, sve sam ti rekao da nemozes znati sta se dogadjalo u razgovoru fie i ferarija, sve sto nam serviraju su PR gluposti, a ti opet tepes svoje kako je ferkan legalan i sve je divno i krasno jer zelis u to vjerovati! Jer naravno postoji razlika izmedju vjerovanja i znanja a to nikako da shvatis…

Desmosedici

Pa što je to pametni rekao? Ne znaju jeli to legalno ili nije..ne mogu ništa dokazat, ali su navodno sankcionirali Ferrari, a nitko ne zna kako. A konkurencija bi voljela znati kako to radi, pogotovo kad se ne može otkrit jeli to radi legalno ili ne. Znači, ništa novo. Ja sam iz raznih medija koji se bave ovom temom informiran da se radi o naprednom softveru koji radi tako da onaj prvi senzor ne može izmjerit prave podatke, pa da je stoga ugrađen i drugi senzor..ali izgleda da on više šteti konkurenciji nego Ferrariju. Mercedes je najlukaviji u ovoj priči.… Read more »

west 44

Šuplja ti priča!!! Zašto bi netko bio kažnjen ako je legalan a mravojed Todt dovodi u pitanje vjerodostojnost tehničke ekipe Fie ,pa zašto postoje nego da dokažu nepravilnosti , e sad ako oni neće zbog nekih starih vremena onda je to druga stvar ali bude se to saznalo kad tad. Mercedes ionako nit gubi nit dobiva u cijeloj priči jer lova se dijeli od drugog mjesta pa na niže!!!

Desmosedici

Nemoj me vrijeđat..ni Todta..jer ću ja biti kažnjen, tj. izbrisan. Kakav gazda takva i krčma.

Desmosedici

Opet me moderator izbrisao kad sam rekao da ti je prepravio ovaj tvoj komentar..tj. izbrisao je ono što si me vrijeđao..ne radi se to tako. Stvarno si zaštićen ko LM.

ferrari 012

Onda neka se saznaju detalji i mercedesovog motora itd. Ako je tako kak ti kažeš neka svi daju kompletnu dokumetaciju od pu. Al ti nikako da shvatiš da ako se nešto objavi da će ostali copy paste.

Desmosedici

FIA je pregledala Ferrarijev motor najtemeljitije što se može. Nije našla ništa što bi bio temelj za sudski proces. Detalje slučaja nećemo dobiti ni mi ni Red Bull ni Mercedes. Ferrari nije u poziciji da FIA-i može zabraniti objavljivanje bilo čega. Bilo koja momčad bi u ovoj situaciji isto postupila. Ako ima pravo na zaštitu vlastitog intelektualnog vlasništva, tko bi tada dao dozvolu da se te tajne izlože javnosti i konkurentima?..Bili tada Ferrari bio u poziciji da tuži FIA-u? Mercedes je to sve shvatio, vjerojatno i dobio pravu informaciju pa se povukao.

west 44

Zbog čega Ferrari mijenja potpuno koncepciju motora za ovu sezonu ako je sa starom bilo sve u redu?

Pratiteljcro

Sad ce tebi tehnicar desmo sve lijepo objasniti xD.

Desmosedici

Odgovor je jednostavan..da motor bude još bolji..i nije potpuno mijenjana koncepcija, nego su dorađene određene stvari.

west 44

Odgovor je da pogonska jedinica bude konačno legalna!!!

Desmosedici

Svaka koncepcija može biti legalna ili ilegalna..ne mijenja se zato koncepcija..koncepcija se mijenja kad jedan model dođe do svog razvojnog limita..vrhunca ili kraja..kad treba napravit evoluciju ili skok koji nije moguće sa starom koncepcijom..mislio sam da si tehnički potkovan, ali sam se prevario.

Related Posts