Novi ‘Quattro River Rally’ – otvaranje Prvenstva Hrvatske i uvertira u WRC Croatia Rally

Hrvatsko rally prvenstvo dobiva novo natjecanje u kalendaru. Od 25. do 27. ožujka u Karlovcu i okolici održat će se “1. Quattro River Rally”, kojim će biti otvorena nova sezona Prvenstva Hrvatske, a ujedno će poslužiti i kao sjajna uvertira u WRC Croatia Rally, koji se održava mjesec dana kasnije.

Inicijativu za novo rally natjecanje u Hrvatskoj pokrenuo je vozač Željko Magličić, a same organizacije prihvatio se njegov Auto klub INA Delta iz Zagreba. Naravno, cijelu bi priču bilo nemoguće ostvariti bez podrške lokalne zajednice, konkretno Karlovačke županije te gradova, općina i turističkih zajednica na prostoru održavanja natjecanja.

Službeni naziv utrke je “1. Quattro River Rally”, odnosno Rally četiri rijeke, a svoje premijerno izdanje doživjet će posljednjeg vikenda u ožujku. Ono što posebno valja naglasiti, rally će se jednim dijelom održati u samom Gradu Karlovcu, što je uvijek izvrsna stvar zbog prisutnosti velikog broja gledatelja, dok će preostali brzinski ispiti većim dijelom pratiti trasu brzinaca s prošlogodišnjeg Croatia Rallyja, brzinaca kojima su jurili Sebastien Ogier, Thierry Neuville i ostale WRC zvijezde.

Rally je najavljen konferencijom za medije u novim prostorijama Karlovačke županije, a predstavnicima sedme sile na raspolaganju su bili:

  • Martina Furdek-Hajdin, županica Karlovačke županije
  • Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza
  • Mato Šebalj, direktor natjecanja
  • Željko Magličić, rally vozač
  • Željko Fanjak, predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja i direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije

“Naša strategija upravljanja turizmom i razvoja Karlovačke županije do 2025. godine prepoznala je kako su nam upravo aktivnosti na otvorenom jedan od najvećih potencijala koje županija ima, a nije dovoljno iskoristila. Prošlogodišnja manifestacija Svjetskog rally prvenstva, kao i ova manifestacija koju najavljujemo, upravo je na tragu realizacije naše strategije.”

“Izuzetno nam je važno, osim naše prekrasne četiri rijeke, u ovaj rally uključeno je naših šest jedinica lokalne samouprave. Gradovi Karlovac, Ozalj i Duga Resa te općine Netretić, Generalski Stol i Barilović. Svima vama koji sudjelujete u ovoj organizaciji, veliko hvala što ste nam ukazali povjerenje. Vjerujem da će i provedba biti na razini kako znamo da možemo.”

Martina Furdek-Hajdin, županica Karlovačke županije

U radnoj verziji kalendara natjecanja za 2022. godinu, navedeno je sedam rally natjecanja koja bi trebala biti bodovana za Prvenstvo Hrvatske. Prvo od njih upravo je Quattro River Rally, koji će se još bodovati za Međunarodno zonsko Prvenstvo Hrvatske te Otvoreno Prvenstvo Zagreba.

“Motosport je suradnja organizatora, sportaša lokalne uprave i turizma. Bitno je imati tradiciju, a INA Delta iz Zagreba je jedan od najiskusnijih organizatora. Imate pravog partnera jer oni znaju kako raditi utrke i znaju da se kontinuitetom postiže uspjeh.”

“U ovom je sportu puno entuzijasta, to je sport u kojem puno ljudi ulaže sve što ima, a neki i ono što nemaju. Tu se vidi ta strast i zato želim apsolutnu sreću svima te dajem punu podršku i županiji i lokalnim organizatorima i cijelom timu koji radi ovaj rally. To je ono što nam treba.

Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Kao što je navedeno u uvodu, Željko Magličić dao je ideju za pokretanje ovog natjecanja. Uz asistenciju u organizaciji, za njega počinju i pripreme za vozačke nastupe u 2022.

