Hamilton o uklanjaju pokrivača za gume: Mislim da je to pogrešna odluka

U povijesti F 1 postojali su razni pokušaji da se uklone pokrivači guma, što zbog troškova, a što i zbog održivosti. Ipak, svaki pokušaj naišao je na komplikacije zbog neuspjeha u proizvodnji odgovarajuće gume.

Hladne gume se moraju nositi s dramatičnim promjenama temperature i tlaka, što je komplicirano, a vozači su izrazili zabrinutost zbog nedostatka downforcea nakon što izađu iz boksa na hladnim gumama.

Pirelli se nada da će nakon ovosezonske utrke u Silverstonu moći ponuditi konkretno rješenje, dok je Lewis Hamilton zabrinut zbog mogućeg uklanjanja pokrivača guma.

“Mislim da je opasno. Testirao sam vožnju bez da sam koristio pokrivače i u nekoj fazi će doći do incidenta. Dakle, mislim da je to pogrešna odluka. Morate odvoziti više krugova kako bi gume radile. Argument za uklanjanje je biološka održivost, a zapravo bi trošili više goriva kako bismo zagrijali gume.”

Lewis Hamilton
Photo by Steven Tee / LAT Images

Sainz se slaže s Hamiltonom

Sličnu stvar rekao je i Ferrarijev vozač Carlos Sainz.

“Ne razumijem zašto Formula 1 odustaje od pokrivača. Trošite više goriva, više guma, također postoje rizici s nižim bolidima. To je smjer kojim su Formula 1, FIA i Pirelli odlučili ići, pa se moramo prilagoditi, pretpostavljam.”

Carlos Sainz Jr

Jasno je svima da je to potencijalno rizična odluka, koja bi uvelike mogla utjecati na način pripremanja bolida za utrku, posebno kvalifikacije kada vam je neophodna brzina po krugu, u kojoj jasno gume i njihova temperatura igraju veliku ulogu. Španjolac je istaknuo kako će to biti ogroman izazov za sve.

“Nemam jasan osjećaj, iskreno, teško je dati prognozu. Vjerujem da idemo u ovom smjeru jer je cilj održivost, ali očito nitko ne želi naštetiti izvedbama. Ne želim reći da je to nemoguća meta, jer to nije nemoguća meta. Ali to je vrlo velik izazov.”

Carlos Sainz Jr

Zaista je lijepo vidjeti kako Formula 1 u partnerstvu s Pirellijem iz godine u godinu nastoji podići razinu izvedbi guma, ali svi ćemo se složiti da moraju više slušati mišljenje vozača. Vozači su ipak ti koji te gume testiraju na vlastitoj koži, najbolje znaju opisati osjećaj, dobre i loše strane istih.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Odavno Formula 1 ide u krivom smjeru

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x