FOTO: Williams predstavio vizualni identitet svog novog bolida FW46!

Sezonu prezentacija novih F1 bolida za 2024. godinu otvorili su McLaren i Haas, koji su fotografijama i kratkim videima otkrili kako će izgledati livreje njihovih jurilica. Za ponedjeljak 5. veljače bile su zakazane dvije prezentacije, Williamsa i Saubera, a prvi je dizajn svog novog bolida otkrila momčad iz Grovea.

Nakon nekoliko vrlo problematičnih i rezultatski neuspješnih sezona u Formuli 1, Williams Racing prošlu je sezonu završio na solidnom sedmom mjestu u poretku konstruktora. Na tom prošlom prvenstvu i ostvarenom napretku može graditi optimizam za sezone koje dolaze. U svoju drugu sezonu na kormilu momčadi iz Grovea ulazi James Vowles, a zadržana je i vozačka postava iz prošle sezone, koju čine Alexander Albon i Logan Sargeant.

Spomenuti vozači u novoj će sezoni voziti bolid FW46. Takozvani Season launch Williams je ove godine organizirao u New Yorku, a tom je prigodom predstavljen vizualni identitet novog bolida, odnosno njegova livreja. Nažalost, to je postao standard zadnjih godina da se ono što smo nekad zvali predstavljanjem bolida sada svodi samo na predstavljanje vizualnog identiteta, dok ćemo nove bolide sa svim njihovim komponentama i u punom sjaju vidjeti tek za dva tjedna.

Williams je zakazao promotivni dan snimanja na stazi u Bahreinu 20. veljače, dan prije početka službenog predsezonskog testiranja.

Williams FW46 izgledat će ovako…

Williams Racing FW46 Formula 1 World Championship
Season Launch Studio Shoot, 5th February 2024, Grove, Wantage, England
Williams Racing FW46 Formula 1 World Championship
Season Launch Studio Shoot, 5th February 2024, Grove, Wantage, England

Ono što je svakako dobra vijest za Williams, na bolidu je sada istaknuto puno više partnera i sponzora. Bolji rezultati očigledno su privukli i neke nove tvrtke, čiji se logotipovi sada nalaze na bolidu FW46. Williams s ponosom ističe višegodišnje partnerstvo s tvrtkom Komatsu, koja je bila partner momčadi u 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća. O samoj livreji, Williams Racing kaže:

“Livreja za 2024. suvremena je posveta nasljeđu Williams Racinga, koje uključuje devet Svjetskih prvenstava konstruktora, sedam prvenstava vozača i 114 pobjeda u utrkama. Krasit će bolid FW46, slijedeći tradiciju imenovanja FW koju je uveo legendarni osnivač tima Sir Frank Williams.”

“Livreja besprijekorno spaja slavu iz prošlost s budućim težnjama da se ponovno ispiše povijest, sa živopisnim prijelazom od boje Heritage Navy Blue pa do boje nazvane New Era Williams. Crveno-bijela pruga reflektira Williamsov položaj britanske ikone, a inspirirana je povijesnim bolidima od FW10 kojeg su 1985. vozili Nigel Mansell i Keke Rosberg pa do bolida FW19 s kojim je do slave upravljao Jacques Villeneuve.”

Williams Racing FW46 Formula 1 World Championship
Season Launch Studio Shoot, 5th February 2024, Grove, Wantage, England
Williams Racing FW46 Formula 1 World Championship
Season Launch Studio Shoot, 5th February 2024, Grove, Wantage, England

“Značajno je postignuće otkriti našu livreju za 2024. na lokaciji kao što je New York. Bolid FW46 je u fokusu naše momčadi sad već puno mjeseci i još se uvijek ulaže izvanredan trud svih u Groveu, kako bismo završili našu jurilicu za ovu godinu.”

“Želimo nadograditi naš uzlet iz prošle sezone. Imamo vozačku postavu s Alexom i Loganom, koja je sposobna konstantno se boriti za bodove i pomoći u našem razvoju za budućnost. Otkad sam došao u Williams Racing prije godinu dana, svjedočio sam kako je ovaj tim zajedničkim snagama savladao brojne izazove i osvojio sedmo mjesto konstruktorskog poretka, što je bilo od velikog značaja za sve uključene. Pokazali smo svijetu da gradimo temelje za daljnji napredak”, poručio je šef momčadi James Vowles.

Alex Albon (THA) & Logan Sargeant (USA) Williams Racing FW46 Formula 1 World Championship
Season Launch Studio Shoot, 5th February 2024, Grove, Wantage, England

Alexander Albon posebno se iskazao prošle sezone, osvojivši za svoju momčad 27 od ukupno 28 prikupljenih bodova. Sedam puta je uspio završiti utrku među deset najboljih, a često je briljirao u kvalifikacijama i oduševljavao navijače.

“Nakon vrlo pozitivne godine, nadamo se da ćemo graditi na našem napretku ostvarenom u 2024., marljivo radeći kako bismo napravili neke dobre iskorake. Tražili smo puno od tima i tvornice, da dovedu ovaj bolid tamo gdje treba biti, a također smo malo promijenili filozofiju samog bolida. Zanima me možemo li time poboljšati neke karakteristike koje su bolidi ove momčad povijesno imali. Bit će potrebna prilagodba stila vožnje, ali uvjeren sam da će to biti promjena na bolje”, izjavio je Albon.

Osvajanjem desetog mjesta na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi SAD-a, Logan Sargeant postao je prvi Amerikanac koji je osvojio bodove u Formuli 1 nakon 30 godina. Momčad je dugo vagala oko njegovog statusa pa mu naposljetku odlučila produljiti ugovor za još jednu sezonu.

“Nakon otkrivanja ove sjajne livreje, jedva čekam sjesti za volan bolida FW46 i nastavim se razvijati kao vozač. Imao sam produktivnu predsezonu koja mi je omogućila da se fizički i psihički pripremim za nadolazeću godinu. Iskoristio sam vrijeme za osvrt na svoju debitantsku sezonu, u kojoj je bilo puno naučenih lekcija i stečenog iskustva koje mi može samo koristiti na ulasku u ovu novu sezonu”, rekao je Amerikanac.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Dobro izgleda, plava boja je i dalje dominatna, na nekim mjestima je “ogoljen”,valda da bude lakši. Nadam se da če osvojiti više bodova nego lani.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x