Oktanski spektakl “priko Krke”: Ponovno monstrumi na četiri kotača

Bongo Monsters okupit će 60 vozača iz 11 zemalja, u automobilima s 250 i više „konja“ pod poklopcem motora, a predvodi ih peterostruki europski prvak.

SKRADIN –  Europsko automobilističko prvenstvo na brdskim stazama zaključeno je u Buzetu prije mjesec dana, a hrvatsko proteklog vikenda u Dubrovniku. Dio automobilista još nije zaključio s nastupima. Treću godinu za redom, u listopadu, stiže još jedna oktanska poslastica, zahvaljujućientuzijazmu oktanskih zanesenjaka šibenskog Autokluba „Mihovil“, čija je organizacijska putanja posljednjih sezona  uzlazna. Ovog vikenda, od 13. do 15. listopada priređuju „Bongo – 3. Hill Climb Monsters Skradin 2023.“, međunarodni automobilistički show u Skradinu, na znanoj brdskoj stazi što, praktično iz centra gradića, vodi „priko Krke“ u brdo, do Lozovca. Imenom manifestacije, koja je prve godine okupila 40 vozača iz pet zemalja, druge 39 iz devet, željelo se odati priznanje jednom vrhunskom vozaču, mađarskom internacionalcu i hrvatskom prvaku Istvanu Kaveczu, nadimkom Bongo, koji je branio boje AK Dubrovnik Racing, a napustio nas prije nepune četiri godine, nakon borbe sa zloćudnom bolešću. Ove se godine očekuje rekordan nastup 60 vozača iz 11 zemalja, među kojima su 22 hrvatska.

Utrka je zamišljena kao okupljanje vozača koji voze same „monstrume“, svojevrsna čudovišta koja pod poklopcem motora kriju veliku snagu, isključivo 250 i više „konja“, ma koliko god se izvana to na nekima ne vidi. Raspoređeni su u sedam grupa, ovisno o motorima, konjskim snagama, pogonima ili kubikaži. Bit će automobila turističke Kategorije I, ali i 16 različitih formula i prototipova Kategorije II. Ove se godine vozi na stazi dugoj 3.250 metara.

Posebnu pozornost izaziva niska trofejnih automobilističkih asova, samog vrha europskih ljestvica najboljih, višestrukih državnih prvaka u svojim zemljama, pobjednicima i rekorderima nebrojenih utrka, kupova, prvenstava. Elitu predvodi, među četvricom sudionika ove sezone deset najboljih u Europi, peterostruki prvak Starog kontinenta Talijan Christian Merli koji će se oprobati u novom prototipu Osella 2L Turbo, a tu su Nijemac Alexander Hin (Osella FA30), te Talijani Renzo Maria Napione u Formuli Reynard 01 i Fausto Bormolini (formula Reynard K02).

Matija Jurišić (desno) pored novog automobila Peugeot 308 TCR (foto fb M.J.)

DOMAĆI ADUTI SZASZ, PEREKOVIĆ, PULIĆ I JURIŠIĆ

Dobar se rezultat može očekivati i od višestrukog hrvatskog prvaka Kategorije II, člana dubrovačkog ekipnog prvaka Mađara Laszla Szasza u Formuli Reynard  2KL Zytec.

Viceprvak FIA Grupe 2 Poljak Karol Krupa (Škoda Fabia CT9) i sunarodnjak mu Michal Ratajczyk (Mitsubishi Lancer Evo X), prošlogodišnji pobjednik utrke skupine automobila iz Kategorije I, legendarni Austrijanci Felix Pailer (Lancia Delta Integrale Evo) i Helmut Maier (VW Golf), prošlogodišnji europski prvak Crnogorac Vasilije Jakšić (Hyundai i30 TCR), Mađar Peter Szepesi (BMW E30 320 IS), treći FIA Grupe 4, tek su neka od atraktivnijih imena koja će se boriti za trofeje. No, niti lista hrvatskih asova nije zanemariva. Zagrepčanin Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX) u dva je dosadašnja Bongo Monstersa imao najbolji rezultat domaćih vozača, prve godine pobjednik skupine Kategorija I, a ove godine treći FIA Grupe 1 Europskog prvenstva, najtrofejniji hrvatski automobilist i legenda trkaćih staza Dubrovčanin Niko Pulić, ovog puta opet u novom automobilu Seat Cupra, te tek u drugom domaćem nastupu ove sezone 20-godišnji Riječanin Matija Jurišić koji bi trebao isprobati svoju „novu pilu“ Peugeot 308 TCR, koji je pristigao u Rijeku prije pet dana. Protekle dvije godine na ovom je natjecanju bio najbržim juniorom, ali i pobjednikom grupe za volanom Audija A4 STW.

Ukupne pobjede su do sada, na stazi duljine 3.387 metara pripale Talijanima, prve godine Federico Liber (formula Gloria C8P Evo) rekordom 1:29,608 minuta (prosjek 132,577 km/sat), a prošle Robin Faustini (Osella FA30) novim rekordom 1:24,471 minut (140,639 km/sat).

Verifikacija vozača i tehnički prijam vozila odvijat će se već u petak 13.listopada od 16 do 19 sati u Parku vozača i uredu natjecanja, dok je subotnji dan rezerviran za treninge, prvo slobodni od 10,30 sati, a potom dva službena od 13 sati. U nedjelju će se, s početkom od 10,15 sati, voziti dvije službene vožnje, čija se vremena zbrajaju za  konačni redoslijed.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x