Tänak: Mudar odabir guma bio je naša najjača karta

Estonci Ott Tänak i Martin Järveoja imali su odličnu priliku pobijediti na Croatia Rallyju, no na posljednjem brzincu ipak nisu mogli odgovoriti na fantastičnu prezentaciju posade Rovanperä/Halttunen.

Realno gledajući, pravo je čudo da su Ott Tänak i Martin Järveoja uopće došli u priliku boriti se za pobjedu na drugom izdanju WRC Croatia Rallyja. Nakon prvog dana natjecanja kasnili su za vodećom posadom Rovanperä/Halttunen minutu i 23 sekunde. Međutim, situacija se počela mijenjati u subotu kad su Finci u Toyoti izgubili gotovo minutu na brzinskom ispitu Platak zbog bušenja gume. Tänak se vratio u život i bio na 20 sekundi zaostatka uoči posljednjeg dana.

U nedjelju je bilo jako teško odabrati prave gume zbog promjenjivih uvjeta. Rovanperä je bio brži na prvom prolazu ispitom Trakošćan – Vrbno, no na drugom je pala kiša pa je Tänak došao na štih. Nadoknadio je skoro pola minute i preuzeo vodstvo uoči završnog Wolf Power Stagea u Kumrovcu za 1,4 sekunde. Ipak, u Zagorju je bilo suho i sunčano, a Rovanperina vožnja bila je maestralna. Tänak je bio sporiji 5,6 sekundi i morao se pomiriti s drugim mjestom. Priznaje da Hyundai trenutno ne može parirati Toyoti, osim kad se dogode nekakve nepredviđene situacije poput te kiše.

“Nakon prvog dana, koji je za nas bio prilično naopak, nikad ne bismo očekivali da ćemo biti ovdje. U petak smo bili dosta daleko, a svakog smo se dana morali snalaziti u nekim novim situacijama. Na početku je zapravo bilo najlakše kad je kišilo, ali brzinci su tako daleko jedan od drugoga, da se činilo kao da idemo u drugi dio svijeta. Za jedan prolazak brzincima bilo je teško složiti pravi paket, ali rekao bih da je naša jedina snaga bila u tome što smo donosili neke vrlo mudre i dobre odabire guma. Jučer i danas odigralo se stvarno dobro za nas, to je bila naša najjača karta.”

Ott Tänak i Martin Järveoja, HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM (Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)

Estonac objašnjava zašto je izabrao četiri mekše gume za nedjelju, uz dvije kišne u rezervi. Takvim se odabirom izdvojio od svih ostalih posada. Još je jedino njegov timski kolega Thierry Neuville uzeo tri softa i tri harda.

“Naš je čovjek odradio dobar posao ili je barem pokušao. Čak niti jutros on nije bio siguran hoće li kišiti, više je to bila nekakva šansa, no iza mene daleko nije bilo nikoga pa nisam imao osjećaj da puno riskiram. Osobno sam želio pokušati ovako. Nakon prvog brzinca bilo je tako loše da sam se počeo brinuti hoće li me kasnije uhvatiti Thierry i Craig, ali kao što smo vidjeli, ispalo je predivno na idućem brzincu. Baš je vrijeme bilo nevjerojatno.”

Što se vožnje na posljednjem brzinskom ispitu u Kumrovcu tiče, Ott kaže da je ipak nešto nedostajalo za pobjedu. Dijelom su to možda performanse automobila, ali djelovalo je i kao da Kalle puno više riskira u svojoj vožnji.

“Pokušao sam pobijediti, naravno, ali kao i jučer, kad su uvjeti bili stabilni, nismo imali performanse. U redu, Thierry je stalno bio malo brži, ali on je vozio dosta blizu granice. Nama je nedostajalo nešto brzine da bismo parirali Toyoti”, poručio je Ott.

Ako već nije mogao do pobjede, Tänak je barem prvi put ove sezone stao na pobjedničko postolje. U Monte Carlu nije osvojio bodove, a u Švedskoj samo pet bodova na Power Stageu. Bio je to jako loš početak sezone za svjetskog prvaka iz 2019., no sada je situacija ipak nešto bolja. Nalazi se na petom mjestu u ukupnom poretku uoči nastupa u Portugalu sljedećeg mjeseca.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x