Franjo Tončić iz Jastrebarskog nastupa na Svjetskom prvenstvu u rental kartingu

U belgijskom Genku od 3. do 6. srpnja održava se Svjetsko prvenstvo u rental kartingu, a Hrvatsku će na tom natjecanju predstavljati Franjo Tončić iz Jastrebarskog.

Sodi World Series najveće je svjetsko natjecanje u rental kartingu i prva stepenica za ulazak u svijet automobilističkog sporta. Ovo vrlo popularno natjecanje u organizaciji je Sodikart-a, najvećeg svjetskog proizvođača kartova, a okuplja partnere diljem svijeta. Partneri organizatori tijekom kalendarske godine organiziraju razne utrke na kojima vozači skupljaju bodove koji čine globalnu svjetsku rang listu. Vozači sami biraju na koje utrke će se prijaviti tijekom godine, a utrke se održavaju diljem svijeta na ukupno 644 službenih staza.

Franjo Tončić je u 2023. godini u kategoriji Junior do 15 godina odvozio 82 utrke u 6 različitih zemalja (Hrvatska, Slovenija, Italija, Austrija, Češka i Slovačka) na 10 različitih staza i postigao sjajne rezultate. Ostvario je 11 pobjeda, u 72 utrke je završio među 10 najboljih, u 50 utrka je bio među prvih 5 dok je 22 puta bio na postolju. Time je 2023. godinu završio na 42. mjestu od ukupno 2697 vozača svjetske rang liste svih vozača u SWS Junior programu. Sjajni rezultati su ga doveli na prvo mjesto u Hrvatskoj te se time plasirao na Svjetsko prvenstvo SWS-a koje će se održati ove godine u Belgiji od 3. do 6. srpnja.

Sodi Finals 2024 vozi se u belgijskom Genku na stazi dugoj 1360 metara, na kojoj je odrastao aktualni prvak Formule 1 Max Verstappen. Kako ukupna masa ima velik utjecaj na performanse u kartingu, vozači do 15 godina bit će podijeljeni u dvije kategorije, ovisno o kilaži nakon vaganja na licu mjesta. Nakon vaganja, 30 lakših će voziti jednu, a 30 težih drugu kategoriju u potpuno istim kartovima. Osim Junior kategorije, na Finalsima će se natjecati i seniori, a Hrvatska ima predstavnika i u tim kategorijama. Tako će Filip Jozić voziti Senior Sprint Cup, Klara Madirazza Women Cup, dok će u timskom Endurance okršaju nastupiti tim ‘Presretači’.

Franjo je s odličnim uspjesima nastavio i ove godine i nanizao pobjede u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji te postolja u Slovačkoj. Sa svojih 14 godina ovo mu je treća sezona bavljenja kartingom. Otkako je prvi put sjeo u kart s nepunih 12 godina, Franjo redovito trenira, natječe se i niže uspjehe u Hrvatskoj i našem susjedstvu.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x