Karting slalom: Nastavak turneje Hrvatskom

U dubrovačkoj Luci Gruž, na poligonu se okupilo 30-tak hrabrih, među kojima su najbolji nagrađeni peharima HAKS-a.

DUBROVNIK – Odbor za karting sport Hrvatskog auto i karting saveza neumorno radi i u ove jesenje dane promovirajući diljem Hrvatske novu disciplinu oktanskog sporta, karting slalom, koji bi, prema planovima od iduće sezone trebao zaživjeti kao kup ili prvenstvo Hrvatske. Poslije uspjelih promocija u Našicama i Virovitici, na red je došao krajnji jug Hrvatske, gdje je uz pomoć autoklubova Ragusa Racing i Dubrovnik Racing, a sve u sklopu dvodnevnog natjecanja automobilista u ocjensko-spretnosnim vožnjama, održana promocija, kao uvod u natjecanja već iskusnih oktanaca.

Pozivu da sudjeluju u različitim kategorijama odazvalo se 30-tak hrabrih i odlučnih, tek poneki od njih već s iskustvom u karting vožnji. Nastupa se u kartinzima koji su dio donacije FIA Svjetske automobilističke federacije, a sve u sklopu programa kojima se u većini zainteresiranih zemalja promovira karting slalom kao novi vid okupljanja i natjecanja. Umjesto na kružnim stazama i s prioritetom brzine, u slalomu se vozi po zadanoj putanji, izbjegavajući „šumu“ čunjeva koji, uz brzi prolazak, moraju ostati na svojim mjestima.

“Izuzetno nam je drago da ostvarujemo dio zacrtanog programa i da smo stigli u Dubrovnik. Interes je veliki, što čini temelj da i ubuduće ova disciplina nađe svoje poklonike. Izvrsno smo primljeni, lokacija je za poželjeti, a nadamo se već dogodine povratku u okviru bodovnog natjecanja kojeg ćemo kao sustav raspisati za 2023.godinu” istakao je, vidno raspoložen Mario Moslavac, predsjednik Odbora za karting sport i član Upravnog odbora HAKS-a.

Promocija karting slaloma u Dubrovniku – svi zadovoljni (snimio M. Moslavac)

Sudionici su raspoređeni, uglavnom prema uzrasnoj dobi, u četiri kategorije. Najbrojniji su bili kadeti, a među njih 16 najspretnijim i najbržim vožnjama dokazao se Antonio Kmetović, koji je poslije tri bodovne vožnje za 11, 543 sekunde bio uspješniji od Ante Krešića. Treće mjesto zauzeo je Dominik Batalić.

Svoje iskustvo s karting utrka najboljim rezultatom i u slalomu pokazao je, u kategoriji juniora Antonio Pendo, osvojivši pobjedu među deset konkurenata, s 9,705 sekundi boljim rezultatom od drugoplasiranog Marka Muhoberca. Do trećeg je mjesta stigao Dario Jozović.

Čak šest mladih vozačica upustilo se u borbu sa zadanim elementima karting slaloma uspješno savladavajući zadani ispit. Najboljom se pokazala Mara Franić, desetak sekundi brža i spretnija od Karle Popović, dok se trećim mjestom ponosila i Una Pendo. Najbržim vremenom jedne vožnje, 35,096 sekundi, bez ijedne pogreške, dokazao se Lukša Tešanović, pobijedivši u kategoriji seniora ispred Krešimira Šabadina i Mihaela Penda.

“Karting slalom je novost na ovim našim prostorima i drago nam je da smo uz automobiliste, u istom vikendu, na poligonu gruške luke, ugostili i mlade kartingaše. Nastavit ćemo tijesnu suradnju s OKS-om u cilju oplemenjivanja karting sporta i na krajnjem jugu Hrvatske”, kazao je Dragan Serden, član UO HAKS-a i predsjednik Odbora za autosportove, ujedno ispred AK Ragusa Racing, domaćin ove izuzetno uspjele promocije.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x