Put oko svijeta Formule 1: Francuska

Organizirano utrkivanje u Francuskoj je prisutno više od stotinu godina. Upravo je termin „velika nagrada“ i nastao u Francuskoj, od izraza “Grand Prix”, što doslovno znači velika nagrada, a odnosilo se na nagradu u iznosu od 45.000 franaka koju su dobivali pobjednici utrke Formule 1 početkom prošlog stoljeća, a koja se održavala na 103 kilometra dugoj stazi u blizini Le Mansa. Pobjednik je u biti dobivao nagradu koja je vrijedila koliko i 13 kilograma zlata.

Utrka za Veliku nagradu Francuske se tijekom godina održavala na šesnaest različitih staza, a od osnivanja Svjetskog prvenstva na njih šest. Od uspostavljanja Svjetskog prvenstva, Francuska je dugi niz godina bila domaćin utrke za Veliku nagradu, a vozilo se na stazama Reims, Rouen, Charade, Le Mans, Paul Ricard i Magny Cours. Formula 1 je iz Francuske izbivala od 2009. do 2017. godine, a od 2018. godine (s izuzetkom 2020. godine) se utrke za VN Francuske ponovo voze na stazi Paul Ricard.

Izvor: f1.com

Staza sama po sebi je tehnološko remek-djelo s urednim plavo-crvenim izletnim zonama, no kako je prošlo dosta vremena od posljednjeg ovako velikog događaja na stazi, organizacija uz stazu ovog vikenda bit će izazov, posebice radi parkirališta i prometa uz stazu.

Prije dvije godina utrka je bila otkazana, a prošle godine se vratila s ograničenim kapacitetom tribina. Samo 15.000 obožavatelja je moglo biti na tribinama svakog dana vikenda. Ove godine na raspolaganju su sve raspoložive ulaznice, za kapacitet tribina od oko 90.000 gledatelja. Kao i za svaku drugu utrku, postoje različiti cjenovni rangovi ulaznica, pa tako i smještaja i boravka u Francuskoj. Ulaznice su raspoložive u paketima za tri ili dva dana trkaćeg vikenda, a moguće je kupiti ulaznice i samo za nedjeljnu utrku. Najpovoljnija opcija je s ulaznicama bez rezerviranog mjesta za sjedenje i smještaja u kampu uz stazu, a za one s dubljim džepom uvijek su tu ekskluzivni hoteli i F1 Experiences paketi za poseban ugođaj na utrci.

U usporedbi s drugim europskim utrkama, Francuska se može smjestiti među one skuplje. Najskromnija verzija odlaska na utrku za VN Francuske, koja ne uključuje prijevoz do Francuske, košta oko 3.230 kuna i podrazumijeva mjesto na nekoj od grandstand lokacija uz stazu, smještaj u kampu uz stazu ili hostelu u Marseilleu i skroman džeparac za hranu i druge troškove. Nešto komotnija verzija podrazumijeva smještaj na centralnoj tribini, smještaj u Marseilleu u hotelu s tri zvjezdice i malo veći džeparac, te košta oko 8.870 kuna. Najskuplja verzija, ona s F1 Experiences i smještajem u hotelu s četiri zvjezdice iznosi oko 26.500 kuna.

Izvor: Red Bull Content Pool

Posjet trkaćem vikendu u Francuskoj svakako nudi nezaboravno iskustvo. Francuska je jedna od najposjećivanijih turističkih destinacija svijeta koja godišnje privuče preko 80 milijuna turista. Nakon deset godina izbivanja iz kalendara, VN Francuske se vratila na stazu Paul Ricard koja se nalazi u prekrasnom Le Castelletu, poznatom po svojim vinogradima u regiji Provansa-Alpe-Azurna Obala, na jugoistoku Francuske. Staza nije mnogo udaljena ni od Francuske rivijere na Mediteranskoj obali, te se nalazi 40 kilometara od Marseillea, drugog najvećeg grada u Francuskoj.

