Neuville: Srećom probušile su se samo dvije gume

Kakav je to vikend bio na Croatia Rallyju za belgijsku posadu Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe. U svom Hyundaiju doživjeli su nevjerojatne stvari, ali što je ravno čudu, na kraju ipak stajali na trećoj stepenici pobjedničkog postolja.

Vikend u Hrvatskoj dobro je počeo za Thierryja Neuvillea i Martijna Wydaeghea. Na brzinskim ispitima u petak dobro su išli i držali drugo mjesto iza vodećih Kallea Rovanpere i Jonnea Halttunena. Međutim, nakon četvrtog brzinca, pri povratku u servis doživjeli su kvar na alternatoru Hyundaija i20, tako da su doslovno morali gurati automobil nekih 800 metara do servisa. Kasnili su u vremensku kontrolu, zbog čega su kažnjeni s 40 sekundi, a naknadno i dodatno kažnjeni s još jednom minutom zbog prebrze vožnje na etapi dok su se nastojali nekako dočepati servisa prije nego Hyundai stane negdje na putu.

Da stvar bude gora, u subotu ujutro je automobil opet zakazao i morali su paliti na guranje. Još su jednom kasnili u vremensku kontrolu i dobili 10 sekundi kazne. Na jednom od brzinaca Belgijac se žalio na gubitak snage motora i vidjelo se da je silno frustriran. Ipak, bilo je i dobrih trenutaka, čak i pobjeda na pojedinim brzincima, a u konačnici su Neuville i Wydaeghe završili Croatia Rally na trećem mjestu.

“Bilo je izazovno, emocionalno, ma vikend s puno uspona i padova. Puno frustracija, ali povremeno i užitka također, poput primjerice u trenutku kad smo u nedjelju ujutro uspjeli vratiti treće mjesto koje nam je bilo glavni cilj nakon svih problema tijekom vikenda. Sretan sam da sam ovdje sada, čak i nakon gubitka moguća tri boda na Power Stageu. To je jedino što smo Martijn i ja ispustili ovog vikenda”, izjavio je nakon natjecanja Thierry.

Neuville i Wydaeghe, Hyundai (Autor: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)

U nedjelju su se jako dobrom vožnjom i dobrim izborom guma probili na to treće mjesto ispred M-Sportovih Craiga Breena i Scotta Martina, međutim umalo je sve bilo uzalud. Na Power Stageu u Kumrovcu Neuville je sletio s ceste. Zapravo je imao puno sreće jer se od jarka odbio natrag na asfalt, a da je ostao u jarku, sigurno bi izgubio puno više vremena. Ovako je s dvije probušene gume i oštećenim Hyundaijem ipak nekako odvozio završne kilometre i došao do cilja, a Breen nije uspio nadoknaditi golemi zaostatak koji je imao.

“Nisam zapravo znao gdje je automobil otišao. Znao sam da je tamo jarak i pokušao sam spasiti situaciju, ali znate kako to ide. Izgledalo je veoma spektakularno, ali iznutra nije bilo tako spektakularno i izvukao sam se sa samo dvije probušene gume. Srećom, samo dvije jer bi u suprotnom bilo teško doći do servisa”, kaže Neuville.

Hyundai je jako loše započeo sezonu. Nastup na Rallyju Monte Carlo bio je za zaborav, a nešto su bolji rezultati ostvareni u Švedskoj na snijegu i ledu. Iako je bilo vidljivo da i dalje kaskaju za Toyotom, momci iz Hyundaija mogu otići relativno zadovoljni iz Hrvatske, budući da su imali dvije posade na postolju. Tänak i Järveoja bili su drugi, a Neuville i Wydaeghe treći.

“Auto se činio boljim, to je sigurno, no ne bi bilo realno reći da smo za samo jedno natjecanje nadoknadili za sve one probleme koje smo imali u Monte Carlu. Moramo ostati realni, napravili smo korak naprijed, došli smo malo bliže, ali nismo još tamo gdje želimo biti. U pogledu performansi, ali također pouzdanosti jer sam na prve tri utrke triput bio pogođen kvarovima.”

“Nadam se da ćemo to popraviti kao momčad za sljedeća natjecanja. Nekako imamo dva automobila na postolju, tako da je iz konstruktorskog kuta gledanja ovo bio bolji vikend, ali mislim da još uvijek trebamo neke pomake da bismo mogli osvojiti prvenstvo”, komentirao je belgijski vozač na kraju WRC Croatia Rallyja.

Idući izazov za WRC posade bit će prvi makadamski rally sezone, koji će se u svibnju voziti u Portugalu.

Neuville i Wydaeghe, Hyundai (Autor: Uros Modlic/Croatia Rally)
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x