Peljhanu i Čaru okršaj rally legendi na Delta Winter Rally Showu u Čazmi

Delta Winter Rally Show otvorio je novu automobilističku sezonu u Hrvatskoj, a ljubitelji rally vožnje na makadamu mogli su uživati u vožnjama Lončarića, Peljhana, Pulića, Filipovića, Vojvodića i mnogih drugih. Trofej pobjednika otišao je ovoga puta u Sloveniju…

Čazma je u prošlosti već prepoznata kao popularna rally lokacija, a prije dvije godine organiziran je “1. Delta Snow Show”. Iza tog projekta su Auto klub Ina Delta kao organizator te Grad Čazma kao suorganizator i glavni pokrovitelj, a želja je bila organizirati jedan zimski rally show kao uvod u novu sezonu, po mogućnosti na snijegu. Prvo se izdanje ipak vozilo po makadamu, a prošle godine održavanju drugog ispriječila se pandemija koronavirusa. No, organizatori nisu odustali pa smo 5. i 6. veljače 2022. imali priliku pratiti “2. Delta Winter Rally Show”. Promjenu imena ne treba posebno objašnjavati. Snow je kod nas, nažalost, postao prava rijetkost.

Želja je organizatora da ovaj rally show postane konstanta te da se održava svake godine i raste od izdanja do izdanja. Zbog toga su ove godine nekako i “pregrmjeli” činjenicu da se na listi prijava našlo tek 28 posada. Jasno, kumovala je svemu tome i ta nesretna “korona” s ograničenjima pri prelasku granica, testovima i ostalim nedaćama aktualnog trenutka. Dovoljno je reći da su Mađari dominirali na ovom natjecanju prije dvije godine, a ovaj put nije bilo nijedne posade iz te zemlje.

No, zbog onih koji su nastupili, stvarno se imalo što za vidjeti. Osim hrvatskih, nastupile su još posade iz Slovenije i Italije, a posebno su se isticala legendarna imena iz svijeta relija na ovim prostorima: Nenad Lončarić (Subaru Impreza STI, suvozačica Tajana Vojvodić – Pinky), Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer EVO IX, suvozač Matej Čar), Niko Pulić (Ford Fiesta Rally 4, suvozač Zoran Raštegorac) i povratnik na brzinske ispite nakon 31 godine, Tihomir Filipović (Ford Fiesta R3, suvozačica Aleksandra Kovačić). Kad pridodamo posade D. Vojvodić/L. Sutlović (Mitsubishi Lancer EVO IX), M. Ravenščak/M. Stiperski (Ford Fiesta Rally 4) te brze Slovence poput Plesničara, Prosenca, Mraka ili Žvaba, jasno je da kvalitete nije nedostajalo.

“Apsolutno smo spremni vozačima i publici ponuditi jednu vrhunsku automobilističku priredbu ovdje u Čazmi i Moslavini. Prije svega zahvaljujemo Gradu Čazmi, koji nas podržava najviše što može kao suorganizator, no tu je i puno drugih ljudi, poput javne vatrogasne postrojbe iz Čazme, ekipe hitne medicinske pomoći, vučne službe iz Samobora, policije, komunalnih službi i naših sudaca s kojima smo radili četiri mjeseca kako bi sve u organizaciji bilo najbolje moguće”, rekao je prije početka relija predsjednik AK INA Delta Mato Šebalj.

U subotu 5. veljače posade su prvo odradile Shakedown, službeni trening na relaciji Sveti Vid – Vučani, a onda se u 17 sati pojavile na ceremonijalnom startu u centru Čazme. Uz članove organizacijskog odbora s predsjednikom Matom Šebaljom, prisutni su bili gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak te predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

“Kao i svaka priča, tako i ova utrka mora narasti. Ja se nadam da će postati tradicionalna. Vidim da vozači vole ovaj čazmanski makadam, a naravno da svaki događaj radi promidžbu našeg lijepog kraja s puno prirodnih i povijesnih vrednota”, poručio je gradonačelnik Pirak.

Predsjednik HAKS-a Davorin Štetner osvrnuo se na prošlu sezonu i naglasio kako bi 2022. mogla biti još bolja: “Prošla sezona bila je jedna od najuspješnijih u povijesti saveza. Imali smo 72 natjecanja u 13 disciplina. Imamo povećanje broja licenci od 15 posto, što je fenomenalan rezultat i to nas veseli. Prvenstveno su za to zaslužni organizatori, sportaši i svi sportski dužnosnici. Mislim da ove godine može biti još bolje jer prema najavama, imamo u planu i veći broj utrka za ovu godinu.”

Nakon što su se sve posade predstavile građanima Čazme i njihovim gostima, vozio se ulični kružni brzinac dužine 2,7 kilometara pred velikim brojem gledatelja. Najbolje vrijeme imala je posada Peljhan/Čar – 2:05,3. Sekundu i dvije desetinke sporiji bili su Lončarić i Vojvodić. Treće vrijeme imala je posada Pulić/Raštegorac, a četvrto Vojvodić/Sutlović.

