Trke priko Krke: Sraz Faggiolija i Merlija na hrvatskom Monte Carlu

Jedna od najljepših hrvatskih staza, nad ušćem Krke, privukla je 154 europska asa u bodovnim i 30-tak u pozivnim utrkama.

SKRADIN –  Skradinska brdska auto utrka, čija staza vijuga s jedne na drugu obalu Krke, pored samog ušća, krajolika koji se odlikuje prirodnim ljepotama kakvih nema „na kraj svijeta“, izrastala je iz godine u godinu u velebnu sportsku oktansku manifestaciju, postala ponos grada Skradina i šireg okruženja, a sve zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema brzinama i automobilima neumornih članova Autokluba Mihovil iz Šibenika, koji potpisuju organizaciju i ove godine po 16. puta međunarodne utrke „Nagrada Grada Skradina 2022.“.

Utrka je izrasla u velebni međunarodni događaj, a svojevrsna prekretnica bila je „godina korone“ 2020., kada je upravo Skradin bio domaćin jedne od prvih europskih automobilističkih utrka poslije višemjesečne izoliranosti uzrokovane virusom korone. Stigli su brojni europski asovi, ponovili to i prošle godine, da bi prijavom čak 154 asa iz osam europskih zemalja u službenim bodovnim konkurencijama, kojima treba pribrojiti i 30-tak promo vozača, ovog vikenda , 4. i 5. lipnja očekivali svojevrsni oktanski spektakl, prave „Trke priko Krke“.

Međunarodna je to utrka u FIA kalendaru, bodovno Prvenstvo Hrvatske u sklopu bogatog kalendara Hrvatskog auto i karting saveza, a uz to i Prvenstvo Slovenije, Šampionat Bosne i Hercegovine, te Prvenstvo Regije Jug HAKS-a (klubovi Dalmacije).

Poslije dvije godine, na skradinskoj stazi, dugoj 3.387 metara, ponovo se očekuje sraz dvojice Talijana, najboljih automobilista Europe na brdskim stazama. Stiže jedanaesterostruki europski prvak Simone Faggioli (Nova Proto NP01-2022) i aktualni prvak Europe, trenutno vodeći poslije četiri natjecanja ovogodišnje sezone FIA EHC utrka Starog kontinenta, Christian Merli (Osella FA30). Bit će to njihov prvi ovogodišnji međusobni sraz, obzirom da Faggioli s novim bolidom još nije startao Europsko prvenstvo, on je i rekorder iz 2020.godine skradinske staze u vremenu 1:22,257 minuta uz prosjek 144,425 km/sat. Neće biti usamljeni u Kategoriji II, obzirom da u Skradin stiže 20 formula i prototipova, uglavnom Talijana.

MATIJA JURIŠIĆ ( snimio M. Krpan)

Uz 30-tak Slovenaca, 15-tak Talijana, Austrijance, Crnogorce, vozače Mađarske, Švicarske i Bosne i Hercegovine, na stazi se očekuje čak stotinu hrvatskih vozača iz 30 klubova. Ove je godine razvrstavanje po novom, prema „Performance factoru“ u šest grupa Kategorije I (turistički automobili), a poslije dvije utrke lider prvenstva je mladi riječki automobilist, 19-godišnji Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000), koji u hrvatskom prvenstvu brani boje AK Župa Dubrovačka, vodeće klupske družine ovogodišnjeg prvenstva, a ujedno i član pomlađenog „Tokić Racing teama“, tvrtke jednog od sponzora ove manifestacije. Zbog tehničkih problema automobila Seat Leon, propuštene uvodne utrke sezone u Makarskoj, ali pobjedom u Kotoru, lovac na tron PH je Dejan Dimitrijević, hrvatski viceprvak (AK Fly with Kolman).

Očekivan je i sraz slovenskih asova, koji će zasigurno biti u samom vrhu geleralke Kategorije I, legendarnog vozača i automobila Milana Bubniča u Lancia Delta HF Integrale i najvećeg mu rivala ove sezone Janka Čebrona (Mitsubishi Lancer Evo IX). Niz je još međusobnih duela, poneko iznenađenje, mladi val automobilista koji tek dolaze, ali i ogled legendi hrvatskog automobilizma Tihomira Filipovića (VW Polo Proto, slovenskog asa Darka Peljhana) i Nike Pulića (Smart Turbo), obojice u Grupi 2.

Verifikaciju i tehnički prijam vozači će odraditi tijekom poslijepodneva u petak, dijelom u subotnje jutro, da bi slobodni trening krenuo u 11 sati, a prvi od dva službena u 14,30 sati. Bodovne vožnje na rasporedu su u nedjelju, prva od 10,15 sati, a druga nakon oko 13,30 sati. Skradinskoj utrci tepaju da je hrvatski „Monte Carlo na brdu“, pa neka tome tako i bude.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x