FIA: Dva obrambena poteza u istom smjeru od sad će se kažnjavati

Vozačima Formule 1 upućena je nova direktiva FIA-e vezano uz branjenje prilikom utrkivanja. Vozačima naime više nije dozvoljeno napraviti dva defanzivna poteza u istom smjeru, a ako to učine prijeti im kazna.

Nakon što je Sebastian Vettel dva puta blokirao Lewisa Hamiltona u borbi za poziciju na VN Rusije, o incidentu se raspravljalo na brifingu uoči VN Japana.

Na brifingu je Hamilton htio pojašnjenje je li dozvoljeno vozačima pomicati se dva puta u istom smjeru, a pritom izbjeći sankcije.

FIA je sada pojasnila da je prekršaj ukoliko se vozač pomakne više od dva puta u istom smjeru. Ako se to ipak dogodi vozač će pasti pod istragu sudaca utrke zbog kršenja pravila.

U Rusiji je Hamilton istaknuo kako se Vettel pomaknuo dva puta – jednom da mu zatvori vrata, a drugi puta kako bi ga u potpunosti blokirao.

Trkaći direktor Formule 1 Charlie Whiting drži da Vettelovi potezi nisu dva različita pomaka već da su bila u istom smjeru. No, Nijemac je prošao bez kazne.

Međutim, sada je objasnio vozačima da bi u budućnosti suci mogli ovakve poteze kažnjavati.

“Pravilo vezano uz dva pomicanja se promatra kao jedan pomak pri branjenju u jednu stranu pa u drugu stranu. Mislim da su svi tako generalno tumačili pravilo. Ali nakon toga sam vidio incident i vidio sam dva pomaka Vettela. Nije izgledalo kao dva poteza u istom smjeru i zbog toga suci nisu reagirali,” objasnio je Whiting.

Dodao je kako će se kao kršenje pravila tretirati ako vozač između prvpg i drugog pomaka napravi malu pauzu od sekunde.

“Ono što je zaključak jest da ako vozač radi dva poteza u jednu stranu jest isto kao i da radi dva u suprotnom smjeru. Pravilo vrijedi i za jedno i za drugo. Da je Seb išao u jednu stranu, pogledao pa opet otišao u istu, mislim da je to jednako kršenje kao i da se pomicao dva puta u različitim smjerovima,” zaključio je Whiting.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
alfa707

Iduča odluka bi mogla biti u stilu da će se pretjecanja kažnjavati!

given2drive

“Međutim, sada je objasnio vozačima da BI u budućnosti suci MOGLI ovakve poteze kažnjavati.”… jel charlie zaje… ili??? Ne da bi “mogli” nego bi MORALI kaznjavati takve poteze a ne gledati kroz prste maxu i sebu (i jos nekolicini vozaca)

modesto

ma f1 je otišla kvragu nakon 2009

Desmosedici

Mislim da bi FIA u F1 trebala imati profesionalne suce nešto slično kao FIFA u nogometu. Znači trebalo bi ih obučavati, educirati, testirati i ocijenivati, omogućit da napreduju karijeri, znači da počnu od manjih kategorija i da im kruna karijere bude F1. Ovo pozivanje starih vozača za suce mi je neodgovorno. Možda je bio vrhunski vozač ali je loš sudac. Kao da date Maradoni da sudi Ligu Prvaka. Na šta bi to sličilo?

FerrariHR

Slažem se. Ja neznam ko ovo više izmišlja u pm.

teo_S

Ulazak u putanju na kocenju i zatvaranje prolaza vozacu koji napada “patentirao” je Prost 1989. bas u Suzuki. Max je 2016. ponovno “otkrio” toplu vodu na sveopce zgrazanje veceg dijela F1 zajednice, pogotovo navijaca Ferrarija, ali s razlogom jer su ovakvi potezi izuzetno opasni. Sada se pomalo okrece ploca kod istih, sto je lose, a svjesni su mogucih opasnosti i posljedica.

Related Posts