Nedjeljni se program sastojao od četiri brzinska ispita, svaki dužine 11,77km, na relaciji Donji Miklouš – Šimljanik. Dvaput se vozilo u jednom, dvaput u drugom smjeru.

Delta Winter Rally Show ’22 – Darko Peljhan i Matej Čar (Mitsubishi Lancer EVO IX)

Vodeći nakon prvog dana, Darko Peljhan, bio je apsolutno dominantna figura. Ostvario je najbolja vremena na sva četiri brzinska ispita. Zanimljivo, na prva dva je imao identično vrijeme – 7:05,2. Onda na trećem 7:01,4 pa se na kraju spustio debelo ispod granice od sedam minuta vozeći 6:52,0. Bila je to na kraju uvjerljiva pobjeda za Peljhana i Čara, gotovo minutu ispred prvih pratitelja.

“Vrijeme je bilo odlično, a ovaj brzinski ispit je super. Na početku se činilo da bi moglo biti leda, ali ipak se sve otopilo. Ovo mi je natjecanje poslužilo kao trening za utrke u Italiji, a mogu reći da mi je bilo doista lijepo. Također, bilo je lijepo nakon puno godina vidjeti neke rivale iz prošlosti i popričati s njima”, rekao je pobjednik Delta Winter Rally Showa Darko Peljhan.

Konstantni su tijekom dana bili Vojvodić i Sutlović u svom Mitsubishi Lanceru. Sve su brzince završili na drugom mjestu, a za Peljhanom uglavnom kasnili 10 do 15 sekundi po ispitu. Najbliže su bili na pretposljednjem, zaostavši 7,6 sekundi. Uz drugo mjesto generalke, pripala im je i pobjeda u poretku Otvorenog prvenstva Zagreba.

Delta Winter Rally Show ’22 – Daniel Vojvodić i Lana Sutlović (Mitsubishi Lancer EVO IX)

“Drugi put u životu sam u ovom autu i još ne poznajem njegove granice. Iako sam ga uhvatio dosta dobro već na Santa Domenici, ovo je jedna sasvim druga priča. Brzinac je jako brz, puno je to opasnije i zone izlijetanja su izrazito opasne. Svaka greška se plaća. Uigranost posade je jako važna pa bih pohvalio suvozačicu Lanu. Super smo to odradili i rezultat je takav kakav je. Konkurencija nije bila prejaka, ali nas veseli održavanje čazmanskog relija”, izjavio je Vojvodić.

Treće mjesto generalno pripalo je posadi Lončarić/Vojvodić u Subaruu. Lončariću je ples njegove Impreze po makadamskom brzincu ipak bio draža opcija od punog fokusa na najbolje moguće vrijeme. Članovi AKK Sveta Nedelja najbrži su bili na zadnjem ispitu s vremenom 7:17, a u konačnom redoslijedu završili su 44 sekunde iza klupskih kolega.

Delta Winter Rally Show ’22 – Nenad Lončarić i Tajana Vojvodić (Subaru Impreza STI)

Hrabrom su vožnjom oduševili Slovenci Plesničar i Rejc u Opel Astri GSI. Takva ih je vožnja dovela do četvrtog mjesta generalke, a prvog u klasi 2 za automobile do 2000 kubika. Iza njih smjestile su se još dvije slovenske posade – Prosenc/Bratina sa Suzuki Balenom te Jan i Andrej Mrak s Roverom 216. Na sedmom mjestu generalke završili su Pulić i Raštegorac, a na osmom Filipović i Kovačić. U klasi 1, do 1400 kubika, slavili su Slovenci Lazar i Drnovšček u VW Polu, a njihovi sunarodnjaci Žvab i Žvokelj u kategoriji stražnjeg pogona s BMW-om 318 ispred naše posade Feher/Šalec u BMW-u E46. Što se tiče klupskog redoslijeda u Otvorenom prvenstvu Zagreba, AKK Sveta Nedelja odnio je pobjedu ispred AK Ina Delta i AK Delta Sport. Do cilja je stiglo 17 posada, jedan veći udes imali su Stubičan i Ban na zadnjem brzincu.

Reportažu o ovome natjecanju možete pogledati u emisiji “Rotor” Kreator TV-a (srijeda, 20:15), a službene rezultate “Delta Winter Rally Showa 2022.” možete pogledati ovdje:
http://www.ak-inadelta.hr/dwrs/rez/konacni.pdf

Organizatori već najavljuju novo izdanje ovog Rally Showa u 2023. godini, ali prije toga nas očekuju još mnoga uzbuđenja u kraljevskoj automobilističkoj disciplini. AK INA Delta organizira novi “Quattro River Rally” koji će se održati krajem ožujka u Karlovcu i okolici, u travnju će Hrvatska ponovno ugostiti elitu iz Svjetskog rally prvenstva, a onda dolaze redom Rally Opatija, INA Delta Rally, Rally Kumrovec, Rally Poreč pa za kraj godine i Rally Show Santa Domenica. Doista sjajna rally godina je pred nama…

Delta Winter Rally Show ’22 – Proglašenje pobjednika
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x