Zanimljivosti: Nezaboravni trenuci VN Australije

VN Australije je utrka koja gotovo uvijek pruži mnoštvo dvoboja, pretjecanja, zanimljivih taktičkih borbi, te vrlo rijetko razočara pratitelje ovog najprestižnijeg automobilističkog sporta. Kao uvodna utrka sezone daje nam odgovore na val predviđanja koji raste tijekom zimske stanke. Predviđanja se testiraju u realnosti, jasno je vidljiv odnos među momčadima, tko je iznenadio, a tko podbacio. Kao završna utrka sezone, kada je VN Australije bila vožena u Adelaideu, mogli smo svjedočiti nekim od najdramatičnijih borbi za naslov prvaka. Međutim, kao što to obično biva, neke utrke se ističu u masi. Adelaide i Albert Park upisani su u povijest F1, a ususret novoj sezoni ukratko ćemo spomenuti neke od najdramatičnijih utrka na australskom tlu.

1986. – To je Mansell!

U posljednjoj utrci 1986. godine borba za prvaka vodila se između trojice vozača; Nigella Mansella i Nelsona Piqueta iz Williamsa, te Alaina Prosta iz McLarena. Britanac je odradio savršene kvalifikacije i startao s pole postiona, no zbog lošeg starta u utrci pao je na treće mjesto. Iako je nizao brze krugove i približavao se vodećoj dvojici, svega 19 krugova prije kraja dolazi do delaminacije stražnje gume na njegovom Williamsu. Piquet je imao naslov u rukama, no s obzirom na to da je njegov momčadski kolega morao odustati zbog problema s gumom, a isto se dogodilo i vodećem Rosbergu svega krug prije Mansella, Williams je bio prisiljen pozvati Brazilca u box kako bi izbjegli ponavljanje takvog scenarija. To je pružilo Prostu zdravo vodstvo u utrci, te drugi od ukupno četiri naslova, iako je Piquet na kraju zaostajao svega 4,2 sekunde.

1994. – Kontroverzni sudar

Jedna od najkontroverznijih utrka F1 dogodila se u Adelaideu 1994. godine. Michael Schumacher je uoči posljednje utrke sezone bio vodeći u vozačkom poretku, a samo je još Damon Hill imao matematičke šanse za osvajanje naslova. Naime, zaostajao je samo jedan bod za mladim Nijemcem. Hillov momčadski kolega, Nigell Mansell, bio je najbrži u kvalifikacijama. Unatoč tome, Schumacher i Hill ga prestižu na startu utrke, a borba između njih se nastavila do 36. kruga. Tada Schumacher udara u zid u zavoju East Terrace, te oštećuje svoj Bennetton. Hill nije vidio trenutak sudara, te pokušava prestići Bennetton u sljedećem zavoju. U tom trenutku dolazi do kontakta između dvojice pretendenata na naslov. Zbog sudara obojica odustaju, a Schumacher osvaja svoj prvi od ukupno sedam naslova. To je ujedno bila i posljednja Mansellova pobjeda, ukupno 31.

2002. – Neočekivani bodovi

Urka u Albert Parku 2002. godine ostat će zapamćena po sudaru Ralfa Schumachera s Rubensom Barrichellom, kao i neočekivanim bodovima za lokalnog heroja, Marka Webbera, koji je svoj nekonkurentni Minardi “dovukao” do petog mjesta.

Sudar na početku utrke rezultirao je odustajanjem čak osam bolida. Michael Schumacher je pobijedio ispred Juana Pabla Montoye i Kimija Raikkonena, no pravo iznenađenje dogodilo se iza leđa vodećih. Mark Webber uspio je obraniti svoje peto mjesto u borbi s mnogo bržom Toyotom Mike Sala. To zvuči još impresivnije zbog činjenice kako je Australac imao kvar na diferencijalnom prijenosniku.

https://www.youtube.com/watch?v=LdyH5FsKZ5Y

2010. – Buttonova prva pobjeda za McLaren

Utrka je započela u mokrim uvjetima, a Red Bullov dvojac osigurao je front-row lockout. Fernando Alonso je bio treći, Jenson Button četvrti, Felipe Massa peti, a Nico Rosberg i Michael Schumacher su zatvorili krug najbrže sedmorice. Poredak je bio promiješan na startu utrke s obzirom na to da je jedna strana staze bila vidno mokrija od druge. Button je udario Alonsa, a ovaj udara Mercedes Michaela Schumachera. Trenutak koji je odredio utrku bio je Buttonov prelazak na slick gume. Iako ta odluka u prvim trenucima nije izgledala obećavajuće, staza se počela sušiti i bilo je jasno da je Button napravio pravi potez. U 26. krugu Vettel odustaje zbog problema s kočnicama, a Button preuzima vodstvo koje je pretočio u pobjedu. Na postolju su mu se pridružili Robert Kubica i Felipe Massa.

Koji je Vaš trenutak za pamćenje iz Australije? Tko zna, možda će to baš biti ovogodišnja utrka.

Related Posts