Na sjednici Svjetskog Motorsportskog vijeća, koje se jučer održalo u Parizu, usvojene su neke izmjene u pravilima za sljedeću sezonu.

Jedna od glavnih izmjena se tiče pogonske jedinice, točnije komponente MGU-K (kinetički generator energije) koja je ove sezone bila limitirana na samo jednu izmjenu, tj. sve momčadi su tijekom sezone smjele koristiti samo dva elementa MGU-K bez da dobiju kaznu na gridu.

Od sljedeće sezone će taj broj biti podignut na tri zbog povećanja broja utrka s 21 na 22(ispala je Njemačka, nove utrke su Vijetnam i Nizozemska).

Još jedna od bitnih izmjena pravilnika se tiče kazne u slučaju ‘izbjegavanja’ vaganja tijekom slobodnih treninga. Kazna za taj incident je bio start iz pitlanea, ali će prema novim pravilima takvo kršenje pravilnika ići sucima na razmatranje. Podsjetimo, ove sezone su Pierre Gasly u Azerbajdžanu i Sergio Perez u Austinu morali krenuti iz pitlanea zbog ovakvog kršenja pravilnika.

Novost koja će privući više gledatelja i zaljubljenika Formule 1 na predsezonska testiranja je ta da momčadi više neće smjeti koristiti paravane niti bilo kakve druge objekte da spriječe poglede u garaže tijekom testiranja što je do sada bila praksa kako bi što više detalja sakrili od ostalih momčadi.

Osim skrivanja pogleda prema boksevima, valja napomenuti kako je zabranjeno i pokrivanje elemenata pogonske jedinice i mjenjača. Isto tako, prednja krila koja trenutno nisu na bolidu su izložena u pitlaneu te ne smiju biti pokrivena bilo čime.

Posljednja novina, koja je za sada potvrđena od Vijeća, je ta da se vraća ciljna zastava ‘na kockice’ te će ona označavati kraj utrke umjesto panela koji su bili glavni znak za cilj ove sezone. Svjetlosni paneli su postali glavni pokazatelj kraja utrke ove sezone jer se tijekom prošle VN Kanade dogodio propust kada je manekenka Winnie Harlow pokazala ciljnu zastavu krug prerano.

1
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
1 Autori komentara
avatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
sladjan87

Auuu .