Predsjednik FIA-e pod istragom jer je navodno utjecao na rezultate F1 utrke

Prema tvrdnjama zviždača, Mohammed Ben Sulayem pokušao je izravno utjecati na konačne rezultate prošlogodišnje Velike nagrade Saudijske Arabije. Međunarodna automobilistička federacija na temelju tih tvrdnji pokrenula je istragu.

Kako prenosi britanski BBC, zviždač je rekao dužnosnicima Međunarodne automobilističke federacije FIA-e da je predsjednik Ben Sulayem intervenirao nakon Velike nagrade Saudijske Arabije 2023. godine kako bi se promijenila odluka vezana uz kaznu za Fernanda Alonsa. Tvrdnja se nalazi u izvješću FIA-inog službenika za usklađenost njezinom etičkom odboru, a to je izvješće poslano BBC-u.

Prisjetimo se kratko događanja na spomenutoj utrci. Alonso je dobio kaznu od pet sekundi jer na startu utrke nije pravilno parkirao svoj bolid na startno mjesto. Kazna je odrađena tijekom ulaska u boks, ali onda je španjolski vozač kažnjen s dodatnih deset sekundi zato što je jedan od mehaničara dodirnuo bolid prije nego je kazna odrađena u potpunosti.

S tom dodatnom kaznom Alonso je pao u poretku na četvrtu poziciju. Međutim, Aston Martin je naknadno tražio reviziju. Sportski direktor Andy Stevenson prezentirao je slučaj i uvjerio suce na promjenu odluke, tako da je kazna od deset sekundi poništena, a vozač Aston Martina vraćen je na treću poziciju u konačnom poretku.

Optužbe na račun predsjednika FIA-e bacaju drukčije svjetlo na cijeli slučaj. Navodno je Ben Sulayem kontaktirao FIA-inog potpredsjednika za sport u regiji Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, koji je bio na utrci u Saudijskoj Arabiji, te mu je direktno rekao da bi Alonsovu kaznu trebalo opozvati. FIA-in službenik za usklađenost Paolo Basarri u izvješću piše da zviždač tvrdi kako je Ben Sulayem od sudaca utrke zahtijevao i očekivao promjenu odluke.

FIA i predsjednik Mohammed Ben Sulayem zasad se nisu službeno očitovali o ovom slučaju. Očekuje se da će etičkom odboru trebati četiri do šest tjedana za istragu i konačno izvješće o navedenim događajima.

Pretplati se
Obavijesti o
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubitelj F1

Recite nešto ne znamo. Pa toga je oduvijek bilo i biti će…čemu sad čuđenje?

Webmaster

Fino, ni vrh Fia-e nije imun na muljanje.

tsunami

Što viša hijerarhija to veće muljanje i mito.

klepesina

Narocito 2021g

4matic

Prije ili kasnije, prvi red kraj vatre😀😀

sladjan87

Sto je bilo 2021 ? Koliko je utrka bilo te sezone ? Sto je sa Silverstonom ? Dokle vise ?

klepesina

dotle da se onako ne zavrsava trka po svim pravilim fie al eto sami su zgazili svoja pravilča eto dotle

klepesina

sta je sa monzom brazilom singapurom belgijom i onim cirkusom sa safetom po kisi hahaha ima toga jos itd itd al zadnja trka ono je mimo svih pravila fie odradjeno dva kruga do kraja udes i uvjek al uvjek se uvjek vozi pod safetom i zavrsava trka u trenutnom poretku al ne i u zadnjoj trci trebali da ti jos napomenem da nisu pustili zaostale da se vrate u krug ustvari samo one koji bi se poredali ispred maxa jer u tom slucaju nebi imao kad da stigne i hamiltona dok bi ove sve zavrsio

Desmo

Ako je tada netko muljao to je bio Mercedes..na kraju su se preračunali..radili pogrešan pritisak i zbog toga izgubili prvenstvo..kako kaže stara poslovica: sami pali, sami se ubili.

klepesina

fia je kriva kakav pritisak onako zavrsit trku je bio presedan u f1 istoriji sto i ti znas samo se pravis malcice jel da

Related Posts
10
0
Would love your thoughts, please comment.x