Permane: Ne stječe se prednost ako je bolid na startu malo lijevo ili desno

Alan Permane, sportski direktor Alpinea, predlaže izmjenu pravila u vezi s parkiranjem bolida na startnom gridu jer je vozačima preteško vidjeti gdje mogu stati, a gdje ne.

Podsjetimo, u dvije utrke ove sezone već smo imali dvije kazne za vozače koji su krivo stali na svojoj startnoj poziciji i postavlja se pitanje zašto se javlja taj problem. Prvi se slučaj dogodio s Estebanom Oconom u Bahreinu, a onda s Fernandom Alonsom u Saudijskoj Arabiji.

U oba slučaja, nakon što su vozači krivo ”parkirali” svoje bolide u startnom bloku, vozači su smatrani odgovornima i dobili su kazne. Odluke o kaznama temelje se na Međunarodnom sportskom kodeksu koji je izglasan za 2022. godinu, a koji kaže da bolid ”mora ostati nepomičan na dodijeljenoj startnoj poziciji bez da prednji kotači budu izvan linija (naprijed ili bočno) u vrijeme i prije signala za početak utrke.”

Iako se Međunarodni sportski kodeks primjenjuje na Formulu 1, isti tekst je dodan u Sportske propise FIA-e za 2023. godinu, zbog čega su ti propisi došli pod povećalo ove sezone. Problem s tim propisima je taj da vozači zbog konfiguracije kokpita imaju ograničenu vidljivost i jako im je teško procijeniti jesu li otišli malo previše lijevo ili desno.

Problemi za vozače su očiti i iako ne postoji poseban propis u vezi širine samog startnog bloka, momčadi ne mogu reći da nisu znali za taj propis jer im je direktor utrka Formule 1, Niels Wittich, rekao da će se od ove sezone posebna pozornost obratiti na tu problematiku.

Sportski direktor Alpinea upitan od strane novinara za osvrt na probleme oko kazni za vozače ako su krivo stali, očekuje da će se na sljedećem sastanku sportskog savjetodavnog odbora Formule 1 postaviti to pitanje.

”Siguran sam da hoćemo, imamo sastanak kasnije ovaj tjedan, možemo to pokrenuti. Mislim da su ove nove regulacije, oko toga gdje se bolid mora zaustaviti na startnoj poziciji, malo drakonske.”

”Nitko ne dobiva prednost ako je bolid 10 centimetara previše na jednoj ili drugoj strani”, rekao je Permane i nastavio: ”Ne znam hoće li se to sve razmotriti, ali kažnjavati vozače jer su im kotači preko linije, dok oni iz bolida te linije ne mogu vidjeti, mislim da je to strogo i nepotrebno.”

No problemima s kaznama nije kraj, neki su se pratitelji Formule 1 upitali kako to da je Ocon pri služenju kazne dobio još jednu zbog toga što su radovi na bolidu počeli prerano, a Alonsu je kazna na kraju ukinuta, iako je dizalica dodirivala bolid unutar vremena odsluživanja kazne. Permane je objasnio da Alpine nije osporavao kaznu za Ocona jer su bili četiri desetinke prebrzi i da nema rasprave oko toga.

Svi ljubitelji najelitnijeg automobilističkog natjecanja na svijetu nadaju se da će se cirkus s kaznama u budućnosti izbjeći. Pravila moraju biti jasna, ako se kaže da bolid ne smije biti niti previše lijevo niti previše desno, onda to i vozači i momčadi moraju jasno znati. Moraju se izbjeći ”sive” zone gdje svatko može protumačiti pravila kako njemu odgovara, inače i suci i sam sport gubi na vjerodostojnosti.

Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lewis8F

U sportu gdje ulažu milijune da im boja na bolidu teži 100 grama manje odjednom 10 centimetara nije prednost

loni

Eventualno stečena takva prednost je zanemariva, što je to prema predosti koju stekneš kao momčad kad se eto kod izbora motora odabere baš onaj kocept i broj cilindara koji ti imaš već razvijen ili ti skoro spreman.

sladjan87

Ha ha ha , bravo . I to 2 godine .

Desmosedici

..a zatim ti tom zaštite i sa tokenima tako da se nitko ne može ni približiti..a vrhunac je promjena guma usred sezone jer im je bolid stvarao “blistere” na starim gumama.

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x