Prilikom testiranja za WRC Croatia Rally u nesreći smrtno stradao irski relijaš Craig Breen

Veliko je uzbuđenje vladalo pred početak trećeg izdanja WRC Croatia Rallyja, no nažalost tjedan dana prije starta natjecanja dogodila se nesreća s tragičnim posljedicama. Prilikom testiranja u Hrvatskome zagorju u nesreći je smrtno stradao irski vozač Craig Breen.

U četvrtak 13. travnja oko 12:40, tijekom održavanja trening vožnje za WRC Croatia Rally, došlo je do slijetanja vozila s lokalne ceste u mjestu Lobor, nedaleko Zlatara. PU krapinsko-zagorska izvjestila je kako je vozač prednjim lijevim dijelom svog automobila udario u drveni stup te na mjestu smrtno stradao, dok je suvozač prošao bez ozljeda.

Kasnije je službeno potvrđeno kako se radi o Ircu Craigu Breenu, vozaču tvorničke momčadi Hyundai Hyundai Shell Mobis World Rally Team. Njegov suvozač James Fulton nije ozlijeđen u ovoj nesreći.

“Hyundai Motorsport s velikom žalošću potvrđuje da je vozač Craig Breen izgubio život prilikom nesreće koja se dogodila na testiranju uoči Croatia Rallyja. Suvozač James Fulton nije ozlijeđen u incidentu koji se dogodio malo nakon podneva po lokalnom vremenu. Hyundai Motorsport upućuje iskrenu sućut Craigovoj obitelji, prijateljima i njegovim brojnim navijačima. U ovom trenutku neće biti dodatnih komentara ovog slučaja”, objavio je Hyundai na svojim službenim kanalima.

Craig Breen bio je vrlo iskusan relijaš. Rođen je 2. veljače 1990. godine, a s devet se godina počeo natjecati u kartingu. U svijet relija zakoračio je 2007., a na svjetskoj se sceni prvi put pojavio dvije godine kasnije. Kroz godine natjecao se u Europskom i u Svjetskom rally prvenstvu. Vozio je za Ford, Peugeot, Citroen i naposljetku Hyundai. U Europskom prvenstvu osvojio je drugo mjesto u ukupnom poretku 2015. godine, dok mu je najbolji plasman u WRC-u sedmo mjesto iz prošle sezone. Nastupio je i na prethodna dva izdanja Croatia Rallyja – zauzeo je osmo mjesto 2021. i vrlo dobro četvrto mjesto prošle godine.

Povodom Breenove smrti oglasio se i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije, Mohammed Ben Sulayem: “U ime FIA-e izražavam iskrenu sućut obitelji i prijateljima Craiga Breena nakon njegove smrti u nesreći prilikom privatnog testiranja. Naše su misli i molitve s njegovima voljenima, ali i cijelom rally zajednicom u ovom teškom trenutku.”

Neposredno nakon ovog tragičnog događaja postavlja se jako puno pitanja jer smrtni slučajevi na ovoj najvišoj razini automobilizma postali su prava rijetkost. WRC automobili izuzetno su sigurni i mogu pretrpjeti silovite udare te pritom zaštititi posade od težih ozljeda. Posljednji smrtni slučaj na jednom WRC natjecanju dogodio se 2006. godine kad je na Rallyju Catalunya stradao njemački suvozač Jörg Bastuck.

Javnosti su se na izvanrednoj konferenciji za medije obratili predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner i predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

“Nažalost, okupili smo se ovdje zbog tragičnog događaja koji se dogodio danas na treningu, na neslužbenom dijelu prije samog WRC Croatia Rallyja. Došlo je do izlijetanja i nesreće u kojoj je preminuo irski vozač, irski prvak i svjetski prvak u Super 2000 kategoriji prije desetak godina, Craig Breen. Trenutno traje policijski izvid i prema informacijama koje imamo, obavit će se obdukcija pa ćemo vam tek tada moći reći koji je točan razlog smrti. Naš sport je prekrasan, ali je i opasan. Rijetko se događaju ovakve tragične stvari. Službeno se na WRC-u od 1986. nikad nije dogodilo nešto slično ovome. Žao nam je da se dogodilo kod nas i u ime svih iz organizacije relija želimo izraziti duboku sućut obitelji i prijateljima Craiga Breena te svim njegovim fanovima”, rekao je Šaškin.

“Sve nas je presjekla ova šokantna, tragična vijest danas. Craig Breen, vrhunski sportaš i jedan od uzora u svijetu autosporta, izgubio je život na području Hrvatske. U ovom trenutku traje istraga. Traje istraga i Međunarodne automobilističke federacije FIA-e, koje smo mi član kao Hrvatski auto i karting savez, nadležan za provođenje kompletnog autosporta na teritoriju Hrvatske. Naravno, nastojimo povezati svi zajedno što se točno dogodilo, ali upravo sve naše stručne istrage idu u smjeru sprečavanja ovakvih slučajeva i da bude što manje fataliteta na našim natjecanjima i na događajima koji prate ta natjecanja. Nažalost, ovo su stvari koje se u našem sportu događaju. Izražavam sućut obitelji Craiga Breena, našim kolegama iz irskog saveza i čitavoj zajednici autosporta. Zaista smo duboko potreseni ovakvim šokantnim događajem”, izjavio je Štetner.

Putem društvenih mreža od Craiga se opraštaju brojni vozači i automobilističke organizacije.

Naslovna fotografija: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Počivao u miru…bio je borac,pravi Irac.

147 kt

😥 R.I.P.

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x