Honda potvrdila povratak u Formulu 1 kao dobavljač motora Aston Martina

Službeno je potvrđena suradnja F1 momčadi Aston Martina i Honde kao proizvođača pogonskih jedinica. Suradnja će startati sa sezonom 2026. kad u Svjetskom prvenstvu na snagu stupe nova pravila vezana za motore.

Japanski proizvođač nastavlja sa svojim toplo-hladnim odnosom prema Formuli 1. Nakon osvajanja vozačkog Svjetskog prvenstva s Maxom Verstappenom i Red Bullom 2021. godine, Honda je objavila povlačenje iz Formule 1. Ipak, suradnja s Red Bullom nastavljena je kroz Hondinu potporu s pogonskim jedinicama, a ta će potpora potrajati do kraja 2025.

Red Bull će se potom okrenuti svom novom partneru, američkom Fordu, dok je Honda službeno potvrdila svoj povratak u F1 u svojstvu tvorničkog proizvođača motora, a te motore koristit će Aston Martin od 2026. Momčad iz Silverstonea do tada će surađivati s Mercedesom, koji će ih nastaviti opskrbljivati pogonskim jedinicama, mjenjačima i stražnjim ovjesom.

Nova pravila za pogonske jedinice, koja će se početi primjenjivati 2026. godine podrazumijevaju korištenje 100 posto održivih goriva te stavljaju dodatni naglasak na korištenje električne snage, a to se poklapa s ciljevima Hondinog automobilističkog odjela i zato su se Japanci odlučili vratiti u F1.

“Jedan od ključnih razloga za našu odluku o prihvaćanju novog izazova u F1 je taj da vrhunska svjetska trkaća serija želi postati samoodrživa, što ide ruku pod ruku sa smjerom u kojem Honda cilja, prema ugljičnoj neutralnosti. Stoga, ovaj će projekt biti platforma koja će olakšati razvoj naših tehnologija elektrifikacije.”

“Honda je tvrtka koja ima povijest rasta prihvaćajući izazove i pobjeđujući na utrkama svjetskog ranga. S novim propisima za 2026., ključ za pobjede bit će kompaktan, lagan električni motor velike snage, s baterijom visokih performansi koja može podnijeti visoku i brzu izlaznu snagu, kao i tehnologija upravljanja energijom.”

“Honda i naš novi partner, Aston Martin F1 tim, dijele isti iskreni stav i odlučnost za pobjeđivanjem, tako da ćemo, počevši od sezone 2026., raditi zajedno i boriti se za naslov prvaka kao Aston Martin Aramco Honda.”

“Honda ima najveće poštovanje prema FIA-i, koja je donijela hrabru odluku o uvođenju ovih novih i izazovnih propisa kako bi osigurala održivost trkaćih aktivnosti i globalnog okruženja, kao i prema Grupi Formule 1, koja povećava vrijednost F1 branda i osigurava razvoj F1 kao najprestižnijeg automobilističkog utrkivanja na svijetu.”

Toshihiro Mibe, CEO Honde

Vlasnik Aston Martina Lawrence Stroll rekao je: “Dijelimo zajednički nagon, odlučnost i neumoljivu ambiciju za uspjehom na stazi. Honda je globalni titan i njen uspjeh u motosportu je dugotrajan i nevjerojatno impresivan.”

Hondi će ovo biti peta era u Formuli 1, a za sada nije u planu opskrbljivanje motorima bilo koje druge momčadi osim Aston Martina.

“Usred velikih promjena u našem poslovanju i automobilističkom okruženju koje vodi prema prijelazu na ugljično neutralno društvo, ponovno smo uspostavili HRC kao optimalnu platformu za održavanje i daljnji razvoj automobilističkih aktivnosti s Hondinom snagom. Uspostavit ćemo održive operativne strukture za naše trkaće aktivnosti i nastaviti pružati uzbuđenje navijačima diljem svijeta.”

Koji Watanabe, predsjednik Honda Racing Corporationa

Hondina prva era u Formuli 1 trajala je od 1964. do 1968. Nakon toga, u periodu od 1983. do 1992. Honda je opskrbljivala svojim motorima momčadi Spirit, Williams, Lotus, McLaren i Tyrell. Japanski se proizvođač vratio u natjecanje 2000. i dobavljao motore momčadi BAR, a onda od 2006. do 2008. imao je svoju tvorničku momčad. Četvrta era započela je 2015. obnavljanjem suradnje s McLarenom, no ta je epizoda neuspješno završila i Honda je već 2018. udružila snage s Red Bull Racingom. Kao proizvođač motora Honda ima šest konstruktorskih i šest vozačkih titula.

Pretplati se
Obavijesti o
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Medimurec013

Znači, Alonso vozi za njih zadnje do 2025?
Ne znam je li mu Honda oprostila ono “GP2 engine… GP2 engine…”
Mada, ako su špekulacije istinite o Hamiltonu i Ferrariju, može li on biti novi br. 1 u Mečki?

Yukihonda

nadam se da ću dovoljno dugo poživiti i svjedočiti ovome uspjehu… Aston Honda… Honda zauvijek!

Gigi

Za koga ces navijat? Alonsa ili Verstapena?

Yukihonda

Za Hondu i tko god sjedio za volanom… mada nisam ljubitelj britanske auto industrije a niti Alonsa… Maxa je za mene vozač staroga kova u novoj generaciji bar za sada zbog toga ga cijenim… ..

4matic

Nismo mi “te” sreće 😁😁😁

Yukihonda

👍

schumy

To je “hoću-neću-hoću, to je bolo noću, sad je zgoda prava – svaka duša spava…..”
To je tvoja hondica, malo hoću, pa malo neću pa hoću, pa -neću…..
Ovo joj je 5 puta da ulazi, 4 puta je izašla, ali vlak se nastavlja – Aston Martin će izvisiti sigurno!!!

Yukihonda

…. do tada 2026god…što će se desiti sa preobraćenim Alonsom… Honda – Alonso????Suzuka…tim radio izvinjavam se Japancima za ishitrenu izjavu…ili možda neće više sjediti za upravljačem Honda Astona što mislite????

Yukihonda

Aston Martin i Honda što mislite gdje će završiti????

schumy

Polako se u crkvi prdiii….

Yukihonda

Gde si didek😜👍??

Related Posts
11
0
Would love your thoughts, please comment.x