Izgradnja Croatia Ringa uvrštena u strateške projekte Republike Hrvatske

Hrvatska bi nakon dugo vremena trebala dobiti novu i modernu trkaću stazu, koja će zadovoljavati sve kriterije i standarde najprestižnijih automobilističkih i motociklističkih natjecanja na svijetu. Izgradnja Croatia Ringa uvrštena je u strateške projekte Republike Hrvatske, što ovom projektu daje veliki vjetar u leđa.

Hrvatski automoto sport već desetljećima živi sa samo jednim pravim trkalištem, no to bi se uskoro konačno trebalo promijeniti. Na lokalitetu Lapovac – Blagaj u blizini Slunja gradit će se posve nova trkaća staza pod nazivom Croatia Ring, a zadovoljavat će standarde za održavanje najjačih svjetskih natjecanja u automobilizmu i motociklizmu.

Projekt izgradnje staze uvršten je u prostorni plan Karlovačke županije još 2022. godine, a od ovog utorka, 4. lipnja 2024., projekt je i službeno uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske. Tako je odlučeno na sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje strateških projekata. Sukladno tome, uskoro bi trebala krenuti realizacija, a staza bi prema planu trebala biti izgrađena do 2027. godine.

Mapa staze iz prostornog plana Karlovačke županije

Još je važno napomenuti da se na izgradnju staze neće trošiti javni novac iz državne blagajne, već će projekt biti financiran sredstvima privatnih investitora. U osnovnoj konfiguraciji, krug stazom bit će dugačak oko četiri kilometra, no Croatia Ring će nuditi nekoliko različitih opcija te će se konfiguracija staze moći prilagođavati potrebama samog natjecanja i ostalih sadržaja.

“Mogu potvrditi da tri godine radimo na ovom kapitalnom turističkom projektu izgradnje trkaće staze Croatia Ring, po najvišim svjetskim standardima. Značajna je ne samo za područje grada Slunja i Karlovačke županije već i za čitavu Hrvatsku.”

“Riječ je o isključivo privatnom projektu koji financira, bez javnog novca i državnog zemljišta, nekolicina hrvatskih investitora i poduzetnika, poput Ante Bušića i Tomislava Mamića. Projekt potpisuju najznačajnija svjetska kuća za izgradnju trkaćih staza Formule 1 TILKE Gmbh te arhitekti Hermann i Carsten Tilke, a uključeni su i savjetnici, poput bivšeg svjetskog prvaka Formule 1 Jacquesa Villeneuvea.”

“Put je još dug, a mi, kao i do sada, idemo korak po korak. Radi se o iznimno kompleksnom projektu te ćemo, kada za to dođe vrijeme, sve predstaviti javnosti. Zahvalni smo svima koji su prepoznali i podržali ovaj iznimni projekt, a posebno što smo uvršteni u Strateške projekte RH, čija je svrha da se ubrzaju sve procedure”, rekao za Index.hr Davorin Štetner, jedan od ljudi koji stoje iza projekta.

Davorin Štetner, Carsten Tilke, Zeljko Bušić, Ante Bušić i Marko Paulić
na lokaciji buduće staze (Foto: Matija Grgas)

Osim velikog značaja za hrvatski automoto sport, Croatia Ring će igrati i veliku ulogu u turističkoj ponudi tog dijela Hrvatske jer staza će privlačiti veliki broj natjecatelja i fanova oktanskih sportova. Inače, ideja o izgradnji staze nastala je 2021. godine.

“Na lokaciji buduće staze našli smo se Ante Bušić i ja na njegovu inicijativu. Kliknuli smo odmah i od tada u tri godine napravili dobre temelje za gradnju ovog važnog projekta. Kasnije nam se pridružio i jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, Tomislav Mamić, te zajedno činimo jezgru projekta”, objašnjava Štetner.

“Namjera nam je prvu fazu projekta dovršiti do 2027., ali nismo opterećeni rokovima. Na lokaciji već imamo veliku benzinsku postaju koja tamo posluje više od 15 godina, vlastitu trafo-stanicu, poseban ulaz s Državne ceste D1, svu infrastrukturu…”

“Moram naglasiti i veliku operativnu pomoć državnih institucija, Karlovačke županije i grada Slunja bez kojih bi ovo sve zasigurno puno duže trajalo.”

Prezime Tilke također je dobro poznato svim ljubiteljima automoto sportova, budući da su Hermann i Carsten dizajnirali veliki broj trkaćih staza. Riječ je o stazama koje su danas među najpoznatijima na svijetu, poput Yas Marine u Abu Dhabiju, Sepanga u Maleziji, Circuit of the Americas u Texasu, staze Marina Bay u Singapuru ili pak obnovljenog Red Bull Ringa u nama bliskoj Austriji.

“Stazu projektira tvrtka Tilke Gmbh te Carsten i Hermann Tilke sa svojim teamom. Carsten je već posjetio lokaciju te se upoznao s terenom.”

Što se tiče odjeka u svijetu Formule 1, Štetner kaže: “Odličan je, od prve sekunde kad sam izložio projekt nekim velikim imenima u FIA-i i F1 dobili smo samo pohvale i pomoć.”

“Jacques Villeneuve je na moj prvi poziv prihvatio ulogu savjetnika i njegovo iskustvo je neprocjenjivo! Uz njega, savjete su dali brojni sadašnji i bivši vozači koji će isto tako biti uključeni u projekt, ali još je prerano govoriti o imenima.”

Jacques Villeneuve gostovao je u Hrvatskoj nekoliko puta proteklih godina
(Foto: Stephane Azemard, NASCAR Whelen Euro Series)

Kad su kružne auto ili moto utrke u pitanju, dolazak visokokvalitetnih i atraktivnih trkaćih serija u Hrvatsku desetljećima je bio samo san, no uz projekt izgradnje Croatia Ringa neki od tih snova konačno bi se mogli i ostvariti u godinama koje dolaze.

Pretplati se
Obavijesti o
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
johhan peacedohan

Svaka čast susjedi. Prije 20 godina sam imao čast dobiivati podatke od gore spomentog biroa kad sam radio diplomski rad na temu kružna pista – autodrom. Posebno u to vrijeme jako se teško dolazilo do saznanja kako funkcioniše paddock, informacioni centri i mnoge drugi prateći sadržaji.

hyundai.KT

Staza mi malo vuce na bahrain..neki miks te i španjolske

west

Pozdravljam projekt !!!

stoka

Kad je bernie nije dovea u hr, nece ni ovi sigurno

1borna

Hmm ja sam još uvijek skeptičan jer su me razočarale prijašnje najave o poboljšanju piste u Grobniku za F1 i pogotovo najave nove trkaće staze u Bistri!

safeth

Super..Moći ću sa Starog grada u Velikoj Kladuši /BiH pratiti utrke F1 i navijati..:)

Related Posts
6
0
Would love your thoughts, please comment.x