U Makarskoj otvorena domaća brdska sezona: Dimitrijeviću pobjeda i novi rekord

Nastupilo je 80 vozača u više konkurencija, a Dimitrijević je ispravio prošlogodišnji propust odustajanja i novim rekordom staze 2:16,220 minuta stigao do pobjede.

MAKARSKA –  Zagrebački automobilist i branitelj naslova državnog prvaka Kategorije I Dejan Dimitrijević, iz AKK Fly with Kolman, pobjednik je “2. Nagrade Biokova 2023.”, prve utrke na brdskim stazama ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske što je održana u organizaciji AK Makarska. Bodovano je PH Kategorije I, PH povijesnih automobila, Prvenstvo Regije Jug HAKS-a, kao i Kup RH povijesnih automobila – kategorije Točnost.

Dimitrijević i njegov tim imali su pune ruke posla. Na Seat Leonu pojavili su se tehnički problemi koje je iskusna ekipa mehaničara otklonila u višesatnom noćnom radu poslije treninga koje su za dobra vremena iskoristili istarski automobilisti, ove sezone obojica u redovima višestrukih državnih prvaka AK Dubrovnik Racing, prvo Marino Poropat (Renault Clio), a potom u drugom treningu Saša Radola (Honda Civic TypeR). Time su pokazali da će biti pravi takmaci Dimitrijeviću za pobjedničko postolje ako se popravljenim automobilom vrati na stazu.

MARINO POROPAT (AK Dubrovnik Racing) snimio M. Krpan

Treninzi su voženi po sunčanom i suhom vremenu, dok je veći dio bodovnih vožnji protekao po mokroj stazi ili nedovoljno osušenoj. Prvu je vožnju dobio Saša Radola, s nepunu sekundu prednosti ispred Poropata, dok je Dimitrijević zaostajao 1,215 sekundi. No, u drugoj je bilo “biti ili ne biti”, Dimitrijević je pokazao tko je pravi majstor ako ima sreće i s tehnikom, odvezao dionicu dugu 4.436 metara, s usponom na Biokovo od 4,58 posto, novim rekordom staze 2:16,220 minuta i prosjekom 117,233 km/sat, te time u konačnici bio za 1,507 sekundi bolji osvojivši ukupnu pobjedu ispred Poropata, dok se Radola morao zadovoljiti trećim mjestom “generalke” uz zaostatak 2,633 sekunde.

Svaki od njih pobjednik je svoje grupe automobila Dimitrijević prve, Poropat treće, a Radola pete, ujedno i klase 5a. Među prvih deset još su dvojica pobjednika u grupama: četvrtim mjestom ukupno Nino Andrejević (AK Opatija) u Fiat Puntu i petim mjestom Filip Magdić (AKK Fly with Kolman) koji je sa VW Golfom 1 slavio u grupi 4 i klasi 4b. Pobjeda Grupe 6, te klase 6a pripala je Riječaninu Marinu Božičeviću (AK RI autosport) koji je Peugeotom 106 bio 12. ukupno.

SAŠA RADOLA (AK Dubrovnik Racing) snimio M. Krpan

Klasu 4a osvojio je Ivan Pulić (AK Konavle, Seat Cupra), klasu 5b Robert Polić (AKK Rogoznica, Honda Civic), a klasu 6b J. Božo Bartulović (AK Konavle, Peugeot Rally 1.3), ujedno i najuspješniji junior na utrci. Najuspješnijom vozačicom proglašena je Andrea Čutić (AK Ragusa Racing, Peugeot 106). U konkurenciji 19 klubova bodovno izjednačene bile su dvije ekipe, ali prvo mjesto pripalo je AK Dubrovnik Racing, ispred AK Konavle, dok su vozači AKK Fly with Kolman bili treći.

U konkurenciji Brdskog prvenstva povijesnih automobila ukupnu pobjedu i prvo mjesto klase 3 ostvario je Adis Abdić (AKK Rogoznica, VW Golf 1) ispred Lea Černija (AKK Potkoš Fužine, Fiat Ritmo), dok je trećim mjestom Andro Šimunić (AKK Rogoznica, Škoda Favorit) bio prvi klase 2. Ekipnu pobjedu polučili su vozači AKK Rogoznica.

Prvu ovosezonsku pobjedu ukupnog poretka i konkurencije juniora u Kupu RH  povijesnih automobila kategorije Točnost ostvario je Duje Prižmić (AK Pelješac racing, Suzuki Swift 1.3 Gti). Drugi je bio Damir Bedalov (Splitski autoklub, Ford Fiesta XR2i), a treći Anto Prnić (AK Pelješac racing, Porsche 944), čiji je klub bio najuspješnija ekipa.

Slijedeća brdska utrka za bodove PH je gostovanje u Crnoj Gori kada se 14.svibnja vozi nadomak Kotora.

Autor: Miroslav Krpan

Nagrada Biokova drugu godinu za redom (snimio M. Krpan)
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x