Na Malački nastavljeno prvenstvo na brdu: Szasz i Dimitrijević lakoćom do pobjeda

U više konkurencija nastupila 94 vozača iz sedam zemalja.

TROLOKVE – Očekivani rezultati, barem onih najbržih, obilježili sumeđunarodnu brdsku automobilističku utrku „26. Nagrada Radošić-Malačka – Sv.Dujam 2023.“, u organizaciji Splitskog autokluba. Bila je to četvrta utrka sezone, a uz bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske, za sportska i povijesna vozila, upisana je i u kalendar FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, te Prvenstvo Regije Jug HAKS-a na brdskim stazama i Kup Hrvatske povijesnih automobila -kategorija Točnost. Nastupila su ukupno 94 vozača iz sedam zemalja, uz Hrvatsku, sve iz našeg okruženja.

Mađar Laszlo Szasz, trofejni automobilist Autokluba Dubrovnik Racing, u formuli Reynard 2 KL Zytec, očekivano je slavio još jednom, jedanaestom pobjedom u nizu ostvarivši tijekom druge bodovne vožnje, na stazi dugoj 4.100 metara najbolje ovogodišnje vrijeme 2:09,654 minuta, uz prosjek 113,841 km/sat. Do drugog mjesta ukupnog poretka stigao je Splićanin Petar Dajak (AK Split Motorsport) u još jednoj formuli Renault Tatus 2.0, zaostavši za pobjednikom, u dvije vožnje, 11,725 sekundi.

Trećim je najboljim rezultatom dana, ujedno pobjedničkim u Kategoriji I, Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) svojim Seat Leonom stigao do pete pobjede na Malački, a time s četiri trijumfa ove sezone u Prvenstvu Republike Hrvatske učvrstio vodeću poziciju s maksimalnim brojem bodova. Rezultatski gledano, Malačka je bila repriza netom održane utrke u Skradinu, pa su tako na pobjedničkom, postolju uz Dimitrijevića u Kategoriji I, ujedno pobjednika PH Grupe 1, stajali Dubrovčanin Niko Pulić (AK Konavle), koji je i pobjednik PH Grupe 2 ispred znatno mlađeg, ali ove sezone izvrsnog istarskog vozača iz Lupoglava (pored Buzeta), člana AK Opatija Nina Andrejevića. Pulić je vozio Smart Turbo, a Andrejević Fiat Punto, izravni su rivali u Grupi 2, a slijedeću trku dočekuju s tek dva boda razlike u korist Andrejevića.

DEJAN DIMITRIJEVIĆ (AKK Fly with Kolman Zagreb) snimio M. Krpan

NAJBOLJI IZ DUBROVAČKOG OKRUŽENJA

Među prvom desetoricom Kategorije I, praktički već uobičajeno, našla su se još trojica pobjednika pojedinih grupa hrvatskog prvenstva osnovom raspoređivanja vozila po „performance factoru“, posebnom formulom izračunate klasifikacije sportskih automobila.

Četvrtu poziciju, time i pobjedu Grupe 3, osvojio je Istrijan Marino Poropat s Renault Cliom , u brdskom prvenstvu vozač AK Dubrovnik Racinga. Slijedili su ga suparnici iz iste grupe Boris Katić (KK Rijeka, Citroen Saxo) i Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka, VW Polo). Sedmo je mjesto do pobjede  Grupe 4 dovelo Ivana Pulića (AK Konavle, Seat Ibiza), dok je pobjedu Grupe 5 na osmom mjestu Kategorije I obilježio i treći istarski as Puljanin Saša Radola (AK Dubrovnik Racing). Kada je o pobjednicima grupa riječ preostaje još Grupa 6 koju je i ovog puta u svoju korist sa Škoda Octaviom dobio Deni Kmetović (AK Župa Dubrovačka), plasiravši se na 26.mjesto ukupnog poretka PH Kategorije I.

Vodeću poziciju u konkurenciji ekipa klubova novom su pobjedom za tri boda poboljšali višestruki državni prvaci vozači AK Dubrovnik Racing zahvaljujući plasmanima Poropata, Radole i Szasza. Drugi su bili automobilisti AK Konavle (Niko i Ivan Pulić te Božo J.Bartulović), dok je trećim mjestom AK Župa Dubrovačka (Barović, Kmetović, Seferagić) za deset bodova smanjila razliku prema tri vodeće ekipe Prvenstva.

Rezultati – grupe:
Grupa 1 1. Dimitrijević, 2. Milković (AK Dubrovnik Racing);
Grupa 2 1. N. Pulić, 2. Andrejević, 3. G. Deak (AK Konavle);
Grupa 3 1. Poropat, 2. Katić, 3. Seferagić;
Grupa 4 1. I. Pulić, 2. I. Batalić (Splitski autoklub), 3. C. Jaketič (AK Vrbovsko Racing);
Grupa 5 1. Radola, 2. Medić (AK Solin), 3. Petrov (AK RTZ Zadar);
Grupa 6 1. Kmetović, 2. Božičević (AK RI autosport), 3. Gavranović (AK Dubrovnik Racing).

U klasi 4B pobjednik je Ivan Batalić, klasi 5B Stipe Medić, a 6B Marijo Barović.

Od vozača iz inozemstva najbolji je rezultat, četvrto mjesto ukupnog poretka, polučio Uroš Brkić iz Srbije s prototipom Norma M20F.

U Prvenstvu povijesnih automobila (sport) ukupni pobjednik je Dorijan Kljun iz AK Rijeka, ovog puta s Opel Kadettom, ispred Hrvoja Ćubelića (AK Opatija, Renault 5 GT Turbo) i Adisa Abdića (AKK Rogoznica, VW Golf I). Uz Kljuna i Ćubelića pobjednici klasa su i Matija Režić (AK Opatija, Fiat Abarth 1000) i Andro Šimunić (AKK Rogoznica, Škoda Favorit), dok je među ekipama prvi AKK Rogoznica, ispred AK Opatija i AK Rijeka.

Kup Hrvatske povijesnih automobila, kategorije Točnost vozi se u različitim disciplinama, a ovog puta, na brdskoj stazi Malačka, najviše razloga za slavlje imao je Marin Grljušić iz AK Pelješac racing pobijedivši u ukupnom poretku, konkurenciji juniora, a u tandemu s trećeplasiranim Josipom Prizmićem i u ekipnoj konkurenciji. Drugi ukupnog poretka bio je Damir Bedalov (Splitski autoklub).

Hrvatsko prvenstvo nastavlja se kroz dva tjedna, 29. Nagradom Stubičkih Toplica što je u vikendu 30.lipanj-2.srpanj, na stazi sa zagorske strane Medvednice  i startom iz Pila, organizira zagrebački Autoklub Delta.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x