Starta hrvatsko automobilističko prvenstvo: Uz četiri karlovačke rijeke 65 posada

Drugo izdanje “Quattro river rallyja Karlovac 2023.” otvara novu domaću bodovnu sezonu, a među 65 posada 15-ak su sudionici i WRC-a.

KARLOVAC – Automobilističko Prvenstvo Republike Hrvatske počinje ove godine prvog travanjskog vikenda drugim izdanjem međunarodnog “Quattro river rallyja Karlovac 2023.” u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta i uz suorganizaciju domicilnog Autokluba “Četiri  rijeke”. Osnaženi pozitivnim ocjenama i dojmovima prošlogodišnje manifestacije kojom se rally, nakon niza godina, na velika vrata vratio na karlovačko područje, organizatori, podržani i potpomognuti brojnim jedinicama lokalne uprave i turističkim zajednicama kroz koje manifestacija svojim programom tijekom tri dana prolazi, ovogodišnju su programski obogatili, kako na odabiru dionica brzinskih ispita, tako i zabavnim i turističkim sadržajima, a po svemu sudeći dobar se glas daleko čuje. To se odrazilo i na broj prijava kojih je ove godine trećinu više, stiže 65 posada iz 13 europskih zemalja. Svemu je doprinijela i činjenica kako se dio brzinskih ispita, gotovo petina dionica, vozi i u okviru WRC Croatia rallyja koji je jednim dijelom orijentiran na šire karlovačko područje. Upravo zato, među 65 posada njih 15-ak odlučilo se za nastup i “lagani” trening kako bi upoznali “iz prve ruke” draži hrvatskog asfalta u “50 nijansi”.

Karlovački rally nazvan “četiri rijeke”, kojima se ovaj povijesni grad ponosi, svojim dionicama, ali i imenima brzinaca povezuje upravo Koranu, Kupu, Dobru i Mrežnicu. Rezultati se boduju za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske, Alpe Adria rally Cup i Trophy, te Otvoreno prvenstvo Zagreba (rally II kategorije Regije Sjever HAKS-a). Na listi prijava, za domaće bodove, borit će se 37 posada iz 16 klubova, a karlovački je prvi od sedam rallyja u Kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza za domaće prvenstvo.

Lidersku poziciju ima jedna od ponajboljih posada skupine WRC-2 britansko-irski tandem Gus Greensmith-Chris Patterson sa Škoda Fabiom RS Rally2. U identičnom automobilu nastupa pod neutralnom zastavom i Rus latvijskog porijekla Nikolay Gryazin uz suvozača Konstantina Aleksandrova. Među prvih deset startnih brojeva su još četvorica sudionika hrvatskog WRC-a, Mađar Norbert Herczig (Škoda Fabia Rally2 Evo), Slovenac Rok Turk (Hyundai i20 1.6), Slovak Vlastimil Majerčak (Ford Fiesta Rally2) i Talijan Mauro Miele (Škoda Fabia RS).

Hrvatske posade sa brojem 5 predvodi branitelj naslova najboljeg relijaša sezone 2022. hrvatskog prvenstva, najtrofejniji domaći rally vozač Juraj Šebalj koji se ove godine vratio u nekad matični mu AK Delta, a sa suvozačem Marijanom Stublićem vozi Toyotu Yaris GR. Na startu nove sezone nema drugo i trećeplasiranog iz prošlogodišnjeg PH Viliama Prodana i Austrijanca Alfreda Kramera juniora. Za Prodana se zna da ove sezone nastupa u okviru otvorenog Prvenstva Slovenije. Hrvatsko prvenstvo moglo bi ove sezone biti krajnje zanimljivo, kako u pojedinačnom poretku, tako i ekipnom, gdje, ne samo brojem, već vozačkim kadrom odskaču AK Delta Zagreb, AK Opatija Motorsport, AKK Sveta Nedelja i AK Delta sport Zagreb.

Rally karlovačke „četiri rijeke“ pun je pitoresknih krajolika kojima prolazi. U subotu 1.travnja, od 9 do 12 sati, na području Novigrada na Dobri, vozi se “shakedown” duljine 4,50 km kao posljednja proba pred nastup. Ceremonijalni start je u centru grada, u Ulici Stjepana Radića  od 14 sati, dok se prvi pravi BI Korana vozi gradskim ulicama sa startom u 16,14 sati i kreće od gradske sportske dvorane. Novost ovogodišnjeg izdanja je nova dionica BI Rastoke (5,60 km) u smjeru Slunja sa startom sat kasnije, a potom povratak u Karlovac i novih 2,47 km BI Korana 2. Servisni park je na prostorima ŠRC Korana, gdje će u večernjim satima samostalni koncert održati Sandi Cenov, veliki zaljubljenih brzina i jedan od predvozača na ovom natjecanju.

Nedjeljni program objedinjava tri dionice a svaka se vozi tri puta: BI Kupa  (Kučer-Vrškovac na području Ozlja, duljine 11,20 km), BI Dobra od Vinskog Vrha do Duge Rese (8,88 km), te BI Mrežnica od Pećurkovog Brda do Gornjeg Bukovlja (14,88 km). Ukupna duljina itinerera je 476,93 km od čega 112,42 km otpada na 12 brzinskih ispita. Prvi jutarnji brzinac kreće u 8,49 sati, a na ciljnoj rampi u Radićevoj pobjedničku posadu očekuje se u 19 sati.

Organizatorima iz Zagreba svesrdnu pomoć u realizaciji ove značajne sportsko-turističke manifestacije pružili su Karlovačka županija i njena turistička zajednica, gradovi Karlovac, Duga Resa, Ozalj i Slunj, općine Barilović, Netretić i Generalski stol s pripadajućim turističkim zajednicama, kao i brojni gospodarski subjekti čitave regije.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x