WRC Croatia Rally: Neuville na prvom mjestu nakon dva dana spektakularne jurnjave

Završen je drugi natjecateljski dan WRC Croatia Rallyja 2024. Subotnji program obilježilo je iščekivanje kiše koja naposljetku nije stigla te fenomenalna borba između Thierryja Neuvillea i Elfyna Evansa.

Kad su stigli na start prvog subotnjeg brzinca, Thierry Neuville s Hyundaijem i Elfyn Evans s Toyotom bili su u desetinku poravnati po vremenu ostvarenom u petak. Kroz četiri jutarnja brzinca Neuville i njegov suvozač Martijn Wydaeghe ostvarili su prednost od 4,7 sekundi, ali na početku poslijepodnevnog programa dogodio se novi preokret.

Na brzinskom ispitu broj 13, Smerovišće – Grdanjci 2, Elfyn Evans i Scott Martin ostvarili su najbolji rezultat, dok je belgijska posada bila čak 6,7 sekundi sporija. Tako je Evans preuzeo vodstvo, s dvije sekunde prednosti pred Neuvilleom, a samo 7,6 sekundi zaostajali su Sebastien Ogier i Vincent Landais na trećem mjestu.

Međutim, Neuville nije ‘gubio glavu’, već je pripremio najbolji mogući odgovor. Iako je komentirao kako nije izabrao najbolje gume za uvjete koji su vladali na brzinskim ispitima, vozač Hyundaija dobio je sva tri brzinca do kraja subotnjeg programa. Završio je dan s 4,9 sekundi prednosti u odnosu na Evansa, a prema novom sustavu bodovanja u WRC-u, to mu donosi 18 bodova za prvenstvu, pod uvjetom da sutra dođe do cilja natjecanja.

Neuville je vozio na dvije mekše i dvije tvrđe gume, dok su Toyotini vozači u subotu poslijepodne koristili samo mekše gume. Evans je na posljednja tri brzinca gubio dragocjene sekunde, tako da se morao zadovoljiti drugim mjestom, a još mu ostaju četiri nedjeljna ispita za pokušaj napada na ukupnu pobjedu.

Sebastien Ogier stalno je bio tu negdje sa svojim Yarisom, sve je poslijepodnevne brzince završavao s drugim rezultatom. U generalnom plasmanu je treći, sa zaostatkom od 11,3 sekunde u odnosu na Neuvillea. Iskusni Francuz vrebat će neku pogrešku svojih konkurenata i pokušati doći do boljeg plasmana u nedjeljnoj akciji.

Iza leđa ovog sjajnog troboja na vrhu, tijekom subote nije bilo promjena u plasmanu. Ott Tänak i Martin Järveoja cijelo su vrijeme držali četvrto mjesto u drugom Hyundaiju, a na kraju dana imaju 14,2 sekunde prednosti pred francuskom posadom Adrien Fourmaux/Alexandre Coria u Ford Pumi ekipe M-Sport.

Šestu poziciju čvrsto drži Takamoto Katsuta, Toyotin vozač. Njegov zaostatak za Fourmauxom je velikih 50 sekundi, a ima i veliku prednost pred sedmoplasiranim Andreasom Mikkelsenom u Hyundaiju. Posljednji od osam WRC1 automobila je Ford Gregoirea Munstera.

U nedjelju će se svi vozači imati za što boriti jer novi sustav bodovanja nagrađuje one najbrže na nedjeljnim brzinskim ispitima, a tu je i tradicionalni Power Stage, na kojem pobjednik dobiva pet bonus bodova.

Prvi nedjeljni brzinac vozi se već u 7:08 ujutro na relaciji Trakošćan – Vrbno. Slijedi ispit Zagorska Sela – Kumrovec u 8:35, a onda drugi start u Trakošćanu u 10:23. Konačno, Power Stage Zagorska Sela – Kumrovec sa startom u 13:15 zaključit će WRC Croatia Rally 2024.

Naslovna fotografija: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x