Vowles: Nećemo žrtvovati budućnost da bismo ubrzali ovaj bolid za milisekundu

Novo vodstvo Williamsove momčadi ima jasno definirane ciljeve – postaviti temelje za bolju budućnost momčadi iz Grovea. Stoga, James Vowles naglašava da bi bilo pogrešno žrtvovati dugoročni napredak cijele momčadi zbog razvoja ovogodišnjeg bolida.

Williams je F1 momčad bogate prošlosti, s čak devet titula svjetskog konstruktorskog prvaka. Međutim, to je davna prošlost. Posljednji od tih naslova osvojen je još 1997. godine. Pogledamo li zadnjih pet godina, ekipa iz Grovea četiri je prvenstva okončala na posljednjem, desetom mjestu u poretku konstruktora.

Ipak, od dolaska američkih investitora iz Dorilton Capitala i preuzimanja momčadi od obitelji Williams, stvari se korak po korak stabiliziraju i bolidi Williamsa trenutačno nisu ni približno onako nekonkurentni, kao što je to bio slučaj 2020. godine. Trenutno su u prvenstvu sedmi, ispred Haasa, Alfa Romea i AlphaTaurija. Posebno dobro vozi Alexander Albon, koji je s bolidom FW45 ostvario zapažene rezultate poput sedmog mjesta u Kanadi i osmog u Velikoj Britaniji.

Od ove godine ulogu šefa momčadi obnaša James Vowles, koji je doveden iz Mercedesa. Njegova je zadaća posložiti strukturu unutar momčadi i osigurati bolju budućnost. On pak, u razgovoru za Motorsport.com, govori baš o važnosti dugoročnog planiranja i izražava stav da aktualna sezona za Williams jednostavno ne smije imati preveliku važnost.

“Ova godina nije moj predmet interesa. Nije čak ni iduća. U mom je interesu postaviti na pravo mjesto strukturu i sustav momčadi za ’25, ’26 i dalje. Razlog zašto ja to objašnjavam cijeloj organizaciji i govorim svima javno je sljedeći: Tako se lako izgubiti u trenutku u Formuli 1 i napraviti sve što se može da bi aktualan trenutak bio bolji. No, ako zbog toga žrtvujete čak i sasvim malo onoga što ćete dobiti u budućnosti, onda radite pogrešnu stvar.”

“Ono u čemu je ova momčad bila vrlo dobra puno godina je baš stavljanje fokusa na sada. To vas čini dobrima u vrlo kratkom vremenskom periodu, a onda idete unatrag. Ako radite vrlo, vrlo dobar posao dugoročno, onda vas očekuje skok. I taj skok će vas uzdići na jedan duži period”, govori Vowles.

Bolid Williamsa najbolje funkcionira na brzim stazama, tako da u Groveu ipak računaju na još neke dobre nastupe u ovoj sezoni. Velika su očekivanja od utrke u Monzi, a odgovarati bolidu FW45 mogla bi i nova ulična staza u Las Vegasu.

“S bolidom koji imamo u svakom ću trkaćem vikendu pokušati napraviti najbolje, kao što će i cijela momčad s ciljem osvajanja svakog mogućeg boda. To ne isključujemo, ali ako me dovedete u priliku birati između dobivanja milisekunde na ovogodišnjem bolidu i investiranja u budućnost, vrlo je jasna odluka kojim putem treba krenuti”, naglašava Vowles.

Williams u 2023. ima 11 osvojenih bodova, a sve ih je zaradio Albon, dok rookie Logan Sargeant još čeka na svoj prvi plasman u prvih deset.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Ako gledate na milisekunde,onda ste više nego očajni. Bolid je malo bolji nego lani,ali to je sve daleko od idealnog,ako ste zadovoljni sa mrvicama,ondsa tu nešto ozbiljno ne štima.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x