“Želja mi je nastupati u kvalitetnijem i modernijem vozilu, s kakvim sam lani nastupio i na utrci Svjetskog prvenstva, kako bih pružio bolju partiju svojim oponentima i atraktivniju vožnju za gledatelje.”

“Jedan sam od tri natjecatelja s područja Karlovačke županije, imamo još dvije posade koje će nastupiti na ovom reliju. Za nas je ovo prva utrka u kalendaru prvenstva i start u lov na titulu prvaka države. Očekujem veliki odaziv natjecatelja i publike, mislim da ćemo napraviti pravi spektakl.”

Željko Magličić, vozač AK INA Delta.

Rally će krenuti ceremonijalnim startom u Karlovcu, u subotu 26. ožujka. Odmah nakon toga vozit će se i prvi brzinac, dok su ostali na rasporedu u nedjelju 27. ožujka. Ukupna duljina svih sedam brzinskih ispita trebala bi iznositi približno 90 kilometara.

“U 17:01 sati kod Sportske dvorane Mladost starta prvi brzinski ispit – zove se Korana, prva rijeka. Vozi se prema Hotelu Srakovčić, uz Koranu pa natrag i tako dva puna kruga. U nedjelju startamo u 9 sati iz servisa i vozimo tri različite staze brzinskih ispita. Prva je na relaciji Vrhovac – Vrškovac na području grada Ozlja – zove se Kupa. Zatim se vozi brzinski ispit koji se zove Dobra. Start je u Vinskom Vrhu, a kraj u Dugoj Resi. Treći ispit se zove Mrežnica, on starta u Banjskom Selu, završava u Gornjem Bukovlju i spušta se preko Mrežnice, gdje je upis rezultata. Time je prvi krug završen, a drugi krug se ponavlja potpuno isti, s jednom malom izmjenom – u podne, nakon prvog kruga, kad vozači obave servis, dolaze u Ozalj, gdje će na parkiralištu kod Robne kuće provesti 30 minuta neutralizacije, a istovremeno se promovira Ozalj i njegova turistička privreda. Završetak rallyja je oko 17:30, kada je ceremonijalni cilj, proglašenje rezultata i uobičajene tehnikalije.”

Mato Šebalj, direktor natjecanja

Budući da će se natjecanje održati mjesec dana prije novog izdanja WRC Croatia Rallyja, sigurno će pobuditi veliki interes. S jedne strane može poslužiti kao odličan test vozačima koji planiraju voziti i WRC u Hrvatskoj, a s druge strane daje priliku onima koji ne voze WRC da ipak isprobaju brzince na kojima su putem malih ekrana gledali svoje heroje iz Svjetskog prvenstva. Pritom ipak treba naglasiti da je Svjetska automobilistička federacija izdala pravilo prema kojem profesionalni vozači pod ugovorom ne smiju nastupati na istim brzincima na kojima se vozi i WRC natjecanje. Organizatori još rade na tome da se u ovom slučaju napravi iznimka, ali kako bilo, sigurno će na Quattro River Rally doći dosta posada iz zemalja u regiji.

“U nekoliko mjeseci smo uspjeli posložiti stvari i za nepuna dva mjeseca očekuje nas taj prvi Rally četiri rijeke. Očekujemo da će biti veliki interes ljubitelja tog sporta, ali i općenito u turističkom kontekstu. Svi znamo da ovakve manifestacije podižu prepoznatljivost pojedinog područja i oplemenjuju sadržaj koji se nudi na nekoj destinaciji.”

“Očekujemo kompletnu popunjenost smještajnih kapaciteta. Imamo u najavi dosta timova koji će nastupiti pa ako uzmemo u obzir tehničko osoblje i sve natjecatelje, gledatelje, vjerujemo da će, kao što je i Željko rekao, ovo biti jedan pravi spektakl.

Željko Fanjak, predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja i direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Bravo 🙂

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x