  • Francuska je jedna od zemalja osnivačica Europske unije i njena teritorijem najveća članica. Također je jedna od zemalja osnivačica Ujedinjenih naroda i jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. Nalazi se u Zapadnoj Europi i ima nekoliko prekomorskih teritorija i otoka. Kontinentalna Francuska graniči s Belgijom, Luksemburgom, Njemačkom, Švicarskom, Italijom, Monakom, Andorom i Španjolskom. Jedna je od najrazvijenijih, najbogatijih i najprepoznatljivijih država svijeta koja broji oko 61 milijun stanovnika. Glavni grad Francuske je Pariz, a službeni jezik francuski.
  • Službena valuta u Francuskoj je Euro, kreditne kartice su prihvaćene skoro na svakom koraku, a i bankomati su prilično rasprostranjeni.
  • Klima u Le Castelletu je tipična mediteranska, s toplim i suhim ljetima, te mnogo sunca. Ove godine je utrka pomaknuta s termina u lipnju na drugu polovicu srpnja, pa tako možemo očekivati da će biti još toplije nego inače. Prosječna temperatura u srpnju iznosi oko 29°C, no ove godine se temperature kreću i iznad prosjeka. Kiša rijetko pada u ovo doba godine.
  • Francuska se smatra sigurnom zemljom za turiste, no posljednjih godina dešavali su se pojedinačni teroristički napadi. Marseille, grad koji je najbliži stazi Paul Ricard, ima reputaciju grada s visokom stopom kriminala i tenzijama na rasnoj osnovi, no većina ovih problema se događa u sjevernom dijelu grada. Džeparoši su prilično aktivni u gradu, pa tako treba dobro voditi računa o osobnim stvarima, te o nakitu. Posebno treba biti oprezan na stanicama podzemne željeznice i u javnom prijevozu. Ako koristite vlastito vozilo, svakako ga parkirajte na parkiralištima koja se čuvaju i plaćaju.
Izvor: Renault Media Center
  • U blizini same staze postoji niz atraktivnih lokacija koje vrijedi posjetiti u slobodno vrijeme. OK Corral je zabavni park koji se nalazi u blizini staze. U parku se nalaze različiti rollercoasteri i vodeni park. U okviru zabavnog parka također postoje i smještajni kapaciteti, pa je zbog blizine staze prilično čest izbor turista koji idu na utrku.
  • Jedan od najvećih zabavnih parkova u Europi, Kingdom of Trees, također se nalazi u blizini staze Paul Ricard. U ovom zabavnom parku također postoje i različite adrenalinske aktivnosti, te zip line ukupne duljine preko jednog kilometra.
  • Sainte-Baume je povijesno i kulturološki bogato područje u blizini staze. Naziv duguje planinskom grebenu koji se proteže kroz ovo područje, a sastoji se od malih sela, kućica i slatkih cafea i malih samostalnih trgovina. Jedna od znamenitosti ovog područja je spilja Sv. Magdalene, jedno od mnogih svetišta u Francuskoj, za koje se vjeruje da je dom Marije Magdalene. Do spilje se može doći samo pješke, šetnjom od četrdesetak minuta od najbližeg parkirališta.
  • Marseille je najveći grad na Azurnoj obali, s oko 850.000 stanovnika. Grad su osnovali doseljenici iz Grčke u šestom stoljeću prije Krista, a dvorac koji je nekad bio zatvor, katedrala i niz muzeja su mjesta koje obavezno morate posjetiti. Sve u šarolikoj povijesti Marseillea možete saznati u muzejima kao što su Fort Saint-Jean i Musee d’Historie de Marseille.
  • Toulon je također grad nedaleko od staze, no nije tako popularan kao Marseille kao turistička destinacija na rivijeri, no ako želite izbjeći frku i gužvu, Toulon je grad za posjetiti. U Toulonu se nalazi niz restorana koji nude lokalnu kuhinju. Les Tables de la Fontaine je restoran koji se smatra najboljim restoranom francuske kuhinje.
  • Oni koji vole plaže i kupanje, trebaju se otisnuti na neku od predivnih prirodnih plaža na Azurnoj obali, nedaleko od staze Paul Ricard. Nešto više od dva sata vožnje od Le Castelleta su predivne plaže Cannesa, a ni Monako nije predaleko.
Izvor: Red Bull Content Pool

Povijesno bogata, zabavna i predivna Francuska ima ponuditi za svakog po nešto. U blizini staze se može naći nešto za svačiji ukus, tako da trkaći vikend u Francuskoj sigurno neće biti dosadan, ni na stazi ni izvan nje.

Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Odlicna staza 345 kmh. Lani je bila odlicna utrka ocekuju nas temp.40 c mozda je ove sezone zadnja vn francuske

schumy

Po čemu ti je to odlična staza, samo po živopisnim “stripes” u plavo-crvenim tonovima, bez zona za izlijetanje, bez šarma – po meni nije joj mjesto u kalendaru F1!

safeth

Mogla bi biti vrlo zanimljiva utrka…Temperature će biti visoke i trebala bi se pokazati izdržljivost motora i “reagovanje” guma na visoke temperature…Vozačima će biti izuzetno naporno…!!!

1borna

Bit će jaako vruće ove godine, samo da ne bude i vatr!

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x