Završila domaća automobilistička sezona: Dario Merlić državni prvak

Na očevoj ostavštini, nakon 2018. godine mladi Zagrepčanin osvojio trostruki naslov – državni je prvak OSV-a, prvak klase i juniorske konkurencije.

DUBROVNIK – U Dubrovniku je, posljednjim natjecanjima bogate i uspješne sezone, zaključeno ovogodišnje Prvenstvo Republike Hrvatske u automobilizmu. U jednom su danu održana dva bodovna natjecanja PH ocjensko-spretnosnih vožnji „Nagrada Dubrovnika 2021.“, u organizaciji Autokluba Dubrovnik Racing, uz pokrovitelje Grad Dubrovnik i gradsku Turističku zajednicu.

U skromnoj konkurenciji hrabrih i odlučnih, samo 19 vozačica i vozača iz deset klubova, odlučivale su se završne pozicije državnog prvenstva bazne tehničke discipline u raspisu Hrvatskog auto i karting saveza. Prvotno zamišljeno kao dvodnevno, zbog naznake loših vremenskih uvjeta, svedeno je u jednodnevnu i sadržajnu manifestaciju vožnji spretnosti.

Mladi zagrebački automobilist Dario Merlić, iz AMK Zanatlija Zagreb, u Dubrovnik je stigao kao favorit za osvajanje naslova državnog prvaka. I opravdao je taj status osvojivši prestižne bodove u ukupnom poretku, prvog natjecanja drugo mjesto, dok je u drugom slavio pobjedom „generalke“, drugom ove sezone nakon što je krajem svibnja, na istom poligonu dubrovačke luke, na otvorenju sezone, također pobijedio. Mladi Merlić izdanak je trofejne i znane zagrebačke oktanske obitelji, a ovim je naslovom samo nastavio obiteljsku priču obzirom da je 2018. godine u Liču, na posljednjem državnom prvenstvu OSV-a u proteklim godinama državnim prvakom postao njegov, u međuvremenu, na žalost pokojni otac Krešo. Uz naslov najboljeg u ukupnom poretku ove je godine mladi Merlić osvojio i naslove prvaka HAKS-a klase 1 automobila do 3.500 mm duljine i konkurencije juniora

Pobjeda u prvom dubrovačkom bodovnom ogledu, na završnici prvenstva, pripala je Saši Čakloviću (AKK DS Racing Prelog), koji je bio tek 1,082 sekunde uspješniji od Merlića, da bi se u drugom bodovanju morao zadovoljiti drugim mjestom i s neznatno većim vremenskim odmakom od pobjednika Merlića. Ovim je rezultatima, uz pobjedu na prethodnom natjecanju u Brezovici nadomak Zagreba, Čaklović stigao do naslova viceprvaka Hrvatske. Treći na kraju sezone još je jedan Zanatlijaš Filip Agić, ujedno drugoplasirani klase 1, u kojoj je Čaklović treći.

Dvije pobjede na kraju sezone do naslova najboljeg u klasi 2 automobila do 4.000 mm dovele su Dragana Velaševića (AK Ragusa Racing), uz dva boda prednosti ispred Puljanina Zorana Vlahovića (AK No Traction). Prvak klase 3 više od 4.500 mm ranije je odlučen – Florijan Blažutić (AK Dugo Selo) koji se ovog puta oprobao u jednoj nižoj klasi, dok je dvije pobjede ovog puta ostvario Ivan Živković (AK Mihovil Šibenik).

Stopostotnim učinkom sezone, pet pobjeda u pet natjecanja, prvakinja u konkurenciji vozačica postala je Dalila Delimehić (AKK DS Racing Prelog), dok je ekipnu titulu već ranije osigurao Autoklub Dugo Selo. Drugoplasirana ekipa prvenstva je AMK Zanatlija Zagreb, a pobjedama u Dubrovniku, na oba natjecanja, uoči ovogodišnjeg blagdana Sv. Nikole, treću su poziciju među klupskim ekipama PH ostvarili članovi Autokluba Ragusa Racing.

Točka na „i“ ovogodišnje automobilističke sezone u Hrvatskoj stavljena je na krajnjem jugu Hrvatske, predstoje analize, planovi i zimska priprema za novu sezonu već su u punom zamahu. Za sada ona papirnata, a za očekivati je da će motori automobila zabrujati već kroz dva mjeseca, prema najavama na snijegu, u sjevernim dijelovima Hrvatske, na otvorenju nove sezone 2022.godine.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x