WRC Croatia Rally – drugi dan: Tänak u lovu na Rovanperu

Razlika minimalna, svaki brzinac dobila druga posada, Solbergov Hyundai izgorio, poslije tri suhe dionice na Platku „magla svuda oko nas“.

ZAGREB – Drugi natjecateljski dan, drugog hrvatskog izdanja WRC Croatia Rallyja, trećeg bodovnog natjecanja ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u rallyju, u svom prijepodnevnom dijelu, tijekom četiri, 117 km duga brzina, donio je niz uzbuđenja. Bilo je pomalo svega, a neizvjesna borba najboljih desetak svjetskih asova WRC1 skupine se nastavlja.

U odnosu na ostvarene rezultate prvih osam brzinaca prvog dana, znakovita promjena u poretku kada je s drugog na četvrto mjesto pao belgijski tandem Hyundai Teama Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe zbog dodatne kazne od minutu uslijed kršenja prometnih propisa (brzina) sredinom jučerašnjeg dana po povratku u Servis, za koju je već novčano kažnjen.

Drugi dan koncipiran je s tri brzinske dionice zapadno od Jastrebarskog i u okruženju Duge Rese, ali i nove na Platku, nadomak moru. I dok su kontinentalne, u odnosu na petak bile suhe, na Platku iznenađenje, neugodno naravno, za sve posade. Magla, magla svuda oko nas, vlažan kolnik koji niti suh nije „zdrav“ za bolide, a ono najgore, sva ta nevidljivost umanjila je užitak tisuća ljubitelja brzina, posebno u Fun zoni velikog platoa na Platku.

Vratimo se na jutro, prvi brzinac Kostanjevac-Petruš Vrh, najdulji trodnevnog programa (23,76 km) počeo je dobro za Britance Elfyna Evansa i Martina Scotta, adute Toyote. Ostvarili su najbolje vrijeme ispred timskog kolege Finca Lappija i Estonca Tänaka u Hyundaiu. Međutim, četvrti kilometar nije bio sretan za švedsko-britansku kombinaciju mladog Olivera Solberga i suvozača mu Elliotta Edmondsona. Izgubili su kontrolu nad svojim Hyundaijem, zavrtjeli se, izjetjeli u šumu i – zapalili. I dok je na zadnjem dijelu vozila sukljala vatra, neozlijeđeni su napustili vozilo.

Solbergov Hyundai u plamenu (foto: društvene mreže)

Brzinac je prekinut, pretvoren u etapu, preostalim sudionicima dodjeljena su zadana vremena. Do jutra vodeći, sa šest najboljih vremena prvog dana Finac Kalle Rovanperä nije baš briljirao prijepodne drugog dana. Sva je najbolja vremena prepustio konkurentima, poslije Evansa, slijedeći BI Jaškovo-Mali Modruš Potok (10,10 km) pripada Fincu Lappiju, na Platku (15,85 km) najbrži put izlaska iz magle pronalazi Ott Tänak. U toj magli, Rovanperä, kako sam kaže, u samom početku niti ne osjetivši, oštećuje lijevu prednju gumu i gubi 54,5 sekundi za najboljim.

Završnicu, prije ručka, u svoju korist, na najkraćoj dionici brzinaca cijelog rallya Vinski Vrh – Duga Resa (8,78 km) dobiva Neuville. Poslije 12 brzinskih ispita vrh ljestvice izgleda dugačije, pa je tako s minimalnih tek 16,8 sekundi još uvijek u prednosti vodeći tandem dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva, ali i Croatia Rallyja, Rovanperä-Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) ispred posade Tänak-Järveoja (Hyundai i20 N Rally1), treći su Breen-Nagle (Ford Puma Rally1) sa 57,8 sekundi više u odnosu na vodeće, dok s dodatnih, današnjih deset sekundi kazne (ukupno 1,50 minuta) Neuville-Wydaeghe (Hyundai) zauzimaju četvrto mjesto, s ne baš malim zaostatkom 1:24,0 minuta. Da nestašni i nesretni Thierry nema kazni u ova dva dana, po vremenima bi bio nadmoćno vodeći. Ipak do kraja rallya još je osam brzinaca u dva dana, na šest lokacija, u tko zna kakvim vremenskim okolnostima. U rallyu je sve moguće, a na Kumrovcu se prošle godine pobjeđivalo s tek šest desetinki prednosti.

Posada Neuville/Wydaeghe u Hyundaiju (Autor: Uros Modlic/Croatia Rally)

Od hrvatskih posada, ponovo je na stazi svih sedam, među 58 „živih“ ukupno 37. Martin Ravenščak-Marko Stiperski, slijede ih Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (razlika samo 5,6 sekundi),potom Ivica Siladić-Jasna Durak, na 43.mjestu Niko Pulić-Aleksandra Kovačić, mjesto niže Krešimir Ravenščak i Dora Ravenščak, 51. Jan Pokos-Vili Ošlaj, a 57. Željko Magličić-Ivan Poljak.

Poslijepodnevni ciklus četiri brzinca drugog dana kreće u 15,16 sati trinaestim BI Kostanjevac-Petruš Vrh. U zagrebačkom servisu na Velesajmu prva posada je oko 20,30 sati.

Autor: Miroslav Krpan
Naslovna fotografija: Uros Modlic/Croatia Rally

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x