Sainz: Šljunčane klopke riješile bi problem u slučaju Verstappena i Hamiltona

Duel Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona, koji se odigrao prošle nedjelje na VN Sao Paula u Brazilu, i dalje je top tema, a Ferrarijev Carlos Sainz smatra da je ta situacija idealan primjer zašto su oko staza potrebne šljunčane klopke.

Danima se već govori o dvoboju dvojice kandidata za naslov prvaka u tom famoznom 48. krugu utrke za VN Sao Paula. Ako vam je slučajno promaklo, što je vjerojatno nemoguće, podsjetnik kako se situacija odigrala – Hamilton je napadao Verstappena na pravcu prema zavoju broj 4. Nizozemac se pomaknuo na lijevu (unutarnju) stranu, a iako je Mercedesov bolid na prilazu zavoju već bio malo ispred, vrlo kasnim kočenjem Max je branio svoju poziciju, a tim potezom i sebe i Lewisa izveo van granica staze.

Budući da je izletna zona asfaltirana, ništa se strašno nije dogodilo. Obojica su otišli široko kroz zavoj, vratili se na stazu bez promjene u poretku i nastavili s vožnjom. Mercedes je prizivao kaznu za Verstappena zbog preagresivne obrane, no suci to nisu tako vidjeli. Hamilton je opet napao desetak krugova kasnije, uspješno tom prilikom pa odjurio do pobjede.

Verstappen vs Hamilton na VN Sao Paula

Zanimljiv komentar situacije dao je Carlos Sainz. Ferrarijev vozač naglašava kako bi se takve i slične situacije mogle vrlo lako izbjeći kad bi oko staza postojale šljunčane klopke.

“Moje je mišljenje da bi cijeli taj problem bio riješen šljunčanim klopkama na izlazu iz zavoja broj 4. Moglo se vidjeti i na startu kako je nekoliko bolida, uključujući i nas, išlo široko u tom zavoju. Da je tamo šljunčana klopka, ne bismo išli van staze.”

“Umjesto da se stvara taj problem za suce, ako biste tamo stavili šljunak, više problema ne bi bilo. Za suce, Michaela Masija, Lewisa, Maxa i sve nas ostale”, kaže Španjolac.

Tema je to oko koje se već godinama “lome koplja”. Izletne zone se asfaltiraju zbog veće sigurnosti i ublažavanja posljedica eventualnog izlijetanja, no s druge strane djelomično uništavaju utrkivanje jer vozači više nemaju taj rizik prelaska preko šljunka u slučaju ulaska u zavoj prevelikom brzinom.

Kod asfaltiranih izletnih zona stalno se protežu i priče oko track limits pravila, koje prilično živciraju i vozače i publiku.

“Mi uporno tražimo šljunčane klopke. Nadamo se da bismo u budućnosti, posebno na stazi kao što je Sao Paulo, gdje se ne vozi MotoGP, mogli vidjeti šljunčane klopke jer u tom slučaju nikad ne bismo tako kasno kočili za zavoj broj 4”, izjavio je Sainz.

Inače, priča o tom dvoboju Maxa i Lewisa još nije gotova. Mercedes je tražio reviziju slučaja, želeći predočiti onboard snimku s Verstappenovog bolida kao dokaz koji nije bio dostupan sucima za vrijeme utrke, a saslušanje će imati u četvrtak poslijepodne.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Crnac

Ili zid. Kako u Monacu ne idu široko u zavojima.
BTW u svakoj utrci ove sezone čujem kako se Horner javlja sucima i vrši pritisak, baš u svakoj utrci. Kada gledate cijelu utrku sa Maxovog bolida i uključite team radio biti ćete svjesni i njegove komunikacije sa timom (neki to nazivaju kmečanje). Dakle ne kmeči samo Wolf i Crnac samo što njih najviše puštaju iz nekog razloga. Možda zbog ove dugogodišnje dominacije.

Nosko

I ja sam za pjesak. Ako pređeš granicu, sam si se kaznio.

LUTHER

više od svega me smeta kmečanje tota wolfa, pa i hamiltona… dal se netko složio samnom ili ne..al to pokazuje da shvaćaju da nemaju onaj primat koji su imali godinama,da su se max i rb opako približili, plus, da max (bez obzira kako ko ima mišljenje o njemu), nema namjeru samo tako pustiti da ovaj prođe pokraj njega.. ipak, max se bori za prvenstvo…pa ni prvi ni zadnji…al u mercu su navikli da se svi miču hamiltonu pa je sad ovo šok..(ak se ne makneš, rasizam)… mislm da će se većina neutralnih složiti samnom, da bi za sve bilo dobro… Read more »

Nosko

“da max (bez obzira kako ko ima mišljenje o njemu), nema namjeru samo tako pustiti da ovaj prođe pokraj njega.. ipak, max se bori za prvenstvo…pa ni prvi ni zadnji…“
Točno tako! To i ja mislim.

mody

Baš na interlagos i ne treba alu da li na drugim stazama toto vuk kmeci ko ris nitko ne smije ga taknuti

robif

Dobro je tebe tata naučio,samo napred…👍👍 Da fali pijeska oko staze,fali.Ali i normalni suci fale,već godinama…

Related Posts