Timovima i u ’22 istovjetni broj setova Pirellijevih guma za utrke

Timovi Formule 1 odlučili su zadržati praksu iz prethodnih dviju sezona, prema kojoj će Pirelli svima istovjetno rasporediti setove guma za svaku od utrka.

Situacija je bila drukčija od 2016. godine, kad je doneseno pravilo da svaka momčad može neovisno odlučivati o tome kako će ukupni broj dozvoljenih setova guma rasporediti po komponentama. Za svaku utrku momčad je mogla odlučiti koliko želi mekših, koliko srednje tvrdih, a koliko tvrdih setova guma.

To je pravilo ukinuto 2020. kao jedna od hitnih mjera u odgovoru na pandemiju korona virusa te je Pirelli tada počeo svim momčadima isporučivati jednaki broj setova svake od komponenata.

Očekivalo se da bi momčadi možda željele vratiti slobodu izbora za 2022. godinu, no Mario Isola iz Pirellija objasnio je da to nije slučaj.

“Morali smo pronaći rješenje za vrijeme pandemije, kako bismo imali brže reakcije. No, timovi su nam onda rekli kako je taj sustav zapravo dobar te da ga žele zadržati i u budućnosti. Stoga, nije bila naša odluka nastaviti s tom istovjetnom raspodjelom za sve.”

“Iz timova su nam rekli da s takvom fiksnom raspodjelom svi imaju iste uvjete, tako da nema prednosti za jednoga ili drugoga. Planiraju s takvom fiksnom raspodjelom, umjesto da netko troši vrijeme i resurse na to treba li tražiti jedan set mediuma više, a jedan set softa manje. Dobiju gume koje dobiju i s time moraju raditi.”

“U 2020. su rekli da žele nastaviti u 2021. S obzirom na dolazak novog proizvoda za 2022., nitko nema tu sigurnost pri odlučivanju oko komponenti pa su odlučili nastaviti kao i do sada. Ne znam hoće li poželjeti promjenu za 2023., ali za sada je ovako.”

U sezoni koja je pred nama počinje se s korištenjem novih Pirellijevih 18-inčnih guma.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Svakome isti opanci!?..nimalo mi se ne sviđa ovaj trend standardiziranja tj. unificiranja svega i svačega u F1..podsjeća nekako na Indy car series ili još gore na neka nižerazredna cup takmičenja..to nije gen F1, već sloboda inovacija, sloboda konkurencije..koje sreće da kao nekada ima više proizvođaća guma da se i oni međusobno takmiče.

Emil

Fakat je korona ušla svugdje. U starački dom, u mesnicu, u sistem, evo i u gumu se uvukla! J…m joj mater!

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x